Spis treści
Dieta owocowa wyklucza wszystkie produkty poza owocami. Można jeść jeden rodzaj owoców lub kilka, rezygnując tylko z owoców suszonych. Dowolna jest ilość i sposób przygotowania. Dozwolone są owoce surowe, duszone, gotowane, pieczone. Najlepiej ich nie obierać, bo w skórce jest najwięcej błonnika. Można przyrządzać sałatki owocowe, ale doprawiane tylko sokiem z cytryny lub polewane sosem ze zmiksowanych owoców.Owoce to najczęściej niewielka ilość kalorii, duża zawartość wody oraz minerałów i witamin, a do tego spore ilości cukrów prostych (fruktozy). Średnio zawartość kalorii w owocach nie przekracza 60 kcal w 100 g (nie licząc banana, awokado i owoców suszonych). Między posiłkami należy pić niegazowaną wodę mineralną, zieloną herbatę, napar z bratka lub rozmarynu. W ciągu 3 dni można schudnąć nawet 3 kg. Potem jest stopniowy powrót do normalnego odżywiania: wprowadza się najpierw jeden lekki, ale urozmaicony posiłek, potem dwa itd. Dieta owocowa jest wprawdzie małokaloryczna, ale również wyniszczająca. Chcąc dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość energii, zdrowa dorosła kobieta o wadze 58 kg musiałaby zjeść 4–5 kg owoców dziennie!
Minusy diety owocowej
Dieta owocowa (jak każda monodieta) to jedna z najgorszych w grupie diet alternatywnych. Nie można polecać jej jako diety długoterminowej żadnemu człowiekowi dbającemu o zdrowie. Jest dość niebezpieczna ze względu na ryzyko wystąpienia cukrzycy. Dostarczając organizmowi tak ogromnych dawek cukrów prostych, nie będziemy w stanie utrzymać prawidłowego poziomu glukozy we krwi, co na dłuższą metę może okazać się niebezpieczne.Dieta złożona z samych owoców nie pokryje potrzeb organizmu na wiele składników odżywczych, m.in.: wapń (jest w mleku, serze żółtym); białko (w mięsie i produktach mlecznych, roślinach strączkowych); wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w olejach i tłustych rybach morskich); magnez i witamina D (w produktach mlecznych, zbożowych i w mięsie); witamina B1 (w otrębach pszennych, pieczywie pełnoziarnistym, grubych kaszach) – brak jej powoduje zaburzenia w pracy układu nerwowego i mięśniowego; witamina B2 (w mleku i jego przetworach) – niedobór objawia się łojotokiem skóry i tzw. zajadami – bolesnymi pęknięciami pojawiającymi się w kącikach ust; witamina B12 (jest tylko w mięsie) – jej brak powoduje niedokrwistość złośliwą i zmiany w układzie nerwowym.
Autor: Time S.A/ Materiały prasowe
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci z łatwością schudnąć, jeść zdrowo i smacznie, a przy tym uniknąć pułapek "cudownych" diet odchudzających. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się świetnie dobranym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!
Plusy diety owocowej
Jedyne zalety tej diety to... dostępność składników i łatwość przygotowania menu. Przy założeniu, że będziemy ją stosować np. tylko przez jeden wakacyjny dzień, kiedy to mamy pod dostatkiem świeżych owoców, możemy uzupełnić niedobory witaminy C i błonnika. Jednak nie wolno traktować jej jako diety odchudzającej, a jedynie krótką odskocznię od prawidłowego, zbilansowanego menu. Warto też zastanowić się wcześniej, czy nasz przewód pokarmowy wytrzyma taką nagłą i dużą ilość błonnika i cukrów prostych.
miesięcznik "Zdrowie"