Cydr gruszkowy to napój, który zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Łatwo go przygotować samemu w domu, a w dodatku nie zawiera cukru, a więc teoretycznie może być zdrowszy od słodkich win, które ten cukier jednak zawierają.
Zazwyczaj mamy do czynienia z cydrem jabłkowym. Jest on o wiele popularniejszy choćby dlatego, że jest tradycyjnym trunkiem produkowanym w Anglii. Do dziś w Kornwalii dostępna jest dla turystów trasa kolejowa połączona z degustacją cydru na szlaku. Jednak cydr gruszkowy może nas zaskoczyć!
Spis treści
Cydr - rodzaje
Cydr dzieli się zazwyczaj na:
- cydr (niemusujący),
- musujący,
- gazowany (czyli cydr saturowany dwutlenkiem węgla).
Co ciekawe w większości krajów cydr oznacza napój alkoholowy. Wyjątkiem są tylko Stany Zjednoczone, gdzie cydr jest zwykłym napojem, o prostu lekko przerobionym sokiem jabłkowym. Cydr w formie trunku określa się tam mianem mocnego cydru.
Cydr gruszkowy - właściwości
Cydr gruszkowy swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza głównie gruszkom oraz temu, że nie jest produkowany z użyciem cukru. W gruszkach znajdziemy jod (odpowiadający za pozytywną pracę tarczycy) oraz bor, czyli minerał odpowiedzialny za pracę mózgu. Cydr pomaga w problemach z układem trawienia - jest świetnym remedium na zaparcia.
Gruszki, dzięki dużej zawartości potasu, hamują rozwój nadciśnienia. Najwięcej związków antyoksydacyjnych znajduje się w skórce gruszek, dlatego nie warto ich obierać przy robieniu cydru!
Właściwości zdrowotne cydru zauważymy tylko wtedy, kiedy będziemy spożywać go okazjonalnie. Żaden alkohol nie jest wskazany w codziennym menu, należy się nimi raczyć sporadycznie.
Wartości odżywcze gruszek (w 100 g)
- Błonnik - 3.1 g
- Witamina C – 4.3 mg
- Witamina B1 (tiamina) – 0.012 mg
- Witamina B2 (ryboflawina) – 0.026 mg
- Witamina B3 (niacyna) - 0.161 mg
- Witamina B6 - 0.029 mg
- Kwas foliowy - 7 µg
- Witamina A – 1 IU
- Witamina E – 0.12 mg
- Witamina K - 4.4 µg
- Wapń – 9 mg
- Żelazo - 0.18 mg
- Magnez - 7 mg
- Fosfor - 12 mg
- Potas - 116 mg
- Sód – 1 mg
- Cynk - 0.10 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Cydr gruszkowy - przepis
Żeby przygotować 6 litrów cydru potrzebujesz:
- 10 kg słodkich gruszek,
- 4 cytryny albo 2 kwaśne jabłka.
Przygotowanie:
- Gruszki dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki usuwając gniazda nasienne.
- Gruszki odstaw na 12 godzin.
- Wyciśnij z gruszek sok, najlepiej za pomocą sokowirówki.
- Dodaj sok z cytryn (albo jabłek).
- Otrzymany sok przelej do dużej butli na około ¾ wysokości, dokładnie zamknij przy użyciu rurki fermentacyjnej.
- Po tygodniu przefiltruj płyn. Musisz oddzielić osad.
- Po miesiącu cydr jest gotowy - rozlej go do butelek i szczelnie zamknij.
Cydr gruszkowy na odchudzanie?
Niestety nie jest to dobry pomysł. Alkohol wzmaga apetyt, a spożywany zbyt często może przyczyniać się do przybierania na wadze. Nawet jeśli pijemy domowej roboty cydr bez dodatku cukru!