Zapomniany skarb natury. To jeden z najzdrowszych olejów, ratuje wątrobę i nerki

2025-04-18 11:09

Na polskich łąkach rośnie roślina o cennych właściwościach leczniczych. Często mylona z ostem, skrywa w sobie sekret zdrowia i długowieczności. Mowa o ostropeście plamistym, z którego pozyskiwany jest jeden z najcenniejszych olejów. Olej z ostropestu od wieków wspiera zdrowie wątroby, poprawia kondycję skóry i włosów. Poznaj jego właściwości i dowiedz się, jak włączyć go do swojej diety, by cieszyć się lepszym samopoczuciem każdego dnia.

Zapomniany skarb natury. Jeden z najzdrowszych olejów, ratuje wątrobę i nerki
Autor: Getty Images

Olej z ostropestu to płyn pozyskiwany w procesie tłoczenia na zimno ziaren ostropestu plamistego. Choć roślina ta jest często mylona z ostem, ma wiele do zaoferowania pod względem zdrowotnym. Często nazywany "świętym ostem," ostropest plamisty jest powszechnie spotykany na polskich łąkach, charakteryzując się wysokimi, fioletowymi kwiatami, przypominającymi wyglądem oset.

Jego lecznicze właściwości, zwłaszcza korzystny wpływ na wątrobę, są znane od czasów starożytnych. W średniowieczu znana mniszka Hildegarda z Bingen poświęciła mu miejsce w swoim traktacie o ziołach. W dzisiejszych czasach wyciągi z ostropestu są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym do produkcji popularnych leków na wątrobę.

Poradnik zdrowie: Zdrowo odpytani - wątroba

Olej z ostropestu - właściwości

Olej z ostropestu obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i K, ale to zawartość sylimaryny nadaje mu niezwykłe właściwości jako silnego przeciwutleniacza, chroniącego i regenerującego wątrobę oraz wykazującego działanie przeciwzapalne.

Dzięki tym właściwościom olej z ostropestu:

  • Wspomaga leczenie chorób wątroby, takich jak marskość wątroby, stłuszczenie wątroby (zarówno alkoholowa, jak i niealkoholowa).
  • Pomaga usuwać toksyny z organizmu, włączając w to substancje toksyczne pochodzące z alkoholu.
  • Poprawia profil lipidowy, obniżając poziom szkodliwego cholesterolu LDL.
  • Wspiera proces mineralizacji kości, co jest szczególnie istotne dla kobiet w okresie menopauzy.
  • Może zmniejszać ryzyko chorób otępiennych, w tym choroby Alzheimera.
  • Wykazuje korzystne działanie w leczeniu trądziku, oparzeń oraz łuszczycy, a także poprawia kondycję włosów.

Olej z ostropestu - skład

Olej z ostropestu to bogactwo składników korzystnych dla naszego organizmu. W jego składzie znajdują się:

Olej z ostropestu. Jak jeść, dawkowanie

Olej z ostropestu ma charakterystyczny słomkowy kolor oraz delikatny smak o lekkim aromacie ziół. Jest smaczny i łatwo można go dodać do codziennego menu. Ważne jest, aby unikać jego stosowania do smażenia lub gotowania, ponieważ wysoka temperatura może zniszczyć cenne składniki. Możemy za to:

Polać nim ciepłe dania po ich przygotowaniu, na przykład dodać go do puree z ziemniaków lub ugotowanej kaszy. Używać go do przygotowania sosów do dań warzywnych. Bezpośrednio polewać nim świeże sałatki, na przykład plastry pomidorów z cebulką. Dodać łyżeczkę oleju do owsianki lub wypić go w trakcie posiłku.

Chociaż nie istnieją dokładne wytyczne co do ilości spożycia oleju z ostropestu dziennie, zazwyczaj zaleca się nie przekraczać dawki 2-3 łyżeczek dziennie, co stanowi około 10 ml oleju. Spożycie większej ilości może prowadzić do dolegliwości żołądkowych, takich jak biegunka.

Aby zachować jakość oleju z ostropestu, warto przechowywać go w lodówce i zużyć w ciągu 6 miesięcy. W niskich temperaturach olej może stwardnieć, jednak nie wpływa to negatywnie na jego jakość. Po pozostawieniu go na chwilę w temperaturze pokojowej, powróci on do płynnej konsystencji.

Poradnik Zdrowie Google News