Zła wiadomość dla miłośników ryżu. Nadmierne spożywanie szkodzi sercu
Popularnymi produktami rafinowanymi, które znajdują się niemal w każdej kuchni, są białe pieczywo, biały ryż czy mąka pszenna. Z badań przeprowadzonych przez irańskich naukowców z Uniwersytetu Nauk Medycznych wynika, że częstsze spożywanie tego rodzaju zbóż może zwiększyć ryzyko przedwczesnej choroby wieńcowej. Zalecają zatem, aby w diecie zastąpić je produktami pełnoziarnistymi.
To, czy istnieje zależność między spożywaniem różnych typów zbóż a ryzykiem choroby wieńcowej, wzbudziło zainteresowanie wśród naukowców z różnych ośrodków badawczych na świecie. Niedawno grupa irańskich naukowców z Uniwersytetu Nauk Medycznych w Isfahanie sprawdziła, czy nadmiar ziaren rafinowanych w diecie może przyczynić się do rozwoju przedwczesnej choroby wieńcowej, określanej mianem niedokrwiennej choroby serca. Pojawia się ona wtedy, gdy komórki mięśnia sercowego nie są wystarczająco dotlenione. Jej objawy nie są zbyt specyficzne, przez co można łatwo je przeoczyć zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Częstość jej występowania rośnie wraz z wiekiem.
W dodatku nieleczona choroba wieńcowa może prowadzić do dławicy piersiowej, a nawet zawału serca. Za jej występowanie odpowiada przede wszystkim: niezdrowa dieta, palenie tytoniu, wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, niska aktywność fizyczna, nadmierny stres i siedzący tryb życia.
Spożycie ziaren rafinowanych a ryzyko choroby wieńcowej
Irańscy uczeni prześledzili dane na temat nawyków żywieniowych pochodzących od 2099 osób z różnych irańskich miast i grup etnicznych. Uczestnicy wypełnili kwestionariusze, w których musieli udzielić informacji na temat częstości spożywania posiłków zawierających ziarna pełne i rafinowane. Dzięki tej wiedzy uczeni mogli ocenić wpływ zachowań żywieniowych osób na ryzyko rozwoju choroby wieńcowej.
"Niestety dietę, obfitującą w duże ilości rafinowanych zbóż, można uznać za podobną do tej opartej na niezdrowych cukrach i olejach" – skomentował główny autor badania dr Mohammad Amin Khajavi Gaskarei. Wyjaśnił, że ziarna zbóż w procesie rafinacji zostają zmielone i oczyszczone z otrębów, zarodków, wielu składników odżywczych i większości błonnika.
Wysokie spożycie ziaren rafinowanych szkodzi sercu
Według najnowszych badań wysokie spożycie ziaren rafinowanych (inaczej oczyszczonych) jest wyraźnie skorelowane z wyższym ryzykiem choroby wieńcowej. Badacze zalecają, aby więcej spożywać produktów z pełnego ziarna, ponieważ obniżają jej ryzyko.
Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia i American Heart Asssocation posiłki powinny być odpowiednio skomponowane na bazie warzyw, owoców, roślin strączkowych, ryb i produktów pełnoziarnistych. Dieta bogata w te produkty w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.
Dr Gaskarei zwrócił uwagę, że liczne badania wskazują na wzrost spożycia rafinowanych ziaren na całym świecie i na ich wpływ na zdrowie. Jego zdaniem należy edukować społeczeństwo w zakresie korzyści, jakie płyną z jedzenia produktów pełnoziarnistych.
"Taktyki, które powinniśmy rozważyć, obejmują nauczanie lepszych wyborów żywieniowych już szkołach i kampanie skierowane do ludzi prowadzone prostym, zrozumiałym dla wszystkich językiem. Powinniśmy o tym mówić także w programach telewizyjnych, na konferencjach medycznych i publikować jak najwięcej badań na ten temat. Lekarze muszą również prowadzić takie rozmowy ze swoimi pacjentami" – podsumował.
O swoim odkryciu irańscy naukowcy poinformowali podczas konferencji American College of Cardiology Middle East 2022 w Dubaju.