Mówią, że to najzdrowszy napój na świecie. Jego picie chroni przed zawałem i miażdżycą

2024-02-12 14:35

Okrzyknięto go najzdrowszym napojem świata. Ayran - bo o nim mowa - wywodzi się z Turcji i jest popularny na Bliskim Wschodzie. Również Polacy sięgają po niego coraz częściej - napój ten chroni bowiem układ krwionośny i immunologiczny. Oto co wiadomo o jego właściwościach.

Turecki napój nie tylko na odporność. Pij go regularnie, aby chronić się przed zawałem i miażdżycą
Autor: Getty Images Turecki napój nie tylko na odporność.

Ajran - lub inaczej ayran - swoją popularność w Polsce zawdzięcza przede wszystkim upałom. Polacy od kilku lat coraz chętniej jako wakacyjny kierunek wybierają Turcję, a tam ajran pija się, aby ugasić pragnienie i wesprzeć organizm w czasie morderczych upałów (temperatury latem sięgają nawet 40 stopni). Jednak ajran, popularny turecki napój wytwarzany z jogurtu i wody, warto pić także zimą i jesienią. A to ze względu na jego zbawienny wpływ na zdrowie.

Czy ajran jest zdrowy?

Ajran (ayran) można dostać w restauracji, nabyć w sklepie spożywczym, a nawet zrobić samemu w domu. Ta popularna turecka mikstura jest lekko kwaśna, a czasami słona. Najczęściej podaje się go na zimno z pianką na wierzchu i jest idealny podczas najgorętszych dni w roku, ale warto go spożywać również zimą. Jest także doskonałym dodatkiem do kebabów i innych ciężkostrawnych i tłustych potraw.

W formie 24: 5 błędów spowalniających odchudzanie

Na co pomaga ajran?

Mieszkańcy kraju, z którego pochodzi ajran, twierdzą, że to jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Oprócz cech smakowych posiada wiele korzyści zdrowotnych, które zawdzięcza zawartości takich wartościowych składników jak witamina A i D, witaminy z grupy B, sód, wapń oraz białko i żywe kultury bakterii. Popijając ajran, skutecznie zaspokoimy pragnienie, uzupełnimy poziom elektrolitów i wzmocnimy odporność naszego organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne.

Ajran jest niskokaloryczny, więc jest polecany dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością, które chcą schudnąć. Korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego - zwiększa liczbę dobroczynnych mikroorganizmów w jelitach, przyspiesza ich perystaltykę, zapobiega biegunce i poprawia trawienie.

Również pomaga obniżyć nadmiernie wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom złego cholesterolu LDL we krwi, co zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Ajran wzmacnia funkcjonowanie mózgu i serca oraz korzystnie wpływa na układ kostny, tym samym chroniąc przed osteoporozą.

Ayran - przepis na domowy ayran

Ayran - składniki:

  • 400 ml jogurtu greckiego.
  • 500 ml wody mineralnej (2 szklanki).

Wszystkie składniki podane w przepisie miksujemy ze sobą przy pomocy blendera do momentu, kiedy powstanie piana. Najlepiej jest spożywać Ajran tuż po przygotowaniu. Aby zwiększyć wartości smakowe i dobroczynne działanie napoju, warto dodać do niego liście mięty oraz skórkę lub sok z limonki. Niektórzy dodają do niego sól.

Gotowy napój nie zawsze jest łatwo dostać w sklepie. Gdzie można kupić ayran w Polsce? Najlepiej szukać go w dużych supermarketach.