Cydr gruszkowy - czy jest zdrowy? Przepis na cydr gruszkowy
Cydr gruszkowy jest coraz częściej widywany na sklepowych półkach. Czy jest zdrowy? Czy cydr gruszkowy ma jakieś właściwości zdrowotne?
Cydr gruszkowy to napój, który zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Łatwo go przygotować samemu w domu, a w dodatku nie zawiera cukru, a więc teoretycznie może być zdrowszy od słodkich win, które ten cukier jednak zawierają.
Zazwyczaj mamy do czynienia z cydrem jabłkowym. Jest on o wiele popularniejszy choćby dlatego, że jest tradycyjnym trunkiem produkowanym w Anglii. Do dziś w Kornwalii dostępna jest dla turystów trasa kolejowa połączona z degustacją cydru na szlaku. Jednak cydr gruszkowy może nas zaskoczyć!
Spis treści
Cydr - rodzaje
Cydr dzieli się zazwyczaj na:
- cydr (niemusujący),
- musujący,
- gazowany (czyli cydr saturowany dwutlenkiem węgla).
Co ciekawe w większości krajów cydr oznacza napój alkoholowy. Wyjątkiem są tylko Stany Zjednoczone, gdzie cydr jest zwykłym napojem, o prostu lekko przerobionym sokiem jabłkowym. Cydr w formie trunku określa się tam mianem mocnego cydru.
Cydr gruszkowy - właściwości
Cydr gruszkowy swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza głównie gruszkom oraz temu, że nie jest produkowany z użyciem cukru. W gruszkach znajdziemy jod (odpowiadający za pozytywną pracę tarczycy) oraz bor, czyli minerał odpowiedzialny za pracę mózgu. Cydr pomaga w problemach z układem trawienia - jest świetnym remedium na zaparcia.
Gruszki, dzięki dużej zawartości potasu, hamują rozwój nadciśnienia. Najwięcej związków antyoksydacyjnych znajduje się w skórce gruszek, dlatego nie warto ich obierać przy robieniu cydru!
Właściwości zdrowotne cydru zauważymy tylko wtedy, kiedy będziemy spożywać go okazjonalnie. Żaden alkohol nie jest wskazany w codziennym menu, należy się nimi raczyć sporadycznie.
Wartości odżywcze gruszek (w 100 g)
- Błonnik - 3.1 g
- Witamina C – 4.3 mg
- Witamina B1 (tiamina) – 0.012 mg
- Witamina B2 (ryboflawina) – 0.026 mg
- Witamina B3 (niacyna) - 0.161 mg
- Witamina B6 - 0.029 mg
- Kwas foliowy - 7 µg
- Witamina A – 1 IU
- Witamina E – 0.12 mg
- Witamina K - 4.4 µg
- Wapń – 9 mg
- Żelazo - 0.18 mg
- Magnez - 7 mg
- Fosfor - 12 mg
- Potas - 116 mg
- Sód – 1 mg
- Cynk - 0.10 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Cydr gruszkowy - przepis
Żeby przygotować 6 litrów cydru potrzebujesz:
- 10 kg słodkich gruszek,
- 4 cytryny albo 2 kwaśne jabłka.
Przygotowanie:
- Gruszki dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki usuwając gniazda nasienne.
- Gruszki odstaw na 12 godzin.
- Wyciśnij z gruszek sok, najlepiej za pomocą sokowirówki.
- Dodaj sok z cytryn (albo jabłek).
- Otrzymany sok przelej do dużej butli na około ¾ wysokości, dokładnie zamknij przy użyciu rurki fermentacyjnej.
- Po tygodniu przefiltruj płyn. Musisz oddzielić osad.
- Po miesiącu cydr jest gotowy - rozlej go do butelek i szczelnie zamknij.
Cydr gruszkowy na odchudzanie?
Niestety nie jest to dobry pomysł. Alkohol wzmaga apetyt, a spożywany zbyt często może przyczyniać się do przybierania na wadze. Nawet jeśli pijemy domowej roboty cydr bez dodatku cukru!