Żyto - właściwości odżywcze i prozdrowotne
Żyto to zboże bogate w składniki odżywcze, minerały i witaminy. Zawiera gluten, dzięki czemu nadaje się do wypieku chleba. Wyrabia się z niego również mąkę żytnią, płatki i otręby żytnie, chleby oraz bułki jasne i ciemne, pumpernikiel, makaron, chrupki, zakwas czy mieszanki chlebowe. Można trafić także na wódkę żytnią i piwo żytnie oraz whisky. Jakie dokładnie właściwości odżywcze i prozdrowotne ma żyto?
Żyto (Secale cereale) należy do szybko rosnących roślin jednorocznych. Zależnie od odmiany osiąga 1-2 metry wysokości. Ma podłużne sinozielone liście i zredukowane kwiatostany. Jest rośliną wiatropylną. Ziarna żyta są żółto-szaro-zielone i mają wrzecionowaty kształt. Kłosy żyta są zwisające, osiągają długość od 5 do 20 cm i posiadają charakterystyczne wąsy zwane też ośćmi.
Żyto pochodzi z południowo-zachodniej Azji. Około 6500 lat p.n.e. zaczęło rozprzestrzeniać się na tereny Półwyspu Bałkańskiego i dalej – lądowej Europy. Początkowo żyto nie było uznawane przez ludzkość za zboże, a za szkodliwy chwast zagłuszający pszenicę i utrudniający jej uprawę. Jest bowiem bardziej plenne i odporne na niekorzystne warunki środowiska niż pszenica, a przy tym ma nieco gorszą strawność.
Szacuje się, że uprawa żyta rozwinęła się w Europie około 1000 lat p.n.e. głównie za sprawą dużo większej odporności na surowe warunki klimatyczne w porównaniu z innymi zbożami. Do Polski żyto dotarło prawdopodobnie w V wieku p.n.e.
Spis treści
- Gdzie wykorzystuje się żyto?
- Uprawa żyta w Polsce i na świecie
- Żyto – wartość odżywcza
- Żyto - właściwości prozdrowotne
- Sporysz w ziarnach żyta
Gdzie wykorzystuje się żyto?
Żyto jest zbożem używanym przede wszystkim do produkcji pieczywa i whisky. Na półkach sklepowych można znaleźć:
- mąkę żytnią,
- płatki i otręby żytnie,
- chleby oraz bułki jasne i ciemne,
- pumpernikiel,
- makaron,
- chrupki,
- zakwas,
- mieszanki chlebowe,
- wódkę żytnią,
- piwo żytnie.
Znaczenie żyta na świecie jako zboża chlebowego jest obecnie bardzo niewielkie. Jedynie w Europie Środkowej i Wschodniej pieczywo żytnie nadal cieszy się dużym zainteresowaniem. Dużo większy wybór produktów z żyta oferują sklepy ekologiczne i te z tzw. zdrową żywnością.
Żyto zawiera gluten i jest jedynym obok pszenicy zbożem, które nadaje się do wypieku chleba bochenkowego. Gluten żytni jest jednak mniej elastyczny niż pszenny, a przez to uważany za technologicznie gorszy. Chleby żytnie są cięższe i bardziej zbite niż pszenne właśnie ze względu na właściwości glutenu. Chleb żytni razowy najczęściej nazywany jest czarnym z uwagi na ciemny kolor ciasta. Chleby jaśniejsze zawierają domieszki oczyszczonej mąki żytniej lub innych mąk, głównie pszennej.
Pumpernikiel, ciemnobrązowy chleb wytwarzany w całości z nieoczyszczonej mąki żytniej, był przez wieki podstawowym pożywieniem w Europie Środkowej i Wschodniej.
Aż 2/3 światowej produkcji żyta wykorzystuje się jako paszę dla zwierząt hodowlanych, głównie świń tuczników, roślinę pastwiskową oraz obornik, który zostaje zaorany w celu poprawy jakości gleby. Słoma z żyta jest twarda i nadal używa się jej do wykonywania strzech, sienników i plecenia kapeluszy.
Uprawa żyta w Polsce i na świecie
Żyto występuje w kilku różnych gatunkach, ale najważniejsze pod względem gospodarczym jest żyto zwyczajne dostępne w bardzo wielu odmianach tradycyjnych, mieszańcowych i syntetycznych. Nazywane jest również żytem siewnym.
