Dieta na przeziębienie: wzmacniająca dieta na przeziębienie

2012-09-13 15:22

Przy przeziębieniu nie trzeba stosować szczególnej diety, ale warto zadbać o to, aby domowe posiłki były lekkostrawne i spożywane regularnie.

Dieta na przeziębienie: wzmacniająca dieta na przeziębienie
Autor: thinkstockphotos.com Przy przeziębieniu nie trzeba stosować szczególnej diety, ale warto zadbać o to, aby domowe posiłki były lekkostrawne i spożywane regularnie.

Jaka dieta jest najlepsza przy przeziębieniu?

Gdy jesteś przeziębiony, nie musisz stosować jakiejś specjalnej diety. Warto jednak poświęcić nieco uwagi na temu, co jesz i pijesz. Najważniejszą sprawą przy przeziębieniu czy grypie jest picie dużej ilości płynów. Osoba chora powinna wypijać 2–2,5 litra płynów dziennie, głównie wody mineralnej, herbatek owocowych oraz soków owocowych. W ten sposób uzupełniany jest poziom wody utraconej w wyniku podwyższonej temperatury ciała. Jednocześnie z organizmu wypłukiwane są toksyny.

Przy przeziębieniu staraj się jadać posiłki regularnie. Twoja dieta powinna być bogata w potrawy lekkostrawne, nie przeciążające żołądka. Posiłki dobieraj tak, aby dostarczyć organizmowi dużo witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C, cynku oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Wtedy organizm szybciej upora się z przeziębieniem.

Dieta bogata w witaminę C

Witamina C wzmacnia odporność i ma właściwości antyutleniające. Dodatkowo wspomaga wydalanie substancji zawartych np. w lekarstwach i ogranicza toksyczne działanie metali ciężkich. Produkty najbogatsze w witaminę C to: żurawina, sok z cytryny, jarmuż, brukselka, papryka czerwona, papaja, brokuły i czarne porzeczki.