Zwiększają ryzyko miażdżycy, podnoszą poziom trójglicerydów. Na liście znane warzywa

2023-08-25 13:58

Te potrawy to koszmar dla układu sercowo-naczyniowego. Po ich zjedzeniu poziom trójglicerydów rośnie. Niektórych z tych dań nawet nie podejrzewamy o szkodliwy wpływ na zdrowie. Czego należy się wystrzegać, w trosce o układ krążenia?

Zwiększają ryzyko miażdżycy, podnoszą poziom trójglicerydów. Na liście znane warzywa
Autor: GettyImages Zwiększają ryzyko miażdżycy, podnoszą poziom trójglicerydów. Na liście znane warzywa

Jedzenie, które podnosi poziom trójglicerydów

Trójglicerydy to lipidy, obecne w naszej krwi. Są swoistym barometrem, wskazującym na spożycie tłuszczów w diecie. Wyższy poziom trójglicerydów odpowiada m.in. za większe ryzyko miażdżycy i innych chorób serca i układu krążenia.

Gdzie znajdziemy substancje szczególnie powodujące wzrost poziomu trójglicerydów? Jakie dania są bardzo szkodliwe dla serca i naczyń krwionośnych? Po niektórych z nich na pewno się tego nie spodziewacie. 

Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?

Mięso i alkohol szkodzą twojemu sercu

To, co należy wyeliminować z diety, w trosce o poziom trójglicerydów, to wędliny, tłuste mięso. Jeśli nie chcesz przejść na dietę wegańską lub wegetariańską, zamień mięsa ssaków na chude mięso drobiowe. Twój układ krążenia na pewno to doceni. Jeśli sięgasz po ryby, unikaj tych w oleju, gdyż szkodzi on układowi krążenia i sercu.

Kolejną substancją, która szkodzi sercu, jest alkohol. Słodkie drinki niosą ze sobą też zwiększone ryzyko, z uwagi na poziom cukru. Ponadto alkohol działa niszcząco na wątrobę, uszkadza mózg i sprzyja rozwojowi nowotworów, więc lista powodów, dla których warto z niego zrezygnować, jest bardzo długa.

Owoce i cukry mogą źle wpływać na układ krążenia

Owoce, które zawierają naturalne cukry, szkodzą zdrowiu osób, które już zmagają się z podwyższonym poziomem trójglicerydów. Dlatego warto ograniczać ich spożycie do jednej, niewielkiej porcji każdego dnia. Z kolei orzechy kokosowe są bogate w tłuszcze nasycone. To również prosta droga do podwyższenia poziomu trójglicerydów we krwi.

Sięganie po słodzone napoje to kolejna krzywda, jaką można sobie zrobić. Należy je wyeliminować z diety, zamieniając na wodę, np. z plasterkiem cytryny czy limonki. Miody uchodzą za zdrowe zamienniki cukru, ale mimo to, mogą powodować podniesienie poziomu trójglicerydów. Dlatego używaj miodu z umiarem.

W trosce o serce uważaj na te warzywa

Warzywa, które są bogate w skrobię, mogą sprzyjać miażdżycy. Wynika to z faktu przekształcania nadmiaru skrobi w trójglicerydy. Stąd już prosta droga do tworzenia się i odkładania blaszek miażdżycowych. Zrezygnuj więc z tradycyjnych ziemniaczków albo zielonego groszku - lub przynajmniej znacząco ogranicz ich spożycie.

Zasada ta dotyczy nie tylko warzyw, ale wszystkich produktów bogatych w skrobię. Gdzie zatem znajdziemy skrobię? Oprócz ziemniaków, jej źródła to ziarna zbóż, jak żyto, pszenica, jęczmień, proso, owiec, ale również ryż i, kukurydza. Bogate w skrobię są również niektóre rośliny strączkowe i warzywa korzenne. Źródłem skrobi są także banany.