Najzdrowszy napój na świecie kosztuje grosze. Wzmacnia serce, odporność, jelita

2025-03-27 8:00

Szukasz naturalnego sposobu na ochronę serca i obniżenie cholesterolu? Nie musisz wydawać fortuny na suplementy! Wystarczy, że sięgniesz po ten niedrogi napój, który znajdziesz w każdym supermarkecie. Mowa o ajranie – słonym napoju na bazie jogurtu. Regularne spożywanie ajranu może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, co skutecznie chroni przed udarem i zawałem serca.

Najzdrowszy napój na świecie kosztuje grosze. Wzmacnia serce, odporność, jelita
Autor: DALL-E Najzdrowszy napój na świecie kosztuje grosze. Wzmacnia serce, odporność, jelita
  • Ajran to tradycyjny turecki napój, który jest korzystny dla zdrowia – wspomaga odporność, układ trawienny i sercowo-naczyniowy.
  • Dzięki zawartości wapnia, magnezu, witamin oraz żywych kultur bakterii ajran pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, poprawia trawienie i wzmacnia kości.
  • Ajran można kupić w sklepie lub łatwo przygotować w domu.

Co to jest ajran?

Ajran to popularny napój jogurtowy pochodzący z Turcji. Na Bliskim Wschodzie serwuje się go niemal do wszystkich posiłków, a także podaje solo jako doskonały sposób na nawodnienie i ugaszenia pragnienia w czasie upałów. W ostatnich latach sława ajranu jako "najzdrowszego napoju na świecie" przywędrowała również do Polski.

Ajran to napój, który powstaje z jogurtu naturalnego. Tradycyjnie przygotowuje się go z mleka owczego, ale obecnie dostępne są też ajrany z mleka krowiego i koziego. Sam ajran jest kwaskowaty w smaku i przypomina kefir. Co prawda gotowy ajran można kupić w każdym tureckim sklepie, ale można tez przygotować go samodzielnie w domu. Wystarczy jogurt i woda połączone w odpowiednich proporcjach. Warto, bo jego zalety dla zdrowia są nie do przecenienia.

Fala afrykańskich upałów. Jak radzą sobie mieszkańcy Warszawy?

Na co pomaga ajran?

Turcy twierdzą, że ajran to jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Posiada wiele korzyści zdrowotnych, które zawdzięcza zawartości takich składników jak witamina A i D, witaminy z grupy B, sód, wapń oraz białko i żywe kultury bakterii. Popijając ajran, skutecznie zaspokoimy pragnienie, uzupełnimy poziom elektrolitów i wzmocnimy odporność naszego organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne.

Ponadto ajran:

  • Wspomaga układ trawienny. Zawiera żywe kultury bakterii, które regulują pracę jelit, wpływając na ogólną kondycję organizmu, łagodząc dolegliwości żołądkowe i usprawniając wchłanianie składników odżywczych.
  • Wspiera układ odpornościowy. Wspomniane już żywe kultury bakterii stymulują produkcję białych krwinek, które z kolei pomagają organizmowi zwalczać infekcje. Co więcej, ajran jest bogaty w witaminę D.
  • Wzmacnia kości. Zawiera wapń i magnez - składniki kluczowe dla mocnych kości i zębów.
  • Wspiera układ krążenia. Dzięki zawartości potasu wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie poziomu złego cholesterolu, a więc pośrednio chroni przed chorobami układu krążenia.
  • Nawadnia. Badania potwierdzają, że mleko i jego przetwory nawadniają szybciej i skuteczniej niż zwykła woda niegazowana.

Ajran - kalorie to nie problem

Ajran jest niskokaloryczny i zawiera jedynie 27 kcal w 100 g. Nic dziwnego, że jest polecany osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością, które chcą schudnąć.

Jak zrobić ajran w domu?

Aby przygotować ajran, potrzebujesz:

  • 400 ml jogurtu greckiego.
  • 500 ml wody mineralnej niegazowanej (2 szklanki).

Wszystkie składniki podane w przepisie miksujemy ze sobą przy pomocy blendera do momentu, kiedy powstanie piana. Najlepiej jest spożywać Ajran tuż po przygotowaniu. Aby zwiększyć wartości smakowe i dobroczynne działanie napoju, warto dodać do niego liście mięty oraz skórkę lub sok z limonki. Niektórzy dodają do niego sól i pieprz.

Jesteś tym, co jesz - sprawdź czy dobrze odżywiasz mózg
Pytanie 1 z 10
Probiotyki to:
Poradnik Zdrowie Google News
Listen on Spreaker.