Obiady wegetariańskie dla trenujących fitness - 3 pyszne propozycje
Wypróbuj przepisy na wegetariański obiad fitness. Proponowane dania obfitują w białko roślinne, węglowodany złożone i zdrowe tłuszcze - czyli składniki, których nie powinno zabraknąć w diecie każdej aktywnej osoby. Mają też dużo błonnika pochodzącego z warzyw i kasz. Przekonaj się, że bezmięsny obiad może być pełen smaku!
Spis treści
- Burgery z czerwonej soczewicy
- Grillowane tofu z wędzoną papryką
- Francuska sałatka z zielonej soczewicy
Potrawy wegetariańskie z powodzeniem mogą dostarczyć osobom aktywnym składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mięśni. Są dobrym rozwiązaniem zwłaszcza dla tych, którzy oprócz budowania formy, chcą schudnąć i poprawić wygląd swojej sylwetki. Dania wegetariańskie dla trenujących fitness bogate są w błonnik, który przyspiesza odchudzanie i zawierają mniej wysoko nasyconych kwasów tłuszczowych niż potrawy mięsne.
Zobacz 4 przepisy na oryginalne i aromatyczne dania fitness na bazie warzyw i roślin strączkowych.
Burgery z czerwonej soczewicy
Porcja dla 3 osób, czas przygotowania ok. 30 min.
Składniki:
Masę na burgery możesz przygotować dzień wcześniej - gotową masę wstaw na noc do lodówki, a następnego dnia usmaż.
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy namoczonej w wodzie przez minimum 2 h
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 5 łyżek sosu sojowego (bez glutaminianu sodu)
- 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku w proszku lub 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1 łyżeczka uprażonego na suchej patelni i zmielonego (lub utartego w moździerzu) kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka uprażonej na suchej patelni i zmielonej (lub utartej w moździerzu) kolendry (nasion)
- 1/2 poszatkowanego pęczka natki pietruszki lub taka sama ilość poszatkowanej natki kolendry
- 1 i 1/2 łyżki zmielonego w młynku do kawy brązowego ryżu (lub mąki ryżowej)
Namoczoną soczewicę płuczemy na sitku. Przesypujemy do wysokiego naczynia, wlewamy wodę i miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania konsystencji jednolitego ciasta naleśnikowego. Masę przelewamy do garnka i gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek garnka (ok. 2-3 minuty). Dodajemy przyprawy i mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy burgery.
Burgery serwuj w pełnoziarnistej bułce z warzywami (np. liście sałaty, roszponki, szpinak, pomidor, ogórki kiszone, cebula, grillowana cukinia itd.), kiełkami oraz ketchupem dobrej jakości.
Grillowane tofu z wędzoną papryką
Porcja dla 2-3 osób, czas przygotowania ok. 30 min.
Składniki na tofu:
- 3 łyżki oliwy
- 200-300 g naturalnego tofu pokrojonego w plastry o grubości 0,5 cm
- sos sojowy (bez glutaminianu sodu)
- wędzona papryka do posypania
- świeżo mielony pieprz do smaku
Sałatka:
- 100 g ulubionej mieszanki sałat (np. rukola, młode listki szpinaku, roszponka etc.)
- 1/2 awokado pokrojonego w kostkę
- garść pomidorków koktajlowych
- 1/3 pokrojonego w plasterki zielonego ogórka
Cytrynowy winegret
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki oliwy
Na rozgrzaną oliwę kładziemy plastry tofu. Smażymy na patelni grillowej z obu stron na na złoty kolor. Polewamy sosem sojowym. Czekamy, aż sos odparuje, oblepiając glazurą plastry tofu. Zdejmujemy z gazu i posypujemy wędzoną papryką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przygotowujemy sałatkę: dobrze wypłukaną i odsączoną sałatę mieszamy z pozostałymi składnikami. Osobno przygotowujemy sos: sok z cytryny mieszamy z musztardą, a kiedy się połączą, powoli wlewamy oliwę do uzyskania jednolitej emulsji. Sos dodajemy tuż przed podaniem.
Jeśli chcesz, by danie było bardziej treściwe, zjedz je z kaszą jęczmienną lub ryżem basmati.
Grillowane tofu to idealna propozycja nie tylko na obiad, ale również na bogatą w białko kolację po treningu. Dodatek, czyli kasza jęczmienna, zawiera witaminy z grupy B i magnez. Tofu i kasza dobrze komponują się z bogatą w chlorofil, witaminy i przeciwutleniacze prostą sałatką z rukoli i warzyw.
Francuska sałatka z zielonej soczewicy
Porcja dla 2-3 osób, czas przygotowania ok. 30 min.
Składniki:
- szklanka zielonej soczewicy namoczonej na noc
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka nierafinowanej soli
- 100 g fety lub miękkiego koziego sera pokrojonego w kostkę
- 50 g poszatkowanych orzechów włoskich
- poszatkowany pęczek natki pietruszki
- duża garść poszatkowanych listków mięty
- 1 i 1/2 marchewki pokrojonej w plasterki
- 2 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę
sos winegret:
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki musztardy, np. sarepskiej
- 1/3 szklanki oliwy
Namoczoną soczewicę odsączamy i przepłukujemy na sitku. Przesypujemy do garnka i wlewamy taką ilość wody, aby ziarenka były lekko przykryte. Dodajemy liście laurowe i sól. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka, ale ziarenka nie będą się jeszcze rozpadać. Jeśli wody będzie zbyt mało, dolewamy wrzątki. W tym czasie przygotowujemy sos: ocet balsamiczny mieszamy z musztardą. Kiedy się połączą wlewamy cienkim strumieniem oliwę, cały czas mieszając do momentu, kiedy utworzy się jednolita emulsja. Ugotowaną soczewicę przesypujemy do miski. Czekamy, aż delikatnie przestygnie. Dodajemy resztę składników i sos.
Sałatkę można zjeść samą (jest bardzo sycąca) lub z pełnoziarnistym pieczywem.
Źródło: przepisy pochodzą z książki Karoliny i Macieja Szaciłłów "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem", wyd. Zwierciadło 2016.
Polecany artykuł: