Zrób sobie syrop lepszy niż z apteki. Teraz jest na to najlepsza pora

2023-09-03 9:25

Domowy syrop na kaszel czy przeziębienie, najczęściej bazuje na babcinych recepturach, oferując nam naturalną tarczę w walce z infekcjami. Takie syropy są tak przyjazne dla organizmu, że można je podać niemal każdemu - od najmłodszych do najstarszych. Co więcej, działają nie tylko leczniczo, ale również profilaktycznie przez cały sezon zimowy.

Zrób sobie syrop lepszy niż z apteki. Teraz jest na to najlepsza pora
Autor: Getty Image

W sezonie jesienno-zimowym dbanie o zdrowie nabiera szczególnego znaczenia. W tych miesiącach, gdy pogoda jest zmienna i słońce rzadko się pojawia, łatwo złapać przeziębienie czy grypę. Symptomy takie jak osłabienie, katar i ból gardła są niestety częstym zjawiskiem. Kiedy zaczynamy odczuwać pierwsze oznaki złego samopoczucia, warto sięgnąć po babcine, sprawdzone przez pokolenia, sposoby na choroby. Dzięki nim możemy w naturalny sposób wspomóc organizm w walce z infekcjami.

Syrop z owoców czarnego bzu

Na polskich łąkach, miedzach i na obrzeżach lasów można znaleźć krzewy czarnego bzu, które są źródłem cennych, fioletowych owoców. Zbiera się je głównie w okresie od końca sierpnia do początku września, kiedy są najbardziej jędrne. Ten syrop, działający jako naturalny antybiotyk, jest skuteczny zarówno w walce z infekcjami bakteryjnymi, jak i wirusowymi. Można go używać w celach profilaktycznych dla osób w każdym wieku, ale także jako środek wsparcia, gdy choroba już się rozwinie. Pomoże obniżyć gorączkę i złagodzić symptomy takie jak katar czy kaszel. Dodatkowo czarny bez ma właściwości napotne, przeciwwirusowe i jest korzystny dla układu krążenia. Należy jednak zachować ostrożność, gdyż syrop ma też działanie przeczyszczające.

Owoce te są bogatym źródłem różnych kwasów, takich jak chinowy, octowy czy jabłkowy, a także garbników, antocyjanów i pektyn. Zawierają również węglowodany i witaminy: C, H i z grupy B, a także minerały jak wapń, potas i żelazo.

Osoby z problemami nerkowymi mogą zauważyć dodatkowe korzyści, ponieważ czarny bez pomaga w eliminacji toksyn z organizmu. Jest też zalecany jako dodatek do terapii w przypadkach reumatyzmu.

Jak przygotować syrop z owoców czarnego bzu? Oto prosty przepis:

  1. Najpierw należy umyć zebrane owoce i oddzielić je od łodyg. Na 1 kg owoców dodaje się około 1 kg cukru (ilość można zmniejszyć według uznania) i odstawia, aby owoce puściły sok.
  2. Następnie, mieszaninę gotuje się do momentu, aż syrop zacznie gęstnieć. Można go przecedzić, ale równie dobrze można go przelać do słoików razem z owocami, które również są jadalne.
  3. Słoiki z syropem można poddać pasteryzacji, ale można je również od razu zakręcić i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.
  4. Syrop jest idealny do profilaktycznego stosowania w okresie jesienno-zimowym, ale także jako wsparcie przy przeziębieniach, osłabieniu czy stanach podgorączkowych.

Syrop z owoców róży dzikiej

Jagody dzikiej róży są skarbnicą różnorodnych witamin, w tym C, A, B1, B2, K i E, a także zawierają kwas foliowy, flawonoidy i garbniki.

Zalecana ze względu na właściwości wzmacniające, dzika róża jest powszechnie używana w przypadku infekcji, grypy i problemów z układem trawiennym. Wyciągi z owoców róży dzikiej ułatwiają funkcjonowanie układu odpornościowego, są więc użyteczne nie tylko przy przeziębieniach i grypie, ale także jako środek zapobiegawczy. Pomagają także w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego, są dobre dla osób z wrzodami i nawracającymi biegunkami, a także korzystnie wpływają na nerki i wątrobę. Jest to również korzystne uzupełnienie diety dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także w leczeniu oparzeń i stanów zapalnych skóry.

Oto sposób przygotowania domowego syropu na bazie owoców róży dzikiej:

  1. Wyselekcjonuj i dokładnie opłucz około 1 kg owoców róży dzikiej. Zalej je ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Po ostygnięciu zblenduj je, aby uzyskać jednorodną konsystencję.
  2. Uzyskaną masę przetrzyj przez sito, aby pozbyć się drobnych nasion.
  3. Dodaj do masy 250-300 g cukru i całość podgrzewaj delikatnie przez około 20-30 minut.
  4. Gorący syrop przelej do dobrze zamkniętych słoików lub butelek. Możesz również zastosować pasteryzację dla lepszego przechowania.

Jeżeli chcesz podnieść swoją odporność, zaleca się spożywanie jednej łyżki syropu dziennie lub dodanie go do herbaty. Syrop jest nie tylko smaczny, ale i aromatyczny. W czasie infekcji lub ogólnego osłabienia dawkę można zwiększyć do 2-3 łyżek dziennie.

Syrop z kwiatów głogu

Głóg, który przystosował się do różnorodnych rodzajów gleby, jest powszechnie spotykany w różnych lokalizacjach, takich jak lasy, obszary przydrożne, a także parki i ogrody, gdzie pełni funkcje ozdobne.

Zebrane we wrześniu i październiku owoce głogu można suszyć w temperaturze 30 stopni Celsjusza, aby później używać ich w naparach i herbatkach.

Głóg jest znany jako bogate źródło różnorodnych mikroelementów, takich jak potas, wapń, magnez, fosfor i sód. Jest także bogaty w witaminę C, flawonoidy i procyjanidyny. Jest korzystny dla układu krwionośnego i serca, pomaga w obniżaniu różnych frakcji cholesterolu i ciśnienia krwi. Dodatkowo działa jako antyoksydant, wzmacnia odporność, ma właściwości przeciwzapalne i działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając różne bakterie i grzyby.

Syrop z kwiatów głogu – Instrukcje przygotowania:

Jeśli nie chcesz kupować gotowego syropu, możesz go przygotować w domu.

Składniki:

  • Kwiaty głogu: 6 pełnych garści
  • Cukier: 500 g
  • Cytryny: 2 sztuki
  • Woda: 1 l

Metoda przygotowania:

  1. Cytryny kroimy na cienkie talarki.
  2. Kwiaty głogu umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wodą.
  3. Ustawiamy garnek na płycie kuchennej, dodajemy cukier i mieszamy podczas gotowania.
  4. Po osiągnięciu niewielkiego wrzenia dodajemy pokrojone cytryny i kontynuujemy gotowanie aż do pełnego zagotowania.
  5. Mieszamy co pewien czas.
  6. Wyłączamy ogień i pozostawiamy do ostygnięcia przez noc.
  7. Następnego dnia ponownie zagotowujemy i przecedzamy przez gazę.
  8. Wyciskamy resztki kwiatów i syrop przelewamy do butelek.
  9. Syrop poddajemy procesowi pasteryzacji jako ostatni krok.
Poradnik Zdrowie - Warzywa