Dieta dla zdrowych stawów. Pomoże na stany zapalne i ból
Bolą cię stawy? Kondycja stawów zależy od tego, co jemy. Żywność jest bowiem naturalnym źródłem substancji, które budują kości i stawy. Niektóre produkty wręcz zapobiegają stanom zapalnym i bólom stawów, a nawet je leczą. Inne nasilają dolegliwości związanie ze stawami. Co trzeba jeść, aby stawy nie bolały?
Spis treści
- Dieta dla stawów: nabiał
- Dieta dla stawów: białko roślinne
- Dieta dla stawów: zboża i rośliny strączkowe
- Dieta dla stawów: ryby, oliwa i czosnek
- Dieta dla stawów: warzywa i owoce
- Dieta dla stawów: wyłącz produkty-alergeny
- Dieta dla stawów: co pić?
- Dieta dla stawów: tych produktów unikaj!
Dieta dla stawów wspomaga walkę ze stanami zapalnymi i bólem stawów. Wystarczy, że będziemy jeść to, co służy stawom. Ale jedzenie może też leczyć stany zapalne i łagodzić ból stawów.
Podpowiadamy jak skomponować dietę najlepszą dla stawów:
- które produkty powinny się w niej znaleźć, aby złagodzić dolegliwości bólowe?
- które produkty należy koniecznie wykluczyć, aby nie zaostrzać stanu zapalnego?
Dieta dla stawów: nabiał
Cel: aby dostarczyć stawom białka - budulca dla chrząstki.
Nabiał to doskonałe źródło pełnowartościowego białka - materiału budulcowego chrząstki stawowej. Białko z nabiału dorównuje białku pochodzącemu z mięsa i znacznie przewyższa białko pochodzące ze zbóż i warzyw strączkowych.
Nabiał to także najważniejsze źródło wapnia, który wraz z fosforem buduje kości i zęby.
Każdego dnia zjedz więc: 3-4 łyżki twarogu i wypij szklankę mleka, kefiru lub jogurtu.
Dieta dla stawów: białko roślinne
Cel: aby nie zakwasić organizmu.
Skoro już jesteśmy przy temacie białka. Które jest lepsze dla bolących stawów?
Na pewno białko roślinne. Ma mniej właściwości zakwaszających, niż zwierzęce, a dieta alkaliczna, czyli niezakwaszająca organizmu stymuluje komórki budujące kości, a "usypia" komórki kościogubne.
Ponadto, zakwaszenie wywołane np. zbyt dużą ilością białka zwierzęcego powoduje zwiększone wydalanie wapnia z moczem (hiperkalciurię).
Dieta dla stawów: zboża i rośliny strączkowe
Cel: aby organizm wyprodukował więcej mazi stawowej.
W diecie na ból stawów wskazane są takie produkty jak:
- pieczywo pełnoziarniste i razowe
- niełuskany ryż
- makarony razowe
- otręby
- warzywa strączkowe
Dostarczają one błonnika - cennego, gdy chcecie się pozbyć nadwagi lub otyłości (obciążającej stawy), oraz sporo witamin z grupy B łagodzących objawy stresu (długotrwały stres może wywołać niekorzystne zmiany w mazi stawowej).
Dieta dla stawów: ryby, oliwa i czosnek
Cel: aby wesprzeć leczenie stanu zapalnego.
Najważniejsze są tłuste ryby morskie:
Jedz je co najmniej 2 razy w tygodniu. Dlaczego?
- bo są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają ruchomość stawów,
- nasilają wytwarzanie hormonów tkankowych łagodzących procesy zapalne,
- dostarczają witaminy D, która ułatwia przyswajanie wapnia i działa przeciwzapalnie.
Korzystny wpływ na stawy mają ponadto:
- olej lniany
- olej rzepakowy
- oliwa z oliwek - zawiera cenny kwas oleinowy
- siemię lniane
- orzechy włoskie
Produkty te, oprócz kwasów omega-3 dostarczają sporo witaminy E, która ma działanie przeciwzapalne.
Natomiast zawarte w czosnku i cebuli związki siarki ograniczają wytwarzanie tych hormonów tkankowych, które podtrzymują stan zapalny.
Podobne właściwości mają:
Przyprawy dodatkowo wspomagają trawienie i przyśpieszają przemianę materii, a to ułatwia leczenie nadwagi i otyłości.
Dieta dla stawów: warzywa i owoce
Cel: aby stawy były bardziej elastyczne.
