Dieta w chorobach nerek (nerkowa) - zasady
Dieta nerkowa polega przede wszystkim na zmniejszeniu ilości białka. Jej zadaniem jest zapobieganie wytwarzaniu nadmiernej ilości produktów przemiany białkowej, które w przypadku chorób nerek mogą, być toksyczne dla organizmu. Co jeść przy przewlekłej niewydolności nerek? Jakie są zasady diety nerkowej?
Spis treści
- Dieta nerkowa - zasady
- Dieta nerkowa - suplementacja
- Cztery okresy przewlekłej niewydolności nerek - zalecenia żywieniowe
- Dieta nerkowa - produkty zalecane i przeciwwskazane
Dieta nerkowa jest dietą wymagającą dużej znajomości zagadnienia i trudną w samodzielnym opracowaniu. Przynajmniej na początku warto skorzystać z pomocy dietetyka zajmującego się chorobami nerek, który opracuje indywidualną dietę z uwzględnieniem wyników badań chorego i chorób towarzyszących niewydolności nerek.
Dieta nerkowa - zasady
Właściwa dieta w schorzeniach nerek ma ogromne znaczenie dla spowolnienia postępowania choroby i uchronienia przed całkowitym zniszczeniem nerek. Oto zasady, których należy bezwzględnie przestrzegać.
- Energia
Wartość energetyczna diety jest zależna od stopnia odżywienia i aktywności chorego. W związku z tym, że niewydolność nerek bywa następstwem cukrzycy, pacjenci mogą mieć nadwagę, której trzeba się pozbyć.
Schudnięcie do optymalnej masy ciała zmniejsza postęp uszkodzenia nerek i pozwala lepiej kontrolować glikemię. Z drugiej strony bardzo wiele osób chorych jest niedożywionych. Ważne jest, aby zachować odpowiednią podaż energii z diety w celu ochrony przed rozpadem białka ustrojowego.
- Białko
Najważniejszym zaleceniem diety nerkowej jest ograniczenie białka. Metabolizm białka prowadzi do powstawania mocznika i kreatyniny, które u osób zdrowych usuwane są przez nerki. Niewydolność tego narządu prowadzi do gromadzenia się toksycznych związków w organizmie.
Dieta z nadmiarem białka prowadzi do białkomoczu i gromadzenia się fosforanów, co powoduje odwapnienie kości. Ilość białka w diecie dostosowuje się do GFR, stężenia mocznika i kreatyniny. Im niższy GFR i wyższy poziom mocznika i kreatyniny, tym mniej białka podaje się w diecie. Podawane białko powinno być głównie pochodzenia zwierzęcego, jednak jego źródła jednocześnie muszą zwierać mało fosforu.
- Tłuszcze
W diecie nerkowej nie ogranicza się tłuszczu. Powinien on dostarczać około 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Jeśli chory z niewydolnością nerek jest jednocześnie cukrzykiem, udział tłuszczu powinien być większy, ponieważ w takiej sytuacji niewskazane jest zwiększanie udziału węglowodanów w diecie, a to nimi najczęściej uzupełnia się białko usunięte z diety.
Tłuszcz może wtedy stanowić nawet 55% zapotrzebowania energetycznego. U pacjentów może pojawiać się hiperlipidemia, która jest efektem zmniejszonej aktywności lipazy lipoproteinowej osocza, nietolerancji węglowodanów i hiperinsulinemii.
W związku z tym klasyczne zalecenia wskazują, aby stosować głównie tłuszcze roślinne, a mocno ograniczać zwierzęce w celu zmniejszenia ryzyka miażdżycy. Jednakże nowe badania pokazują, że tłuszcze nasycone i nienasycone tłuszcze w takim samym stopniu oddziałują na ryzyko chorób serca i choroby układu krążenia.
Węglowodany uzupełniają zapotrzebowanie organizmu na energię. Ich ilość dobiera się w zależności od ilości białka i tłuszczu w diecie. Ważne jest, aby spożywane produkty węglowodanowe zawierały mało białka, fosforu i sodu.
Stąd zalecane jest pieczywo niskobiałkowe i niskosodowe, biały ryż, białe makarony, drobne kasze, a ogranicza się wszelkie przetwory z pełnego ziarna zbóż, grube kasze, czy brązowy ryż. Cukry proste (cukier, słodycze, miód, napoje słodzone, soki) nie powinny dostarczać więcej niż 10% energii.
