Zdrowe MAKARONY nie tylko z RYŻU i SOI
Widzimy makaron chiński, myślimy - ryżowy. Ale w składzie orientalnych makaronów może znaleźć się zielony groszek, fasola mung, gryka, a nawet zielona herbata.
Tradycyjne makarony dostępne w sklepach są wytwarzane z mąki pszennej z dodatkiem wody i soli. Niektóre zawierają jajka, otręby, a ponadto suszone pomidory, proszek szpinakowy, kurkumę czy paprykę, które nadają kluskom barwę. Rosnąca popularność dań kuchni japońskiej i chińskiej wpłynęła na wzbogacenie asortymentu. Pojawiły się makarony w orientalnych wersjach, wytwarzane z wykorzystaniem mąki z nasion roślin strączkowych (fasoli, grochu), mąki ryżowej czy gryczanej. Czasem trudno zdecydować, co wybrać?
Makaron z Azji - egzotyka i wygoda
Aby uniknąć pomyłek, warto przed zakupem przeczytać skład produktu. Sama nazwa nie zawsze jasno wskazuje, z czego dokładnie coś wyprodukowano. Dopiero wnikliwa analiza pozwala upewnić się, czy to, co zamierzamy wrzucić do koszyka, jest brakującym składnikiem planowanej potrawy. Sprawdzenie składu może też dostarczyć ważnych informacji dla alergików i osób cierpiących na nietolerancję pokarmową.
Makaron wyprodukowany z mąki grochowej i fasoli mung jest popularnym składnikiem wielu potraw kuchni chińskiej. Często mylnie mówi się o nim makaron sojowy, chociaż wcale soi nie zawiera . Makarony wytwarzane z nasion roślin strączkowych można najczęściej kupić w formie cienkich nitek, które nie wymagają gotowania. Są produktem ekspresowym i bardzo wygodnym w użyciu. Przygotowuje się je przez zalanie wrzątkiem i pozostawienie pod przykryciem na kilka minut. Wówczas zwiększają objętość i stają się jędrne. Można także wrzucać je na rozgrzaną patelnię, dzięki czemu nabierają kruchości. Makarony z fasoli mung po obróbce termicznej są przezroczyste. Makaron ryżowy po przygotowaniu jest z kolei półprzezroczysty (białawy). Zarówno makarony ryżowe, jak i te z fasoli mung nie mają wyraźnego zapachu i smaku, w związku z tym dobrze komponują się z większością potraw. Najczęściej stanowią one jednak dodatek do zup oraz dań warzywnych i mięsnych przygotowywanych w woku. Makaron ryżowy dobrze sprawdza się też na zimno, np. jako dodatek do sałatki. Do sałatek można wykorzystać makaron z fasoli, jeśli tylko w takim połączeniu będzie nam smakował. W kuchni chińskiej popularne są także błyskawiczne makarony na bazie mąki pszennej. Są one m.in. składnikiem zupek błyskawicznych.
Kluski z Japonii
Makaron somen jest wytwarzany z mąki pszennej, soba – z pszennej i gryczanej. Dodatek tej ostatniej nadaje produktowi orzechowy posmak i beżowy kolor oraz podnosi zawartość witaminy B1 i magnezu. Makaron cha soba zawiera proszek z zielonej herbaty. Soba i somen to makarony cienkie, dobre do zup i sosów. Gotuje się je 2–5 minut. W Japonii popularny jest też grubszy makaron – udon.
miesięcznik "Zdrowie"