Zdrowszy zamiennik ziemniaków. Korzystnie wpływa na ciśnienie, cukier i cholesterol

2025-01-08 10:19

Choć ziarno to okrzyknięte zostało "biblijnym", to bez problemu kupimy je w niemal każdym sklepie spożywczym. Dla niewtajemniczonych, chodzi o ciągle zyskującą popularność soczewicę zieloną. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale również ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jakich? I jak ją wykorzystać w kuchni?

Zdrowszy zamiennik ziemniaków. Korzystnie wpływa na ciśnienie, cukier i cholesterol
Autor: Getty Images Zielona soczewica – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Czy zielona soczewica obniża cukier i cholesterol?

Soczewica, którą często nazywa się również "biblijnym ziarnem" jest pełna najróżniejszych wartości odżywczych. Łatwo się więc domyśleć, że ma ona również wiele właściwości zdrowotnych.

Zielona soczewica – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Jest w tym aspekcie podobna do innych roślin strączkowych. Po pierwsze, jest ona źródłem dobrze przyswajalnego białka, potasu i kwasu foliowego. Co więcej, naukowcy z  Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie znaleźli w niej (oraz w innych roślinach strączkowych, warzywach i owocach) taniny. 

Taniny są związkami, które mogą chronić organizm przed nowotworami na przykład poprzez spowalnianie tempa podziału komórek nowotworowych.

Soczewica występuje w czterech różnych odmianach, które różnią się od siebie nie tylko kolorem. Wymieniamy:

  1. soczewicę żółtą - najmniej trwała odmiana, która może się rozpadać podczas gotowania,
  2. soczewicę  zieloną - o delikatnym smaku,
  3. soczewicę czerwoną - najłatwiejszą w przygotowaniu,
  4. soczewicę czarną - uznawaną za najtwardszą i najzdrowszą.

Jeśli jednak chcemy wybrać najzdrowszą opcję, najlepiej będzie sięgnąć po kiełki soczewicy, które - w porównaniu z ugotowanymi nasionami - zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych.

Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?

Soczewica na odchudzanie i zdrowe serce. Czy soczewica obniża cukier i cholesterol?

Soczewica jest idealną alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Co prawda nie zawiera ona niezbędnych aminokwasów, jednak można ją połączyć z innymi produktami, które nam ich dostarczą.

Soczewica dzięki niskiej zawartości sodu i dużej zawartości potasu nie tylko wspomaga leczenie, ale również może zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu. Natomiast duża zawartość błonnika może być pomocna w redukcji poziomu "złego" cholesterolu, co pomoże w regulacji ciśnienia.

Zawiera ona również spore ilości żelaza i kwasu foliowego, które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny. Oznacza to, że jest ona pomocna również w leczeniu anemii, czyli niedokrwistości.

Mimo że soczewica w 100 gramach zawiera aż 116 kalorii, to ma ona mało tłuszczu i dużo wypełniającego żołądek błonnika. Zresztą wyniki badań potwierdzają, że rośliny strączkowe skutecznie zaspokajają głód.

Tego ziarna powinny jednak unikać osoby z problemami z układem pokarmowym. Soczewica może bowiem powodować wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach poprzez zawarte w niej oligosacharydy.

Nie są one dobrze trawione, ponieważ człowiek nie wytwarza enzymu niezbędnego do ich całkowitego rozkładu.

Poradnik Zdrowie Google News
Autor:
Listen on Spreaker.