Zniewalająco smaczne, zabójczo niebezpieczne? Popularne warzywa mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia
To jedno z ulubionych warzyw. Soczyste i słodkie, choć nie bez pikanterii. Dostarczają cennego potasu. Stanowią źródło witamin. Zawierają likopen, słynący z właściwości przeciwutleniających. Czy to warzywo może mieć jakieś wady? Okazuje się, że niestety – owszem.
Warzywa, które chętnie jemy i hodujemy
Pomidory, bo o nich mowa, szczególnie w sezonie letnim często goszczą na naszych stołach. Możemy mieć wtedy te owoce (bo, technicznie rzecz biorąc, to owoce, a dokładnie – mięsiste jagody) mieć z własnej uprawy.
Coraz częściej samodzielnie sadzimy pomidory, nie tylko na działkach, ale i na balkonach. Mamy wtedy gwarancję ich świeżości i zdrowia, bo te dostępne w sklepach produkty, niekiedy mogą zawierać różnego rodzaju środki ochrony roślin. O pestycydach w pomidorach z popularnych dyskontów, pisaliśmy TUTAJ.
Zalety pomidorów - oraz jedna wada
Pomidory, oprócz wyśmienitego smaku, mają jeszcze inne atuty, takie jak szeroka gama zastosowań. Do sałatek, do kanapek, do mięs, do sosów i oczywiście do najlepszej z zup - pomidorowej.
Świeże, grillowane, smażone, pieczone czy w marynacie? Wybór jest niezwykle szeroki. Pomidory można serwować ze śmietaną i cebulką, a niektórzy jedzą je nawet... w śmietanie na słodko.
Pomidory są warte uwagi ze względu na wysoką zawartość m.in.
- potasu – 280 mg na 100 g pomidorów
- beta-karotenu – prekursora wit. A
- likopenu
Czy pomidory mogą mieć więc jakieś wady? Okazuje się, że niestety – owszem. Zawarty w nich alkaloid - tomatyna – może mieć toksyczne działanie na organizm. Wśród dolegliwości, które mogą być powodowane przez tomatynę, wymienia się m.in.
- dolegliwości pokarmowe
- wymioty i nudności
- biegunki (co ciekawe, z tego powodu w medycynie ludowej wykorzystywano tomatynę jako remedium na zaparcia)
- kolki i skurczowe bóle brzucha
Jakie części pomidorów mogą szkodzić?
Tomatyna jest obecna szczególnie w kwiatach i młodych owocach, ale również w liściach, łodygach, pędach oraz w owocach, które jeszcze nie dojrzały. Jeśli więc kusi cię pomidorek, który nie zaczerwienił się jeszcze należycie, w trosce o swoje zdrowie, odłóż go na bok i daj mu czas, aby dojrzał.
Czy po pomidorze można umrzeć? Jeśli myślisz, że odpowiednia dawka niedojrzałych pomidorów pomogłaby rozstać się z życiem, to (raczej) jesteś w błędzie. Zatrucie tomatyną ze skutkiem śmiertelnym jest teoretycznie możliwe, ale musiałoby dojść do długiego czasu ekspozycji na tomatynę i kumulowania się tego związku w ludzkim organizmie.
Jednak nie znaczy to, że można tę substancję lekceważyć. Tomatyna, nawet w małych dawkach, może być potencjalnie niebezpieczna dla małych dzieci i pacjentów z poważnymi przewlekłymi chorobami.