W diecie korzystne dla stawów wskazane są takie warzywa jak:
- marchewka
- kapusta
- ogórki
- por
- brokuły - obecny w brokułach sulforafan blokuje produkcję enzymu, który przyczynia się do destrukcji chrząstki stawowej
- pietruszka
- buraki
- seler
- kiełki
A jeśli chodzi o owoce, to leczenie bolących stawów wesprą:
- jagody
- żurawina
- truskawki - również mrożone
- cytrusy
- owoce dzikiej róży
To źródła antyoksydantów (m.in. beta-karotenu, witaminy C, flawonoidów). Zapobiegają one rozwojowi procesu zwyrodnieniowego i opóźniają starzenie się stawów.
A witamina C jest też niezbędna do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.
Dieta dla stawów: wyłącz produkty-alergeny
Uwaga! Pewne składniki pokarmowe wywołujące alergię mogą też powodować schorzenia stawów. Na liście "podejrzanych" znajdują się m.in.:
Pacjenci cierpiący na nietolerancję laktozy i uczuleni na białko mleka nie powinni jeść nabiału, a chorzy uczuleni na gluten – pieczywa pszennego i mieszanego, ciast, makaronów i kaszy manny.
Jeśli często dokuczają ci stawy, obserwuj, czy któryś z powyższych produktów zaostrza objawy. Jeśli tak, wyeliminuj go z diety.
Przy utajonej alergii typu III stale podrażniane jelito przepuszcza do krwi nie w pełni jeszcze strawione białka - antygeny pobudzające układ immunologiczny do produkowania przeciwciał w klasie IgG i w rezultacie powstają tzw. immunotoksyny, które mogą atakować różne narządy, wpływając na powstawanie różnych chorób, w tym zapalnych w stawach.
Dieta dla stawów: co pić?
Pij codziennie soki owocowe:
oraz zieloną herbatę, bo zawierają dużo dobrych dla stawów bioflawonoidów. A zielona herbata ma dodatkowo działanie przeciwzapalne.
Dieta dla stawów: tych produktów unikaj!
Pewne produkty, gdy jemy ich za dużo, szkodzą stawom. Należą do nich:
- Tłuszcz zwierzęcy utrudnia wchłanianie białek niezbędnych do budowy stawów, bo hamuje wydzielanie soku żołądkowego i jego dostęp do treści pokarmowej.
- Czerwone mięso i niektóre oleje roślinne (olej słonecznikowy, olej kukurydziany) zawierają dużo kwasu arachidonowego (omega-6). Sprzyja on stanom zapalnym stawów, a także blokuje korzystne działanie tłuszczu rybiego.
- Po zjedzeniu hamburgera z napojem typu cola znacznie wzrasta ilość cytokin prozapalnych. Mięso czerwone i cukier niekorzystnie pobudzają układ immunologiczny, co jest jedną z przyczyn chorób stawów.
- Białe, pszenne pieczywo i produkty z mąki o tzw. niskim wyciągu (np. mąka typ 450–650) zawierają węglowodany, które sprawiają, że łatwiej tyjemy, a tym samym przeciążamy stawy.
- W potrawach smażonych, pieczonych, grillowanych pod wpływem wysokiej temperatury tworzą się związki prozapalne (m.in. akryloamidy, heterocykliczne aminy).
- Chipsy, zupy z torebek i potrawy typu fast food, czyli żywność wysokoprzetworzona. Znajduje się w nich dużo konserwantów i substancji dodatkowych, które destrukcyjnie działają na stawy.
- Alkohol, mocna kawa i herbata zwiększają utratę wapnia z organizmu i zmniejszają przyswajalność białka. Kofeina obniża też wchłanianie wapnia z posiłków. Lepiej więc unikać picia kawy i czarnej herbaty tuż po jedzeniu.
Czytaj też:
- Zapalenie stawów: przyczyny, rodzaje, objawy i leczenie
- Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) - przyczyny, objawy, leczenie
- Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów
Dieta na stawy: czy suplementy działają?
Przegląd badań wykazuje, że z 2 rodzajów glukozaminy - siarczan glukozaminy i chlorowodorek glukozaminy - tylko ten pierwszy może zmniejszyć ból i poprawić funkcjonowanie osób z chorobą zwyrodnieniową stawów.
W przypadku innych substancji (chondroityna, kwas hialuronowy, kolagen) obecnych w preparatach na stawy dane są sprzeczne - w małych, o niesprawdzonej jakości badaniach wykazywano efekt, natomiast w dużych, standaryzowanych badaniach - już nie.
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!
miesięcznik "Zdrowie"