Dieta owocowa - oczyszczanie z odchudzaniem
Czy wyobrażasz sobie, że można jeść tylko owoce i nic więcej? Można, ale góra 3 dni. Dieta owocowa oczyszcza i odchudza, ale zbyt długo stosowana wyniszcza organizm. Podczas stosowania tej diety wykluczone są wszystkie produkty oprócz owoców.
Spis treści
Dieta owocowa wyklucza wszystkie produkty poza owocami. Można jeść jeden rodzaj owoców lub kilka, rezygnując tylko z owoców suszonych. Dowolna jest ilość i sposób przygotowania. Dozwolone są owoce surowe, duszone, gotowane, pieczone. Najlepiej ich nie obierać, bo w skórce jest najwięcej błonnika. Można przyrządzać sałatki owocowe, ale doprawiane tylko sokiem z cytryny lub polewane sosem ze zmiksowanych owoców.Owoce to najczęściej niewielka ilość kalorii, duża zawartość wody oraz minerałów i witamin, a do tego spore ilości cukrów prostych (fruktozy). Średnio zawartość kalorii w owocach nie przekracza 60 kcal w 100 g (nie licząc banana, awokado i owoców suszonych). Między posiłkami należy pić niegazowaną wodę mineralną, zieloną herbatę, napar z bratka lub rozmarynu. W ciągu 3 dni można schudnąć nawet 3 kg. Potem jest stopniowy powrót do normalnego odżywiania: wprowadza się najpierw jeden lekki, ale urozmaicony posiłek, potem dwa itd. Dieta owocowa jest wprawdzie małokaloryczna, ale również wyniszczająca. Chcąc dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość energii, zdrowa dorosła kobieta o wadze 58 kg musiałaby zjeść 4–5 kg owoców dziennie!
Minusy diety owocowej
Dieta owocowa (jak każda monodieta) to jedna z najgorszych w grupie diet alternatywnych. Nie można polecać jej jako diety długoterminowej żadnemu człowiekowi dbającemu o zdrowie. Jest dość niebezpieczna ze względu na ryzyko wystąpienia cukrzycy. Dostarczając organizmowi tak ogromnych dawek cukrów prostych, nie będziemy w stanie utrzymać prawidłowego poziomu glukozy we krwi, co na dłuższą metę może okazać się niebezpieczne.Dieta złożona z samych owoców nie pokryje potrzeb organizmu na wiele składników odżywczych, m.in.: wapń (jest w mleku, serze żółtym); białko (w mięsie i produktach mlecznych, roślinach strączkowych); wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w olejach i tłustych rybach morskich); magnez i witamina D (w produktach mlecznych, zbożowych i w mięsie); witamina B1 (w otrębach pszennych, pieczywie pełnoziarnistym, grubych kaszach) – brak jej powoduje zaburzenia w pracy układu nerwowego i mięśniowego; witamina B2 (w mleku i jego przetworach) – niedobór objawia się łojotokiem skóry i tzw. zajadami – bolesnymi pęknięciami pojawiającymi się w kącikach ust; witamina B12 (jest tylko w mięsie) – jej brak powoduje niedokrwistość złośliwą i zmiany w układzie nerwowym.
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci z łatwością schudnąć, jeść zdrowo i smacznie, a przy tym uniknąć pułapek "cudownych" diet odchudzających. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się świetnie dobranym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!
Plusy diety owocowej
Jedyne zalety tej diety to... dostępność składników i łatwość przygotowania menu. Przy założeniu, że będziemy ją stosować np. tylko przez jeden wakacyjny dzień, kiedy to mamy pod dostatkiem świeżych owoców, możemy uzupełnić niedobory witaminy C i błonnika. Jednak nie wolno traktować jej jako diety odchudzającej, a jedynie krótką odskocznię od prawidłowego, zbilansowanego menu. Warto też zastanowić się wcześniej, czy nasz przewód pokarmowy wytrzyma taką nagłą i dużą ilość błonnika i cukrów prostych.
miesięcznik "Zdrowie"