Spis treści
Dieta przy skazie białkowej to dieta eliminacyjna przeznaczona dla osób, które są uczulone na białka, nie tylko mleka (choć to najczęściej występujący typ alergii), lecz także te zawarte w innych produktach, takich jak np. jaja czy mięso.
Skaza białkowa to alergia pokarmowa, której objawy pojawiają się zwykle u małych dzieci. Te "wyrastają" z niej najczęściej do 2. roku życia. W związku z tym dietę przy skazie białkowej najczęściej stosują najmłodsi. Dieta jest przeznaczona także dla matek karmiących, u dzieci których wystąpiły objawy alergii, jak również dla dorosłych ze skazą białkową, u których alergia utrzymuje się przez całe życie.
Polecany artykuł:
Dieta przy skazie białkowej u dorosłych - zasady
Dieta przy skazie białkowej zakłada okresowe lub stałe wykluczenie z jadłospisu produktów zawierających białko. Będzie to nie tylko białko mleka krowiego, lecz także mleka zwierząt innego gatunku (koziego, owczego). Przyczyną silnej alergii może być także mięso: wołowina, cielęcina, wieprzowina. Przy skazie białkowej z jadłospisu należy wykluczyć także inne potencjalne alergeny, takie jak białka jaj, kakao i czekolada mleczna, soja, orzechy ryby czy owoce morza. Potencjalnie alergizujące mogą być także niektóre bakalie: orzeszki ziemne, pistacje, migdały. Reakcję uczuleniową mogą wywołać także cytrusy i truskawki oraz miód.
Sprawdź także:
Zgodnie z zasadami diety eliminacyjnej, w miejsce szkodliwych lub źle tolerowanych składników pokarmowych należy wprowadzić składniki zastępcze, o równoważnych wartościach odżywczych. W przypadku białka mleka krowiego będą to preparaty hypoalergiczne (czyli pozbawione prawie całkowicie zdolności alergizującej) hydrolizaty kazeiny i białka serwatkowe, jak również preparaty, w których białka mleka krowiego zostały zastąpione pełnowartościowym białkiem roślinnym (mieszanki sojowe - o ile nie ma alergii na soję) i homogenizowane białka mięsa innych gatunków zwierząt (np. kurczaka, indyka).
Dieta eliminacyjna powinna trwać od 6 miesięcy do roku. Po tym okresie należy wprowadzać produkty potencjalnie alergizujące do diety stopniowo i obserwować, czy po zjedzeniu pojawia się reakcja uczuleniowa.
Gdzie mogą być ukryte białka?
Białka mogą być ukryte także w wielu innych produktach, takich jak pieczywo, mięsa (np. pasztety, parówki) czy słodkości (np. lody, kremy, batoniki i budynie, niektóre sztuczne słodziki). Uczulające białko można znaleźć także w aptecznych specyfikach, np. w syropach leczniczych i polewach tabletkowych.
Dieta przy skazie białkowej u dorosłych - co można jeść?
Skaza białkowa u dorosłych wymaga zmiany w diecie. Osoby a alergią pokarmową mogą bezpiecznie sięgać po mięso drobiowe i królicze, a także po kasze, ryż i makaron. Z warzyw zaleca się marchewkę, kalafior, brokuły, brukselkę i kapustę. Dozwolone są także żółtka jaj i owoce (ale nie cytrusowe i truskawki).
Jak uzupełnić niedobory witamin i minerałów w diecie przy skazie białkowej?
Dieta w przebiegu skazy białkowej u dorosłych jest dość restrykcyjna. Tego typu dieta eliminacyjna może doprowadzić do niedoborów wapnia i witaminy D u dorosłych osób ze skazą białkową. Dlatego należy zadbać o ich właściwą suplementację (po konsultacji z lekarzem). Warto wiedzieć, że dobrym źródłem wapnia są kasza (np. gryczana, jęczmienna), fasola, fasolka szparagowa, soja, soczewica, owies, ryby drobno ościste, konserwowe. Z kolei w witaminę D bogate są borówki i mięso.