Żyto uprawia się przede wszystkim w regionach o niekorzystnych warunkach pogodowych. Uprawy znajdują się głównie w Europie, Azji i Ameryce Północnej na obszarach, gdzie klimat i gleby są niewystarczające do wysiewu innych zbóż. Żyto jest też podstawowym zbożem ozimym w regionach, gdzie temperatury zimą są zbyt niskie dla pszenicy ozimej. Zboże to jest odporne na mrozy, ma małe wymagania temperaturowe i glebowe. Ze względu na rozwinięty system korzeniowy jest odporne na niedostatki wody. Jest w stanie rosnąć nawet w okolicach koła podbiegunowego.
Żyto jednak, w porównaniu z pszenicą, nie ma dużego znaczenia gospodarczego. Jego uprawy pokrywają około 11 milionów hektarów ziemi na całym świecie, co stanowi ok. 1,5% zasiewów wszystkich zbóż. Najwięcej plonów żyta zbiera się w Europie Środkowej i Wschodniej. Głównymi producentami są: Rosja, Szwecja, Polska, Niemcy i Białoruś. Ogólnoświatowe plony żyta wynoszą co roku około 13 milionów ton, z czego ponad 20% stanowią ziarna z upraw polskich. W Polsce w 2020 roku żyto było uprawiane na powierzchni ok. 1 miliona hektarów, a plony wyniosły szacunkowo 2,9 milionów ton ziarna. Rok wcześniej było to ok. 2,5 miliona ton. Co roku zbiory żyta stanowią w Polsce ok. 10% plonów zbóż ogółem. Uprawia się zarówno odmiany jare, jak i ozime.
Żyto – wartość odżywcza
Podstawowy skład ziarna żyta jest bardzo zbliżony do pszenicy, a także innych zbóż. Zasadniczo żyto, w porównaniu z pszenicą, zawiera mniej skrobi i białka, a więcej błonnika. Pełne ziarno żyta jest przede wszystkim źródłem węglowodanów, głównie skrobi. Błonnik w nim zawarty składa się z:
- arabinoksylanów
- β-glukanów
- fruktanów (składowe błonnika rozpuszczalnego)
- celulozy
- ligniny (składowe błonnika nierozpuszczalnego)
Ilość błonnika rozpuszczalnego w życie przewyższa zawartość w pszenicy, i to właśnie jemu przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych przetworów żyta. Białko stanowi około 11% masy ziarna, a żyto zawiera białka tworzące gluten.
Ilość tłuszczu jest niewielka. Ziarna żyta dostarczają:
- witamin z grupy B,
- folianów,
- witaminy E,
- żelaza,
- magnezu,
- cynku.
Nie są to jednak ilości wyróżniające się na tle innych zbóż. Żyto, oprócz witamin i składników mineralnych, zawiera również związki bioaktywne, które zlokalizowane są głównie w zarodku i zewnętrznej warstwie ziarna. Należą do nich:
- lignany,
- kwasy fenolowe,
- alk(en)ylresorcinole,
- fitosterole.
Lignany to naturalne hormony pochodzenia roślinnego o działaniu podobnym do żeńskich estrogenów. Ponad 80% lignanów żyta stanowią: pinorezynol, syringarezynol, larycyrezynol i izolarycyrezynol.
Głównym kwasem fenolowym żyta jest kwas ferulowy, który stanowi około 85% wszystkich związków z tej grupy w w ziarnach. Kwasy fenolowe należą do silnych przeciwutleniaczy.
Sterole roślinne to związki, które obniżają wchłanianie cholesterolu z pożywienia, gdy jedzone są w niedużym odstępie czasu. Do steroli w ziarnach żyta należą głównie:
- sitosterol (ok. 50%),
- kampesterol (15-18%),
- sitostanol (12-15%),
- kampestanol (8-10%),
- sigmasterol (2-4%).
Żyto, podobnie jak inne zboża, zawiera kwas fitynowy (5,4 – 11,6 mg/100 g), który utrudnia wchłanianie składników mineralnych.
