DIETA przy RAKU TRZUSTKI - co można jeść? Produkty zalecane i niewskazane
Dieta przy raku trzustki zależy m.in. od stopnia zaawansowania choroby i etapu leczenia. Prawidłowo ułożona dieta przy nowotworze trzustki wspomoże obciążony chorobą i często agresywną terapią narząd, a co za tym idzie - zwiększy szanse na wyleczenie. Sprawdź, jakie są zasady diety przy raku trzustki, co można, a czego nie powinno się jeść.
Spis treści
- Dieta przy raku trzustki - zasady. Co można jeść?
- Co jeść w chorobie nowotworowej?
- Dieta przy raku trzustki - produkty niewskazane
Dieta przy raku trzustki powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb chorego. W związku z tym dieta przy nowotworze trzustki powinna dostarczać odpowiednią ilość kalorii, która zaspokoi zapotrzebowanie energetyczne chorego, oraz podstawowych składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu chorego. Jednak ogólnie przyjmuje się, że dieta przy raku trzustki powinna być przyjazna dla układu pokarmowego, tzn. uboga w tłuszcze, lekkostrawna i bogata w błonnik.
Dieta przy raku trzustki - zasady. Co można jeść?
W diecie przy raku trzustki obowiązuje podstawowa zasada zdrowego żywienia, tzn. posiłki należy spożywać często (najlepiej 5, a nawet 8 razy dziennie), a w małych ilościach. Na posiłki te powinny się składać produkty bogate w błonnik, w związku z tym główną rolę w diecie przy raku trzustki odgrywają warzywa i owoce, ale bez skórki i najlepiej z upraw ekologicznych (bo takie nie zawierają szkodliwych pestycydów). Naukowcy z University of Illinois w diecie przy nowotworze trzustki szczególną rolę przypisują selerowi. Ich zdaniem warzywo to swoje wyjątkowe antynowotworowe właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości flawonoidów - apigeniny, która sprawia, że komórki rakowe są bardziej podatne na chemioterapię, i luteoliny, która ma bardzo silne właściwości przeciwzapalne (stany zapalne są czynnikiem ryzyka rozwoju nowotworu - przyp. red.). Nie oznacza to jednak, że jedzenie selera wyleczy z rak trzustki, może jednak skutecznie wspomóc terapię.
Co jeść w chorobie nowotworowej?
Ponadto chory może bez obaw spożywać czerstwe pieczywo, chude mleko i chude białe mięsa. Często zdarza się, że chorzy na raka trzustki (a także na inne nowotwory) nie tolerują pokarmów zwierających białka (w tym mięso) z powodu przykrych doznań smakowych. W takiej sytuacji mięso można marynować w soku z cytryny, w oliwie z ziołami albo w musie jabłkowym, by poprawić jego smak.
Dieta przy raku trzustki - produkty niewskazane
Przede wszystkim należy zrezygnować z tłuszczów, by nie obciążać trzustki, której jedną z podstawowych funkcji jest trawienie właśnie tego składnika odżywczego. Dotyczy to zwłaszcza tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, czyli nasyconych kwasów tłuszczowych. W związku z tym zaleca się gotowanie zwykłe i na parze, pieczenie w folii i duszenie bez uprzedniego obsmażania. Uważać należy także na produkty mleczne - zamiast tłustej śmietany lepiej sięgnąć po odtłuszczony jogurt. Wysoką zawartością tłuszczu odznaczają się także słodycze, w związku z tym z nich także należy zrezygnować.
Ponadto osoby zmagające się z rakiem trzustki powinny wykreślić z jadłospisu rzodkiewki, grzyby, kapustę, fasolę, groch i ostre przyprawy.