- Fosfor
Nerki są odpowiedzialne za wydalanie około 70% fosforu. W przewlekłej niewydolności nerek dochodzi do jego retencji, a to z kolei prowadzi do odwapnienia kości, zbierania się złogów wapniowo-fosforowych w sercu, mięśniach i naczyniach krwionośnych.
Należy znacznie ograniczyć pokarmowe źródła fosforu w codziennej diecie. Do żywności bogatej w fosfor zalicza się podroby, sery żółte, sery topione, sery typu feta, żółtka jaj, śledzie, drobne ryby jedzone z ośćmi, rośliny strączkowe, kakao, czekolada, napoje typu cola, brązowy ryż, grube kasze, otręby.
Aby obniżyć stężenie fosforanów, zaleca się stosowanie podczas posiłków preparatów wiążących fosforany w przewodzie pokarmowym.
- Sód
Wraz z postępem choroby maleje zdolność wydalania sodu, co prowadzi do zwiększonego pragnienia, zatrzymania wody, obrzęków i nadciśnienia tętniczego. Z diety należy wyeliminować produkty z dużą ilością soli, takie jak przetwory mięsne, kiszonki, zupy i sosy w proszku, gotowe mieszanki przypraw, kostki rosołowe, konserwy, marynaty, produkty wędzone, sery żółte, ser feta, przekąski takie jak krakersy, chipsy, solone orzeszki.
Sól do potraw należy ograniczyć, a najlepiej wyeliminować. Spożycie sodu nie powinno być większe niż 1800-2500 mg/dobę.
- Potas
W okresie schyłkowej niewydolności i skąpomoczu dochodzi do zatrzymywania potasu. Ilość tego składnika należy wtedy ograniczyć do 2000-2500 mg/dobę. Duże stężenie potasu we krwi zagraża życiu, ponieważ zaburza czynność serca.
Produkty bogate w potas, które należy ograniczyć to nasiona roślin strączkowych, kakao, czekolada, orzechy włoskie, suszone śliwki, rodzynki, figi, banany, grzyby, owoce cytrusowe, awokado, pomidory, ziemniaki, warzywa liściaste, marchew, kasza gryczana.
W celu ograniczenia potasu obrane i drobno pokrojone warzywa zalewa się wrzątkiem, moczy przez pół godziny, płucze kilkakrotnie i gotuje do miękkości. Powoduje to jednak znaczne straty witamin.
- Witaminy i składniki mineralne
Ograniczenia żywieniowe w diecie nerkowej prowadzą do niedoborów wapnia. Zalecana jest suplementacja witaminy D i preparatów wapnia, aby utrzymać optymalną gospodarkę wapniowo-fosforanową.
Z powodu zaburzonego wchłaniania żelaza i braku hormonu erytropoetyny niezbędnego do budowy hemoglobiny konieczne jest suplementowanie zarówno żelaza, jak i erytropoetyny. W diecie nerkowej dochodzi często do niedoborów witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, kwasu foliowego, biotyny i witaminy C.
Ich suplementacja jest zalecana. U chorych mogą pojawić się niedobory cynku, jednak suplementację włącza się dopiero przy jawnych objawach jego niedoboru. Ze względu na obniżone nerkowe wydalanie magnezu może dojść do hipermagnezemii. Wtedy z diety trzeba wykluczyć kukurydzę, mak, buraki, siemię lniane, owies, kakao, orzechy, soję, fasolę, groch, czekoladę, pomidory i koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki i korzeń pietruszki.
- Płyny
Ilość płynów w diecie nerkowej jest uzależniona od ilości wydalanego moczu, obrzęków i nadciśnienia. Dozwoloną ilość płynów na dobę oblicza się, dodając 500 ml do ilości wydalonego w ciągu doby moczu. Trzeba pamiętać, że do bilansu płynów zalicza się woda nie tylko w napojach, ale w zupach, sosach, warzywach i owocach.
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!
