Zdrowszy zamiennik ziemniaków. Korzystnie wpływa na ciśnienie, cukier i cholesterol
Choć ziarno to okrzyknięte zostało "biblijnym", to bez problemu kupimy je w niemal każdym sklepie spożywczym. Dla niewtajemniczonych, chodzi o ciągle zyskującą popularność soczewicę zieloną. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale również ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jakich? I jak ją wykorzystać w kuchni?
Soczewica, którą często nazywa się również "biblijnym ziarnem" jest pełna najróżniejszych wartości odżywczych. Łatwo się więc domyśleć, że ma ona również wiele właściwości zdrowotnych.
Zielona soczewica – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Jest w tym aspekcie podobna do innych roślin strączkowych. Po pierwsze, jest ona źródłem dobrze przyswajalnego białka, potasu i kwasu foliowego. Co więcej, naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie znaleźli w niej (oraz w innych roślinach strączkowych, warzywach i owocach) taniny.
Taniny są związkami, które mogą chronić organizm przed nowotworami na przykład poprzez spowalnianie tempa podziału komórek nowotworowych.
Soczewica występuje w czterech różnych odmianach, które różnią się od siebie nie tylko kolorem. Wymieniamy:
- soczewicę żółtą - najmniej trwała odmiana, która może się rozpadać podczas gotowania,
- soczewicę zieloną - o delikatnym smaku,
- soczewicę czerwoną - najłatwiejszą w przygotowaniu,
- soczewicę czarną - uznawaną za najtwardszą i najzdrowszą.
Jeśli jednak chcemy wybrać najzdrowszą opcję, najlepiej będzie sięgnąć po kiełki soczewicy, które - w porównaniu z ugotowanymi nasionami - zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych.
Soczewica na odchudzanie i zdrowe serce. Czy soczewica obniża cukier i cholesterol?
Soczewica jest idealną alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Co prawda nie zawiera ona niezbędnych aminokwasów, jednak można ją połączyć z innymi produktami, które nam ich dostarczą.
Soczewica dzięki niskiej zawartości sodu i dużej zawartości potasu nie tylko wspomaga leczenie, ale również może zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu. Natomiast duża zawartość błonnika może być pomocna w redukcji poziomu "złego" cholesterolu, co pomoże w regulacji ciśnienia.
Zawiera ona również spore ilości żelaza i kwasu foliowego, które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny. Oznacza to, że jest ona pomocna również w leczeniu anemii, czyli niedokrwistości.
Mimo że soczewica w 100 gramach zawiera aż 116 kalorii, to ma ona mało tłuszczu i dużo wypełniającego żołądek błonnika. Zresztą wyniki badań potwierdzają, że rośliny strączkowe skutecznie zaspokajają głód.
Tego ziarna powinny jednak unikać osoby z problemami z układem pokarmowym. Soczewica może bowiem powodować wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach poprzez zawarte w niej oligosacharydy.
Nie są one dobrze trawione, ponieważ człowiek nie wytwarza enzymu niezbędnego do ich całkowitego rozkładu.
Polecany artykuł: