Dieta kwiatowa, czyli przewodnik po kwiatach jadalnych
Potrawa z dodatkiem nasturcji, bzu czarnego czy mniszka lekarskiego? Tak - te kwiaty są jadalne! Można je jeść na surowo, gotować, suszyć, a nawet kandyzować. Są zdrowe, smaczne i zawierają mnóstwo witamin. Które kwiaty możemy włączyć do codziennego menu?
Spis treści
Kwiaty nie tylko cieszą oko. Mogą równie dobrze cieszyć podniebienie i być smacznym uzupełnieniem naszego menu. Doskonałym uzupełnieniem sałatki mogą być kwiaty jadalne, np. mniszek lekarski, stokrotki, kwiaty nasturcji czy koniczyny łąkowej.
Stokrotki zawierają flawonoidy, białka, cukry, beta-karoten, witaminę C i sole mineralne.
Z kolei mniszek lekarski jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2), witaminy A, witaminy C, witaminy D, beta-karotenu i minerałów, w tym potasu. Idealnie sprawdza się przy dolegliwościach trawiennych, poprawia pracę wątroby i działa moczopędnie.
Równie bogate wartości odżywcze posiada nasturcja. Zawiera ona witaminę C, sole mineralne i mnóstwo mikroelementów. Udowodniono jej pozytywne działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Ma też pozytywny wpływ na nerki, drogi moczowe, wątrobę, układ oddechowy i woreczek żółciowy.
Smaczna i zdrowa jest także koniczyna łąkowa. Zawiera ona olejki eteryczne, garbniki, karoten i witamine C i witaminę E. Koniczyna wpływa pozytywnie na trawienie.
Z kolei kwiaty bratka zawierają wiele związków biologicznie czynnych o właściwościach przeciwutleniających, m.in. witaminy C, karotenoidów, polifenoli i flawonoidów.
- Ogórecznik lekarski (Borago officinalis)
- Nagietek lekarski (Calendula officinalis)
- Goździk ogrodowy (Dianthus caryophyllus)
- Rumianek (Chamaemilum nobile)
- Szczypiorek (Allium schoenoprasum)
- Stokrotka (Bellis perennis)
- Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)
- Liliowiec (Hemerocallis)
- Bez czarny (Sambucus canadensis)
- Mieczyk (Gladiolus spp.)
- Hibiskus róża chińska (Hibiscus rosa sinensis)
- Niecierpek (Impatiens wallerana)
- Fiołek trójbarwny (Viola tricolor)
- Bez lilak (Syringa vulgaris)
- Aksamitka (Tagetes signata pumila)
- Ostropest plamisty (Silybum marianum)
- Nasturcja (Tropaeolum majus)
- Bratek (Viola X Wittrockiana)
- Męczennica (Passifloraceae)
- Róża (Rosa spp)
- Szałwia (Salvia officinalis)
Polecany artykuł:
Co można zrobić z kwiatów jadalnych
Pomysłów na kwiatowe dania jest coraz więcej. Stokrotki można kandyzować, z fiołków zrobić doskonały syrop do herbaty, a magnolie zamarynować.
Co ciekawsze, jedzenie kwiatów nie jest żadną kulinarną nowością. Pierwsza wzmianka o stosowaniu kwiatów w kuchni pochodzi sprzed 140 lat p.n.e. Na Bliskim Wschodzie, w Europie Wschodniej czy Indiach od dawna stosuje się wodę różaną do słodzenia mięs czy napojów. Z kolei we francuskich mieszankach ziołowych znaleźć można suszone kwiaty lawendy. Kwiaty jadalne znaleźć można na lokalnych targach warzywnych lub w sklepach ze zdrową żywnością. Dobrze jest się jednak upewnić, skąd pochodzą dane kwiaty i gdzie były uprawiane.
Smażone kwiaty cukinii lub dyni
Do smażenia idealnie nadają się kwiaty cukinii czy dyni. Doskonale smakują zanurzone w cieście naleśnikowym i usmażone w głębokim tłuszczu. Pamiętajmy, że są nie tylko smaczne, ale zawierają też białko, wapń, żelazo i witaminy B1, PP, C oraz A. To przystawka niezwykle popularna we Włoszech. Kwiaty cukinii dostępne są również na polskich bazarach. Można je po prostu usmażyć albo nafaszerować (np. kozim serem) i usmażyć. Trzeba je przygotować natychmiast po kupieniu, bowiem dość szybko więdną. Do smażenia nadają się również kwiaty akacji. Zanurzone w naleśnikowym cieście i usmażone na złoto na rozgrzanym oleju smakują jak najlepsze ciasteczka.
>>> PRZEPIS na kwiaty cukinii faszerowane twarożkiem i smażone w cieście naleśnikowym