Dieta nerkowa - suplementacja
Zalecane dawki suplementacyjne witamin u osób z przewlekłą niewydolnością nerek niezależnie od stanu zaawansowania choroby:
Witamina | Zalecana dzienna dawka suplementacyjna |
B1 | 1,1, - 1,2 mg |
B2 | 1,1 – 1,3 mg |
B5 | 5 mg |
B6 | 10 mg |
B12 | 2,4 µg |
C | 75 – 90 mg |
PP | 14 – 16 mg |
H | 30 µg |
Kwas foliowy | 1 mg |
A | Nie suplementować |
E | 400 – 800 j.m. |
D w postaci aktywnej | 0,25 – 1 µg |
K | Nie suplementować |
Cztery okresy przewlekłej niewydolności nerek - zalecenia żywieniowe
- Okres I (niewydolność utajona) – brak specjalnych zaleceń żywieniowych, białko w normie fizjologicznej – od 0,8 do 1,0 g/kg należnej masy ciała;
- Okres II (niewydolność wyrównana) – ograniczenie białka do wartości 0,6 – 0,8 g/kg n.m.c., ograniczenie fosforu, suplementowanie witaminy D;
- Okres III (niewydolność niewyrównana) – dieta ubogobiałkowa, zawierająca 0,6 g/kg n.m.c. białka dziennie, ograniczenie fosforu, potasu, sodu, wzbogacana bogatoenergetycznymi, ubogobiałkowymi preparatami przemysłowymi;
- Okres IV (niewydolność schyłkowa) – ograniczenie białka do ilości 0,3 – 0,6 g/kg n.m.c., ograniczenie sodu, potasu, fosforu i płynów, wprowadzenie preparatów ketoaminokwasów egzogennych w ilości 15-20 g dziennie (ketoaminokwasy to związki o budowie bardzo podobnej do aminokwasów, w których jedna grupa aminowa zastąpiona jest grupą ketonową; przy niedoborach aminokwasów z diety są one metabolizowane tak samo, jak aminokwasy, jednak bez powstawania szkodliwych związków azotowych); konieczne leczenie nerkozastępcze
Dieta nerkowa - produkty zalecane i przeciwwskazane
Zalecane | Przeciwwskazane |
Białko | |
Cielęcina chuda, wieprzowina chuda, wołowina chuda, kurczak bez skóry, królik, ryby, mleko, sery twarogowe, ziarniste, białko jaj | Podroby, sery żółte, sery topione, sery typu feta, żółtka jaj, śledzie, drobne ryby jedzone z ośćmi |
Produkty węglowodanowe | |
Pieczywo niskobiałkowe, mąka pszenna typ 500 i 750, ryż biały, kasza manna, makaron dwujajeczny, chleb żytni jasny, bułki kajzerki, chleb pszenny, chleb baltonowski, chleb zwykły, chleb mazowiecki, chleb wiejski, ziemniaki | Ryż brązowy, chleb graham, mąka razowa, pełne ziarna zbóż, płatki owsiane, żytnie, mąka zytnia, grube kasze, muesli, chleb chrupki, pumpernikiel, chleb żytni razowy, chleb z ziarnami, zarodki, otręby |
Warzywa | |
cebula, ogórek świeży, sałata, kapusta pekińska, papryka zielona, brukselka, kalafior, kapusta biała, szpinak, rzodkiewka, por, cukinia, papryka czerwona, kapusta czerwona, dynia, rzepa, marchew, pomidor, kalarepa, kapusta włoska, cykoria, buraki | Kukurydza, kiełki, seler korzeniowy, groszek zielony, brokuły, korzeń pietruszki, czosnek, soczewica, groch, fasola, soja, ciecierzyca, pieczarki, grzyby suszone |
Owoce, orzechy i pestki, czekolada | |
Czarne jagody, gruszka, mango, cytryna, arbuz, truskawki, jabłko, winogrona, czereśnie, poziomki, wiśnie, pomarańcza, mandarynka, banan, brzoskwinia, maliny, kiwi, śliwki, nektarynka, ananas, agrest, papaja, porzeczki czerwone, porzeczki białe, morele, grejpfrut, melon | Porzeczki czarne, czekolada, kakao, orzechy, migdały, sezam, mak, pestki dyni, słonecznika itp. |
Tłuszcze | |
Oleje roślinne, margaryny miękkie, masło, majonez | Margaryny twarde |
Produkty mleczne | |
Mleko owcze, mleko krowie, maślanka, napoje mleczne, mleko zagęszczone niesłodzone, kefir, jogurty owocowe, jogurty naturalne, mleko w proszku | Mleko kozie |