Dieta na wrzody. Kiedy jest czas na rozszerzenie diety przy wrzodach żołądka?

2013-03-18 11:49

Dieta przy wrzodach żołądka powinna się zmieniać w trakcie leczenia choroby. Gdy ostre dolegliwości związane z wrzodami ustąpią, można zacząć powoli wprowadzać do diety nowe produkty. Jak rozszerzać dietę przy wrzodach żołądka?

Dieta na wrzody. Kiedy jest czas na rozszerzenie diety przy wrzodach żołądka?
Autor: thinkstockphotos.com Dieta przy wrzodach żołądka powinna się zmieniać w trakcie leczenia choroby. Gdy ostre dolegliwości związane z wrzodami ustąpią, można zacząć powoli wprowadzać do diety nowe produkty. Jak rozszerzać dietę przy wrzodach żołądka?

Dieta na wrzody żołądka powinna być modyfikowana wraz z postępami leczenia. Jeśli masz już za sobą okres ostrych dolegliwości, twoja dieta na wrzody może być rozszerzona. Jako pierwsze włącz do niej małe porcje duszonych i surowych owoców oraz rozcieńczonych soków owocowych.

Dieta na wrzody: ile posiłków?

Aż do zakończenia leczenia farmakologicznego jedz pięć małych posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach. Przerwy pomiędzy nimi nie powinny być dłuższe niż 2-3 godziny. Dania powinny być ciepłe (ani zbyt gorące, ani zbyt zimne), bo to chroni błonę śluzową żołądka przed przekrwieniem.

Dieta na wrzody: ważne białko

Zadbaj, by w twojej diecie nie zabrakło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Wiąże ono nadmiar kwasu solnego. Jedz potrawy z jaj, np. jaj na miękko, jajecznicę, omlet na parze.

Dieta na wrzody: nabiał i tłuszcze

Pij mleko, ale nie więcej niż 2-3 szklanki dziennie. Jeśli nie tolerujesz mleka, zrezygnuj z niego. Sięgnij po zsiadłe mleko, jogurt i kefir, chudy twaróg lub twarożek ze słodką śmietanką. Możesz jeść także masło, bo tłuszcz mleczny jest lekkostrawny.
Do przygotowywania posiłków używaj natomiast olejów roślinnych. Dodawaj je do gotowych potraw. Możesz jeść także chude wędliny, gotowane i duszone mięso oraz ryby pieczone w folii.

Dieta na wrzody: jakie pieczywo?

Jedz jasne, pszenne pieczywo, sucharki, ewentualnie graham. Dobrze tolerowane są też lane kluski, makaron nitki, kasza kukurydziana, manna, krakowska, perłowa, ryż i płatki kukurydziane.

Dieta na wrzody: jakie przyprawy?

Z przypraw dozwolone są: sól, cukier, sok z cytryny, pieprz ziołowy lub biały (odrobina!), cynamon, goździki, wanilia, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, bazylia, estragon, zioła prowansalskie, tymianek, koperek, natka pietruszki, anyżek.

Dieta na wrzody: co na deser?

Na deser możesz zjeść czerstwe ciasto drożdżowe, biszkopty, przecierane kompoty, mus z pieczonego jabłka czy lekkie lody mleczne. Od czasu do czasu możesz też pozwolić sobie na kawałek dietetycznego sernika lub kilka bez.