Nawadnia, wzmacnia odporność, wspomaga trawienie. Idealny napój na letnie upały

2024-07-11 11:17

Ajran - tradycyjny turecki napój na bazie jogurtu naturalnego i wody - to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Napój ten nie tylko gasi pragnienie, ale i wspiera układ trawienny, krążenia i odpornościowy. Dzięki temu zyskał wręcz miano "napoju bogów". Poznaj właściwości zdrowotne tego doskonałego na upały napoju!

Ajran uważany jest za najzdrowszy napój świata
Autor: Getty Images Ajran uważany jest za najzdrowszy napój świata

Co to jest ajran?

Ajran to popularny napój jogurtowy pochodzący z Turcji. Na Bliskim Wschodzie serwuje się go niemal do wszystkich posiłków, a także podaje solo jako doskonały sposób na nawodnienie i ugaszenia pragnienia w czasie upałów. W ostatnich latach sława ajranu jako "najzdrowszego napoju na świecie" przywędrowała również do Polski.

Ajran to napój, który powstaje z jogurtu naturalnego. Tradycyjnie przygotowuje się go z mleka owczego, ale obecnie dostępne są też ajrany z mleka krowiego i koziego. Sam ajran jest kwaskowaty w smaku i przypomina kefir. Co prawda gotowy ajran można kupić w każdym tureckim sklepie, ale można tez przygotować go samodzielnie w domu. Wystarczy jogurt i woda połączone w odpowiednich proporcjach. Warto, bo jego zalety dla zdrowia są nie do przecenienia.

Fala afrykańskich upałów. Jak radzą sobie mieszkańcy Warszawy?

Na co pomaga ajran?

Turcy twierdzą, że ajran to jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Posiada wiele korzyści zdrowotnych, które zawdzięcza zawartości takich składników jak witamina A i D, witaminy z grupy B, sód, wapń oraz białko i żywe kultury bakterii. Popijając ajran, skutecznie zaspokoimy pragnienie, uzupełnimy poziom elektrolitów i wzmocnimy odporność naszego organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne.

Ponadto ajran:

  • Wspomaga układ trawienny. Zawiera żywe kultury bakterii, które regulują pracę jelit, wpływając na ogólną kondycję organizmu, łagodząc dolegliwości żołądkowe i usprawniając wchłanianie składników odżywczych.
  • Wspiera układ odpornościowy. Wspomniane już żywe kultury bakterii stymulują produkcję białych krwinek, które z kolei pomagają organizmowi zwalczać infekcje. Co więcej, ajran jest bogaty w witaminę D.
  • Wzmacnia kości. Zawiera wapń i magnez - składniki kluczowe dla mocnych kości i zębów.
  • Wspiera układ krążenia. Dzięki zawartości potasu wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie poziomu złego cholesterolu, a więc pośrednio chroni przed chorobami układu krążenia.
  • Nawadnia. Badania potwierdzają, że mleko i jego przetwory nawadniają szybciej i skuteczniej niż zwykła woda niegazowana.

Ajran - kalorie to nie problem

Ajran jest niskokaloryczny i zawiera jedynie 27 kcal w 100 g. Nic dziwnego, że jest polecany osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością, które chcą schudnąć.

Jak zrobić ajran w domu?

Aby przygotować ajran, potrzebujesz:

  • 400 ml jogurtu greckiego.
  • 500 ml wody mineralnej niegazowanej (2 szklanki).

Wszystkie składniki podane w przepisie miksujemy ze sobą przy pomocy blendera do momentu, kiedy powstanie piana. Najlepiej jest spożywać Ajran tuż po przygotowaniu. Aby zwiększyć wartości smakowe i dobroczynne działanie napoju, warto dodać do niego liście mięty oraz skórkę lub sok z limonki. Niektórzy dodają do niego sól i pieprz.

Listen on Spreaker.