Wartość odżywcza w 100 g | ||||
żyto, ziarno | mąka żytnia jasna (typy 580, 650) | mąka żytnia średnia (typy 800, 950) | mąka żytnia ciemna (typy 1400, 1850, 2000) | |
Energia [kcal] | 338 | 357 | 349 | 325 |
Woda [g] | 10,6 | 11,4 | 10,97 | 10,75 |
Białko [g] | 10,34 | 9,82 | 10.88 | 15,91 |
Tłuszcz [g] | 1,63 | 1,33 | 1,52 | 2,22 |
Popiół [g] | 1,57 | 0,78 | 1,2 | 2,5 |
Węglowodany [g] | 75,86 | 76,68 | 75,43 | 68,63 |
Cukry [g] | 0,98 | 0,93 | 1,1 | 2,31 |
Błonnik [g] | 15,1 | 8 | 11,8 | 23,8 |
Żyto - składniki mineralne
Składniki mineralne w 100 g | ||||
żyto, ziarno | mąka żytnia jasna (typy 580, 650) | mąka żytnia średnia (typy 800, 950) | mąka żytnia ciemna (typy 1400, 1850, 2000) | |
Wapń [mg] | 24 | 13 | 24 | 37 |
Żelazo [mg] | 2,63 | 0,91 | 2,54 | 4,97 |
Magnez [mg] | 110 | 32 | 63 | 160 |
Fosfor [mg] | 332 | 130 | 225 | 499 |
Potas [mg] | 510 | 224 | 374 | 717 |
Sód [mg] | 2 | 2 | 2 | 2 |
Cynk [mg] | 2,65 | 1,33 | 2,17 | 5,04 |
Miedź [mg] | 0,367 | 0,213 | 0,331 | 0,56 |
Mangan [mg] | 2,577 | 1,162 | 2,412 | 6,062 |
Selen [μg] | 13,9 | 17,6 | 14,4 | 18 |
Żyto - witaminy
Witaminy w 100 g | ||||
żyto, ziarno | mąka żytnia jasna (typy 580, 650) | mąka żytnia średnia (typy 800, 950) | mąka żytnia ciemna (typy 1400, 1850, 2000) | |
Tiamina [mg] | 0,316 | 0,331 | 0,287 | 0,316 |
Ryboflawina [mg] | 0,251 | 0,09 | 0,114 | 0,251 |
Niacyna [mg] | 4,27 | 0,8 | 1,727 | 4,27 |
Kwas pantotenowy [mg] | 1,456 | 0,665 | 0,492 | 1,456 |
Pirydoksyna [mg] | 0,294 | 0,234 | 0,268 | 0,443 |
Foliany [μg] | 38 | 23 | 34 | 33 |
Kwas foliowy [μg] | 0 | 0 | 0 | 0 |
Witamina A [IU] | 11 | 0 | 0 | 11 |
Witamina E [mg] | 0,85 | 0,83 | 1,43 | 2,73 |
Witamina K [μg] | 5,9 | 5,9 | 5,9 | 5,9 |
Cholina [mg] | 30,4 | 10,8 | 20,6 | 30,4 |
Betaina [mg] | 146,1 | brak danych | brak danych | brak danych |
Luteina + zeaksantyna [μg] | 210 | 210 | 210 | 210 |
Żyto - aminokwasy egzogenne
Aminokwasy egzogenne w 100 g | ||||
żyto, ziarno | mąka żytnia jasna (typy 580, 650) | mąka żytnia średnia (typy 800, 950) | mąka żytnia ciemna (typy 1400, 1850, 2000) | |
Tryptofan [g] | 0,108 | 0,111 | 0,123 | 0,18 |
Treonina [g] | 0,289 | 0,278 | 0,341 | 0,49 |
Izoleucyna [g] | 0,208 | 0,235 | 0,253 | 0,353 |
Leucyna [g] | 0,563 | 0,556 | 0,611 | 0,857 |
Lizyna [g] | 0,286 | 0,21 | 0,212 | 0,338 |
Metionina [g] | 0,153 | 0,113 | 0,136 | 0,199 |
Fenyloalanina [g] | 0,435 | 0,445 | 0,488 | 0,646 |
Tyrozyna [g] | 0,2 | 0,199 | 0,183 | 0,271 |
Walina [g] | 0,317 | 0,323 | 0,348 | 0,498 |
Arginina [g] | 0,454 | 0,38 | 0,47 | 0,764 |
Histydyna [g] | 0,189 | 0,147 | 0,159 | 0,233 |
Alanina [g] | 0,405 | 0,337 | 0,41 | 0,647 |
Kwas asparaginowy [g] | 0,56 | 0,496 | 0,542 | 0,827 |
Kwas glutaminowy [g] | 2,294 | 2,457 | 2,527 | 3,139 |
Glicyna [g] | 0,416 | 0,333 | 0,426 | 0,68 |
Prolina [g] | 0,804 | 0,965 | 0,851 | 1,014 |
Seryna [g] | 0,458 | 0,434 | 0,484 | 0,681 |
Żyto - właściwości prozdrowotne
Żyto spożywane jest przede wszystkim w postaci przetworów z mąki żytniej. Najzdrowsze są wyroby razowe z mąk ciemnych. Wyroby żytnie razowe są istotnym źródłem błonnika pokarmowego, składników mineralnych i niektórych witamin, a składniki bioaktywne w nich zawarte odgrywają rolę w prewencji niektórych chorób.
