Dieta dobra dla wątroby i woreczka żółciowego
Dieta dobra dla wątroby i woreczka żółciowego potrzebna jest zwłaszcza, gdy miewasz ostatnio gorsze samopoczucie, narzekasz na wzdęcia, niestrawność, ciężar w żołądku lub często ci się odbija. To może być sygnał, że twoja wątroba i woreczek żółciowy zaczynają szwankować. Zmień dietę, by odciążyć wątrobę i zapobiec poważnym kłopotom.
Spis treści
- Zasady diety przy problemach z wątrobą i woreczkiem żółciowym
- Dieta dobra dla wątroby i woreczka żółciowego - przykładowy dzienny jadłospis
- Dieta dobra dla wątroby i woreczka żółciowego - produkty zakazane
- Dieta dobra dla wątroby i woreczka żółciowego - produkty zalecane
Jak oczyścić wątrobę i woreczek żółciowy za pomocą diety? Kiedy wątroba i woreczek żółciowy odmawiają posłuszeństwa, na pomoc przychodzi dieta. Musi być ona przede wszystkim lekkostrawna i dobrze zbilansowana. Oprócz zdrowego odżywiania na co dzień, warto również raz w roku zastosować dietę oczyszczającą.
O tym, że wątroba niedomaga, może świadczyć pobolewanie w nadbrzuszu i ból brzucha w prawym podżebrzu, powiększenie obwodu brzucha, wzdęcia, które nie ustępują nawet w nocy, i nagły wzrost wagi. Silne bóle i napady kolki w prawej części brzucha, nudności, wymioty i zgaga mogą wskazywać na kłopoty z pęcherzykiem (woreczkiem) żółciowym.
Dolegliwości występują zwłaszcza po zbyt obfitym, tłustym i ciężko strawnym posiłku. Wtedy pęcherzyk żółciowy się kurczy, wydzielając jak najwięcej żółci niezbędnej do trawienia. To zaś zmusza osłabioną wątrobę do bardzo intensywnej pracy, a to z kolei potrafi nieźle dać się we znaki.
Zasady diety przy problemach z wątrobą i woreczkiem żółciowym
Należy jeść regularnie 5 razy dziennie (zapobiega to uczuciu pełności w żołądku i wzdęciom) co 2–3 godziny. Dłuższe przerwy między posiłkami mogą prowadzić do zastoju żółci w pęcherzyku, a to prosta droga do wytrącania się kamieni żółciowych.
Posiłki przygotowuj zawsze tuż przed podaniem. Unikaj gotowania na zapas i odgrzewania potraw, bo nawet zupa przechowywana w lodówce może ci zaszkodzić. Jedzenie ma być świeże i ciepłe (ani zimne, ani gorące). Wskazane jest gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w folii aluminiowej i zapiekanie pod przykryciem.
Potrawy zagęszcza się zawiesiną mąki z dodatkiem chudego mleka, jogurtu lub wody. Stosuj łagodne przyprawy wspomagające trawienie (koperek, natka, melisa, majeranek), a także sok z cytryny, wanilię, cynamon i goździki. Zmniejsz ilość soli do 5–6 g (1 łyżeczka) na dobę.
Zmniejsz nadmiar tłuszczów
Chora wątroba i woreczek żółciowy nie lubią nadmiaru tłuszczów, zwłaszcza tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Osłabione narządy nie radzą sobie z ich trawieniem i przyswajaniem. Produkty zawierające tłuszcze nasycone (tłuste mięsa i wędliny, smalec, łój, czy boczek, a także pełnotłusty nabiał) wzmagają wydzielanie żółci, zmuszając wątrobę do wysiłku.
Dozwolone są natomiast niewielkie ilości (1–2 łyżki dziennie) olejów, tłuste gotowane ryby, śmietana do podprawienia zupy i masło do pieczywa. Paradoksalnie, niewielka ilość tłuszczów w diecie jest korzystna, ogranicza bowiem wytwarzanie tłuszczu wątrobowego.
