Dietetycy są pewni: to najzdrowszy napój na świecie. Chroni przed zawałem i udarem
Choć przez wielu uznawany jest przede wszystkim za doskonały sposób na upały, to warto po niego sięgać przez cały rok. Niektórzy wprost mówią, że to napój o największych korzyściach zdrowotnych. I nie ma się czemu dziwić, bo ajran oferuje ochronę przed zawałem, udarem i miażdżycą . Kiedy pić ajran i jakie są jego właściwości? Sprawdzamy!

Ajran - znany także jako ayran - to napój o największych korzyściach zdrowotnych, szczególnie popularny w Turcji. Zobacz, jak samodzielnie stworzyć ten eliksir i jaki ma wpływ na nasze zdrowie.
Czy ajran jest zdrowy?
Ajran (ayran) można dostać w restauracji, nabyć w sklepie spożywczym, a nawet zrobić samemu w domu. Ta popularna turecka mikstura jest lekko kwaśna, a czasami słona. Najczęściej podaje się go na zimno z pianką na wierzchu i jest idealny podczas najgorętszych dni w roku, ale warto go spożywać również zimą. Jest także doskonałym dodatkiem do kebabów i innych ciężkostrawnych i tłustych potraw.
Jakie właściwości ma ajran?
Mieszkańcy kraju, z którego pochodzi ajran, twierdzą, że to jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Oprócz cech smakowych posiada wiele korzyści zdrowotnych, które zawdzięcza zawartości takich wartościowych składników jak witamina A i D, witaminy z grupy B, sód, wapń oraz białko i żywe kultury bakterii. Popijając ajran, skutecznie zaspokoimy pragnienie, uzupełnimy poziom elektrolitów i wzmocnimy odporność naszego organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne.
Ajran jest niskokaloryczny, więc jest polecany dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością, które chcą schudnąć. Korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego - zwiększa liczbę dobroczynnych mikroorganizmów w jelitach, przyspiesza ich perystaltykę, zapobiega biegunce i poprawia trawienie.
Również pomaga obniżyć nadmiernie wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom złego cholesterolu LDL we krwi, co zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Ajran wzmacnia funkcjonowanie mózgu i serca oraz korzystnie wpływa na układ kostny, tym samym chroniąc przed osteoporozą.
Jak się robi turecki ajran?
Ajran - składniki:
- 400 ml jogurtu greckiego.
- 500 ml wody mineralnej (2 szklanki).
Ajran - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki podane w przepisie miksujemy ze sobą przy pomocy blendera do momentu, kiedy powstanie piana. Najlepiej jest spożywać Ajran tuż po przygotowaniu. Aby zwiększyć wartości smakowe i dobroczynne działanie napoju, warto dodać do niego liście mięty oraz skórkę lub sok z limonki. Niektórzy dodają do niego sól.