150 g razowego żytniego chleba (4-5 kromek) pokrywa zapotrzebowanie na błonnik w 40-60%, foliany – 22%, magnez – 17%, a na cynk – w 32-40%. Liczne badania naukowe potwierdziły pozytywny wpływ spożywania razowych wypieków żytnich na zdrowie.
Do korzyści ze spożywania żytniego chleba razowego zalicza się:
- zmniejszone wydzielanie insuliny po posiłku
- regulacja gospodarki insulinowo-glukozowej
- mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2
- błonnik rozpuszczalny zawarty w życie spowalnia trawienie węglowodanów i wchłanianie cukru do krwi, sprawiając, że odpowiedź insulinowa jest mniej gwałtowna. Działanie spowalniające uwalnianie insuliny mają również kwasy fenolowe
- obniżanie poziomu cholesterolu ogółem i cholesterolu LDL we krwi
- za zmniejszenie wchłaniania cholesterolu, a tym samym obniżanie jego poziomu we krwi o około 10% odpowiada błonnik, który wiąże cholesterol i przyspiesza jego wydalanie z organizmu. Obecne w życie sterole i stanole również mają działanie obniżające cholesterol, ale tylko wtedy, gdy oba składniki są jedzone w krótkich odstępach czasu
- poprawa funkcjonowania jelit
- poprawa wzrostu korzystnych dla zdrowia bifidobakterii bytujących w jelitach
- obniżanie stężenia markerów raka jelita grubego
- lepszy stan jelit w wyniku spożywania pełnoziarnistych przetworów żyta jest związany głównie z obecnością błonnika. Błonnik wiąże wodę, przez co zwiększa objętość stolca i przyspiesza wydalanie. Krótszy czas zalegania resztek w jelitach wiąże się z mniejszym ryzykiem przenikania do jelit toksycznych substancji. Błonnik żytni sprzyja wytwarzaniu w jelitach kwasu masłowego, który odżywia komórki jelit i ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób: m.in. zespołu jelita drażliwego, choroby uchyłkowej i nieswoistych chorób zapalnych jelit.
- wzrost stężenia enterolaktonu we krwi, co wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca i raka piersi.
Sporysz w ziarnach żyta
Żyto łatwo zaraża się sporyszem, a dokładniej grzybem pasożytniczym o nazwie buławinka czerwona. Grzyb ten produkuje alkaloidy toksyczne dla ludzi oraz zwierząt i prowadzące do choroby zwanej ergotyzmem. Obecnie problem nie jest zbyt powszechny ze względu na stosowanie środków zapobiegawczych, jednak warto mieć świadomość jego istnienia. Zatrucie sporyszem znane jest od wieków i przyjmuje dwie postaci: skurczową i zgorzelinową. Pierwsza, skurczowa, nazywana jest tańcem św. Wita, a jej objawy obejmują:
- zaburzenia czucia
- drżenie mięśni
- drgawki
- ból głowy
- ból brzucha
- wymioty
- biegunkę
- sinicę
- zwolnienie akcji serca
- silne pobudzenie nerwowe
- gonitwę myśli
Postać zgorzelinowa znana jest pod nazwą "ogień św. Antoniego" i objawia się:
- zaburzeniami czucia,
- zwolnieniem akcji serca
- atakami duszności
- niedokrwieniem tkanek na skutek nadmiernego i długotrwałego obkurczenia naczyń krwionośnych
- zakrzepami
- martwicą tkanek
- porażeniem ośrodka oddechowego
Może w konsekwencji doprowadzić do śmierci.
Obecnie zboże przeznaczone do przemysłu spożywczego i paszowego jest badane na obecność sporyszu w ziarnie. Unia Europejska określa dopuszczalną ilość przetrwalników sporyszu na poziomie:
- 500 mg/kg w zbożu przeznaczonym do konsumpcji przez człowieka
- 1000 mg/kg w zbożu przeznaczonym na pasze dla zwierząt
Czytaj też:
- Orkisz i mąka orkiszowa - właściwości, wartości odżywcze
- Która kasza jest najzdrowsza? Ranking najzdrowszych kasz
- Makaron może być śmiertelnie niebezpieczny! Zobacz dlaczego