Ponadto tłuszcze zawarte w oleju rzepakowym czy w rybach zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one znacznie łatwiej trawione, do tego obniżają poziom trójglicerydów, chroniąc wątrobę.
Ogranicz produkty mączne i słodkie
Trzeba zmniejszyć spożycie potraw mącznych i całkowicie wykluczyć słodycze, tłuste ciasta i czekoladę. Mogą one powodować gwałtowne skurcze woreczka żółciowego. Cukry proste zawarte w słodyczach pobudzają wytwarzanie i odkładanie się tłuszczów w wątrobie, co może ją osłabiać.
Jedz białko
Białko jest niezbędne do regeneracji uszkodzonego miąższu wątroby. Większość białka powinna pochodzić z chudego nabiału i jajek lub samych białek (jeśli masz podwyższony cholesterol lub kłopoty z drogami żółciowymi).
Jego źródłem może być także chude, gotowane, duszone lub pieczone mięso i ryby. Zaleca się jeść 90–120 g białka dziennie, czyli tyle, ile zawiera (razem) szklanka jogurtu naturalnego, 200 g chudego twarogu, 100 g gotowanej piersi indyka bez skóry i 100 g pieczonego w folii dorsza.
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!
Zmniejsz ilość błonnika
Zmniejsz ilość błonnika, bo może on nasilać skłonności do wzdęć i biegunek, które są częste u wątrobowców. Nadmiar błonnika nie jest też dobrze tolerowany przy problemach z drogami żółciowymi. Zrezygnuj więc z warzyw strączkowych, kapustnych, cebuli, czosnku i pora, papryki, rzodkiewki, a także z razowego pieczywa, kaszy gryczanej i pęczaku.
Dolegliwości wątrobowe mogą się nasilać po zjedzeniu surowego jabłka lub winogron ze skórką i pestkami. Dlatego owoce obieraj ze skórki, usuwaj pestki, ścieraj na tarce albo duś, a potem przecieraj przez sito lub miksuj.
Uwzględnij witaminy w diecie
Nadwerężona wątroba z trudem radzi sobie ze swoimi obowiązkami, nie przyswaja więc witamin. Dodatkowo w związku z ograniczeniem spożycia tłuszczu, w menu może brakować witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, witamina D, witamina E i witamina K). Dlatego w codziennym jadłospisie warto uwzględnić pomidory bez skórki, dynię, marchew i zielone warzywa.
Przy kłopotach z wątrobą lub pęcherzykiem żółciowym zaleca się picie co najmniej 2 litrów płynów dziennie. Może to być mleko, słaba herbata, soki warzywne i rozcieńczone (pół na pół z wodą) owocowe, zupy, kompoty, kisiele. Nie wolno natomiast spożywać alkoholu, nawet w najmniejszych ilościach.
Dieta dobra dla wątroby i woreczka żółciowego - przykładowy dzienny jadłospis
Śniadanie:
- 2 kromki czerstwego pieczywa pszennego z 1/2 łyżeczki masła,
- plaster chudego twarogu,
- kawa zbożowa z chudym mlekiem,
- jabłko pieczone
II śniadanie:
- kajzerka z 1/2 łyżeczki masła i 2 plasterkami polędwicy drobiowej,
- 2 listki sałaty,
- szklanka soku pomidorowego
Obiad:
- zupa cytrynowa,
- 2 łyżki ryżu,
- 2 łyżki potrawki z kurczaka,
- 2 łyżki buraczków,
- szklanka przetartego kompotu
Podwieczorek:
Kolacja:
- słaba herbata z cytryną
- risotto z ryżu i warzyw: 1/2 szklanki ryżu ugotuj w wodzie, odcedź. Pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler uduś pod przykryciem, dodając kilka łyżek wody. Ryż połącz z warzywami, wyłóż je do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką, zalej 1/2 szklanki chudego mleka połączonego z białkiem z dwóch jajek. Zapiekaj w piekarniku w temp. 150°C. Posyp natką pietruszki.
