Zmniejsza stres, usprawnia pamięć, poprawia potencję. Proszek z Peru podbija Europę
Stres i zmęczenie towarzyszą nam każdego dnia. Współczesne czasy dostarczają szczególnie wielu bodźców. Coraz częściej szukamy sposobów, które mogą pomóc uporać się z trudnościami dnia codziennego. Oto prosty składnik, który przyda się w chwilach napięcia i wyczerpania - i ma jeszcze kilka zalet.
Superfood z Peru - na wytrzymałość, zmniejszenie stresu i potencję
Nazywany jest peruwiańskim żeń-szeniem. Korzeń maca w Peru jest stałym składnikiem lokalnego menu. W Polsce i Europie dopiero zaczyna zyskiwać popularność. Korzeń maca to tradycyjne peruwiańskie remedium na stres, okresowe osłabienie, a nawet...na potencję.
Korzeń maca wdziera się przebojem na listy tzw. superfoods. Jest kilka odmian: żółta, czerwona, czarna. Rdzenna ludność płaskowyżów pod Andami od wieków ceni jego właściwości. Jak stosować korzeń maca?
Korzeń maca - co to jest i jak zażywać
Korzeń maca wizualnie przypomina rzodkiew. Jadalny jest jednak nie tylko korzeń. Do spożycia nadaje się też łodyga, którą można jeść po ususzeniu, gotowaniu, pieczeniu lub po fermentacji, jako składnik napoju maca chicha.
W Polsce dostępne są sproszkowane lub zmielone korzenie maca, a także ekstrakty, z których powstają suplementy diety. Nawet po sproszkowaniu korzeń maca zachowuje swój wyrazisty, pikantny smak i zapach słodkiego toffi.
Korzeń maca należy spożywać w niewielkich ilościach, do 5 g na dzień. Można dodawać sproszkowany produkt do jogurtów, koktajli owocowych, owsianki, ryżanki lub innych potraw. Uważa się, że po trzymiesięcznej kuracji, potrzebny jest miesiąc przerwy. Potem cykl zażywania można powtórzyć.
Korzeń maca – właściwości i zastosowanie
Korzeń maca jest adaptogenem. Sądzi się, że może sprzyjać odzyskaniu naturalnej równowagi organizmu. W korzeniach maca obecne są cenne składniki, takie jak: alkaloidy, amidy wielonasyconych kwasów tłuszczowych, garbniki, glukozynolany, polifenole, saponiny, sterole roślinne.
Przypisuje się im działanie przeciwnowotworowe. Ponadto korzeń maca zawiera błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy.
Znajdziemy w nim również aminokwasy i minerały, m.in. cynk, miedź, sód i wapń. Korzeń maca uważany jest też za naturalny środek na męską potencję. Może też podnosić libido. Z kolei u kobiet w okresie menopauzy, może łagodzić doświadczane objawy.
Korzeń maca może zmniejszać ryzyko rozwoju osteoporozy u pacjentów w podeszłym wieku. Ponadto stwierdzono, że obecność polifenoli może mieć działanie neuroprotekcyjne.
W efekcie korzeń maca korzystnie wpływa na mózg, ułatwia przyswajanie informacji, może niwelować obniżenie nastroju, stany depresyjne i stany lękowe.
Korzeń maca zalecany jest w stanach przemęczenia, napięcia, wyczerpania psycho-fizycznego, w sytuacji osłabienia koncentracji, a także pomocniczo przy anemii.
Zauważono, że korzeń maca może też pozytywnie wpływać na regulację poziomu cukru we krwi. Ponadto stwierdzono, że regularne stosowanie może powodować obniżenie poziomu hormonu adrenokortykotropowego, którego wyższy poziom również uważany jest za przyczynę zwiększenia masy ciała.
Ponadto korzeń maca poprawia wytrzymałość, co można zauważyć u mieszkańców Peru, którzy żyją w górach takich jak Andy. Maca zwiększa wydolność, gdyż wspiera układ krwionośny i utrzymanie prawidłowego poziomu ciśnienia krwi.
Osoby aktywne fizycznie, szczególnie uprawiające sporty wytrzymałościowe, również doceniają korzystne działanie korzenia maca.
Korzeń maca - przeciwwskazania
Z sięgania po korzeń maca powinni zrezygnować pacjenci z chorobami tarczycy, osoby w ciąży i osoby karmiące piersią. Obecność goitrogenów w korzeniach maca może zaburzać przyswajanie jodu.
Pacjenci, którzy zażywają leki na nadciśnienie, również powinni zachować daleko idącą ostrożność, ze względu na możliwość potencjalnych interakcji. Korzenia maca nie powinny spożywać również dzieci.