Dieta w chorobie Hashimoto - jadłospis z przepisami
Jadłospis w diecie osób z chorobą Hashimoto powinien uwzględniać zwiększenie spożycia białka, a zmniejszenie - węglowodanów. Ważny jest też wysoki udział tłuszczów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Osoby chore na Hashimoto powinny także zadbać o odpowiednią ilość jodu, cynku, selenu, żelaza, witaminy B12, witaminy D, przeciwutleniaczy i probiotyków. Jak realizować te zalecenia w praktyce? Zobacz nasz przykładowy jadłospis z przepisami.
Spis treści
- Dieta w chorobie Hashimoto - jadłospis. Dzień I
- Dieta w chorobie Hashimoto - jadłospis. Dzień II
- Dieta w chorobie Hashimoto - jadłospis. Dzień III
Jadłospis w diecie osób z chorobą Hashimoto powinien być przygotowany przez dietetyka indywidualnie na potrzeby pacjenta, uwzględniając jego wiek, zapotrzebowanie energetyczne, preferencje żywieniowe oraz stan kliniczny. Poniżej został przedstawiony przykładowy jadłospis dla 39-letniej kobiety o masie 63 kg i wzroście 169 cm z chorobą Hashimoto.
Dieta w chorobie Hashimoto - jadłospis. Dzień I
I Śniadanie – owsianka z owocami
- ½ szklanki płatków owsianych
- ¾ szklanki borówki amerykańskiej
- 1 szklanka 1,5% mleka krowiego
II Śniadanie – koktajl z mlekiem kokosowym
Obiad – dorsz z ryżem i sałatką
- 200 g dorsza
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
- 1 pomidor
- 1 ogórek świeży
- ½ czerwonej papryki
- 2 plastry cebuli
- 3 łyżeczki świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Dorsza doprawić solą, tymiankiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku i oliwą z oliwek. Rybę zawinąć w folię i piec w piekarniku w 200°C przez około 20 minut. Pokroić w kostkę pomidora, ogórka, czerwoną paprykę i cebulę. Dodać natkę pietruszki. Tak przygotowaną sałatkę doprawić octem jabłkowym i olejem lnianym. Upieczonego dorsza i sałatkę podawać z ugotowanym ryżem.
Podwieczorek – jogurt z otrębami i orzechami brazylijskimi
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki otrąb pszennych
- 2 orzechy brazylijskie
Kolacja – sałata z kanapkami z humusem
- 140 g mieszanki różnych sałat
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
- 4 łyżeczki humusu domowego
Borykasz się z Hashimoto lub niedoczynnością tarczycy? Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego Poradnika Zdrowie. Ciesz się dietą dobraną do Twojego stylu życia, preferencji smakowych i umiejętności kulinarnych. Jedz zdrowo i smacznie, wspierając przy tym organizm w walce z chorobą!
Dieta w chorobie Hashimoto - jadłospis. Dzień II
I Śniadanie – jajka na miękko z warzywami
- 2 jaja kurze na miękko
- 2 kromki chleba gryczanego
- 1 pomidor
- ½ żółtej papryki
- 2 łyżeczki szczypiorku
II Śniadanie – jogurt z mango, otrębami i makiem
- 1 mango
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka maku
- 2 łyżki otrąb pszennych
Obiad – wątróbka drobiowa z kiszoną kapustą
- 150 g wątróbki drobiowej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 szklanka ugotowanego pęczaku
- 1 ½ szklanki kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wątróbkę oprószyć mąką i usmażyć na maśle klarownym. Kiedy wątróbka się obsmaży z każdej strony dodać pokrojoną w plastry cebulę i majeranek. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Posiekać kapustę kiszoną i polać oliwą z oliwek. Danie podawać z ugotowanym pęczakiem.
Podwieczorek – mus z komosy ryżowej
- ½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 2 orzechy brazylijskie
Kolacja – krem z dyni
- 2 ½ szklanki startej dyni
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1 marchewka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 kromka chleba żytniego na zakwasie
Obraną ze skóry dynię ugotować z marchewką do miękkości. Dodać sproszkowany imbir. Zupę zmiksować na gładki krem. Podawać z jogurtem i pestkami dyni oraz kromką chleba.
Dieta w chorobie Hashimoto - jadłospis. Dzień III
I Śniadanie – omlet z warzywami
- 2 jaja kurze
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- ½ cukinii
- 2 duże pieczarki
- ½ czerwonej papryki
- 3 łyżeczki szczypiorku
- 1 kromka chleba żytniego na zakwasie
Warzywa i pieczarki pokroić w drobna kostkę i obsmażyć na małej patelni do miękkości na maśle klarowanym. Wbić do warzyw roztrzepane jajka kurze i dusić pod przykryciem do całkowitego ścięcia się jajek. Na końcu posypać omlet szczypiorkiem. Podawać z kromką chleba żytniego.
II Śniadanie – sałatka z makaronem i mozzarellą
- 2 szklanki ugotowanego pełnoziarnistego makaronu żytniego lub pszennego
- 2 plastry mozzarelli
- 1 pomidor
- pęczek świeżej bazylii
- 1 łyżeczka oleju lnianego
Obiad – łosoś z ziemniakami i surówką z marchewki
- 120 g łososia świeżego
- 1 ząbek czosnku
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1 łyżeczka koperku
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Łososia doprawić solą i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Rybę zawinąć w folię i piec w piekarniku w 200°C przez około 20 minut. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, doprawić sokiem z cytryny i jogurtem. Upieczonego łososia i surówkę podawać z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem.
Podwieczorek – koktajl warzywno-owocowy
Kolacja – kanapki z twarożkiem
- 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
- 50 g (2 plastry) chudego twarogu
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki szczypiorku
- 5 rzodkiewek