Dieta dobra dla wątroby i woreczka żółciowego - produkty zakazane
Lista produktów zakazanych przy problemach z wątrobą i woreczkiem żółciowym:
- alkohol,
- kakao,
- mocna kawa i herbata,
- pełnotłuste mleko,
- kefir i jogurt,
- żółte sery,
- twarde margaryny,
- nadmiar masła,
- pieczywo cukiernicze z dodatkiem tłuszczu,
- ciasta,
- torty,
- tłuste gatunki mięs:
- wieprzowina,
- baranina,
- kaczka,
- gęś,
- dziczyzna,
- flaki,
- wątroba,
- tłuste wędliny,
- konserwy,
- smalec,
- boczek,
- słonina,
- zawiesiste zupy na wywarach mięsnych, kostnych i grzybowych (z zasmażką, śmietaną)
- tłuste ryby:
- pikling razowe makarony,
- łazanki,
- pierogi,
- knedle,
- naleśniki z mięsem,
- bigos,
- fasolka po bretońsku,
- placki ziemniaczane,
- bliny,
- krokiety,
- smażone ziemniaki,
- frytki,
- chipsy,
- warzywa:
- warzywa kapustne,
- strączkowe,
- cebula,
- czosnek,
- por,
- ogórki,
- rzodkiewka,
- kalarepa,
- groszek,
- fasolka szparagowa,
- owoce:
- owoce suszone,
- ostre przyprawy:
- ocet,
- pieprz,
- papryka ostra,
- chili,
- curry,
- musztarda,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- gałka muszkatołowa,
- gorczyca,
- pikantne sosy (chrzan)
Dieta dobra dla wątroby i woreczka żółciowego - produkty zalecane
Lista produktów zalecanych przy problemach z wątrobą i woreczkiem żółciowym:
- kawa zbożowa,
- herbata owocowa i ziołowa,
- sok,
- przecier,
- czerstwe pieczywo pszenne,
- sucharki,
- pieczywo drożdżowe,
- ryż,
- makaron nitki niskojajeczny,
- kasze:
- drobna rozgotowana kasza jęczmienna,
- manna,
- kukurydziana,
- krakowska,
- zupy:
- rosół jarski,
- zupa jarzynowa i ziemniaczana,
- zupy owocowe, na wywarach z warzyw i chudego mięsa,
- chude wędliny:
- szynka,
- polędwica z drobiu,
- chude mięsa:
- chude ryby:
- dorsz,
- pstrąg,
- sola,
- mintaj,
- płoć,
- halibut,
- morszczuk,
- sandacz,
- flądra,
- szczupak,
- płastuga,
- okoń,
- lin
- dżemy bez pestek,
- miód,
- kisiel,
- budyń,
- galaretka,
- bezy,
- masło (niewiele),
- miękkie margaryny,
- oleje:
- olej rzepakowy,
- olej słonecznikowy,
- olej kukurydziany,
- olej sojowy,
- oliwa,
- chudy twaróg,
- mleko,
- kefir i jogurt 1–1,5 proc. tłuszczu,
- maślanka 0,5 proc.,
- serwatka,
- ścięte białko jajka,
- warzywa gotowane i przetarte:
- marchew,
- pietruszka,
- seler,
- buraki,
- pomidory bez skórki i pestek,
- sałata,
- dynia,
- cukinia,
- kabaczek,
- patison,
- kukurydza,
- ziemniaki,
- owoce:
- cytrusy,
- brzoskwinie,
- morele,
- banany,
- jabłka pieczone
Czytaj też:
- Jaka dieta jest dobra dla wątroby?
- Dieta wątrobowa - jadłospis i zasady. Co jeść, a czego unikać?
- Dieta przy problemach z woreczkiem żółciowym. Jadłospis, gdy choruje woreczek żółciowy
- Test Hida - badanie drożności dróg żółciowych
miesięcznik "Zdrowie"