Spis treści
Odtrucie wątroby przynosi efekty, gdy stosuje się je regularnie, aby nie dopuścić do nadmiernego gromadzenia się w niej toksyn i to tuż po pojawianiu się pierwszych oznak nieprawidłowej pracy tego organu. Odtruwanie wątroby powinny systematycznie przeprowadzać osoby, które m.in. przyjmują dużo leków, jedzą dużo potraw tłustych, smażonych i mocno przyprawionych, piją dużo napojów słodzonych i gazowanych, albo palą papierosy.
Objawy zakłóconej pracy wątroby, które powinny nas zaniepokoić i skłonić do szybkiej reakcji to:
- pierwszy i główny - uczucie rozpierania lub przenikliwy, kłujący ból w prawym boku pod żebrami
- ciągłe zmęczenie
- dolegliwości ze strony układu pokarmowego: gorzki posmak w ustach, wzdęcia, biegunki, zaparcia
- podwyższone ciśnienie tętnicze krwi
- skrajne wahania nastroju
- skurcze mięśni łydek i palców dłoni
- zwiększone łaknienie słodkich produktów i potraw
- zmiany dermatologiczne, np. znamiona barwnikowe, brodawki, żółte zabarwienie spodu języka, zaczerwienienie skóry na wnętrzach dłoni w okolicy kciuka i małego palca,
- uczucie zimnej i wilgotnej skóry
- u alergików – nasilenie się dolegliwości alergicznych
- zwolniony metabolizm
- u chorych na otyłość – brak efektów terapii odchudzającej
Przy pojawieniu się takich symptomów warto od razu przejść na odpowiednią dietę wspierającą odtruwanie wątroby. Aby przyśpieszyć regenerację wątroby warto jednak tę dietę wzbogacić o kilka prostych, naturalnych sposobów.
Polecamy: 10 najgorszych produktów dla wątroby. Poznaj wrogów zdrowej wątroby
Woda na odtrucie wątroby
Nie, to nie jest żart. Często zapominamy, że woda nie tylko nawadnia organizm gwarantując prawidłowy przebieg wszystkich zachodzących w nim reakcji biochemicznych. Woda wspiera także detoksykację - i wątroby i całego organizmu.
Decydując się na tę formę wsparcia odtrucia wątroby powinniśmy wypijać od 8 do 12 szklanek wody dziennie. Pierwszą szklankę należy wypić tuż po przebudzeniu. Dla szybszego efektu wodę można wzbogacić sokiem z cytryny, która przyspiesza produkcję enzymów w wątrobie. Woda z cytryną dodaje także energii i jest doskonałą, zdrowszą alternatywą dla kawy.
Zioła na odtrucie wątroby
Do kuracji przyspieszającej detoksykację wątroby wybieramy zioła o właściwościach przede wszystkim żółciotwórczych i żółciopędnych. Dzięki nim wątroba szybciej się samoregeneruje.
Wśród wielu ziół o takich zaletach zwróćcie szczególną uwagę na:
Kurację ziołową należy stosować przez 20 dni. Napary ziołowe w ilości: 1 szklanka - pijemy tuż przed snem. Pora nie jest przypadkowa. Nasza wątroba najaktywniej pracuje w godzinach nocnych: od 22:00 do 2:00 i właśnie wtedy potrzebuje największego wsparcia.
Mikstury owocowo - warzywne na odtrucie wątroby
1. Woda + jabłka + cytryna
Pół kilograma jabłek myjemy, kroimy razem ze skórką i gniazdami nasiennymi na mniejsze kawałki a następnie wrzucamy do blendera. Dodajemy do nich 2 szklanki wody i sok z połówki cytryny, a na koniec miksujemy do uzyskania gładkiej cieczy. Miksturę pijemy przez 6 dni, po 1 łyżce, najlepiej na czczo.
2. Ogórek zielony + marchew + seler naciowy
Pół ogórka ze skórką, 4 marchewki ze skórką i łodygę selera naciowego myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera i miksujemy. Gdy mikstura jest zbyt gęsta, aby ją rozcieńczyć możemy do niej dodać nieco wody. Miksturę pijemy przez 7 dni, po 1 łyżce, każdego poranka na czczo.
3. Buraki + ksylitol + mąka + rodzynki + woda
3 surowe buraki ćwikłowe myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy do dużego słoja. Dodajemy do nich: ½ szklanki ksylitolu, 100 gram rodzynek i 2 łyżki mąki pszennej lub mąki gryczanej. Do słoja wlewamy przegotowaną wodę w dwukrotnej objętości wszystkich składników. Po wymieszaniu składników, na wierzch słoja nakładamy gazę, lub cienką ściereczkę i przytrzymujemy ją gumką, albo sznurkiem. Przez 6 kolejnych dni miksturę mieszamy 2 razy dziennie. Po 6 dniach odcedzamy ją przez gazę lub cienką ściereczkę, a powstały płyn przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku. Miksturę pijemy 3 razy dziennie po 1 łyżce dopóki się nie skończy. Kolejny raz z takiej metody detoksykacji możemy skorzystać za 3 miesiące.
4. Cytryna + imbir + jarmuż + jabłka + burak + marchewki
2 jabłka myjemy i kroimy razem ze skórką i gniazdami nasiennymi na mniejsze kawałki. Podobnie postępujemy z: 1 burakiem i 3 marchewkami, ale te warzywa przed pokrojeniem obieramy ze skóry. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Dokładamy do nich 1,5 cm imbiru obranego ze skóry, 6 liści jarmużu i ½ obranej cytryny. Wszystkie składniki mielimy do uzyskania z nich soku. Sok przelewamy do słoika i trzymamy w lodówce. Miksturę pijemy przez 6 dni, po 1 łyżce, każdego poranka na czczo.
5. Oliwa + grejpfrut + woda + sól gorzka
Oczyszczanie wątroby tą metodą należy zacząć od oczyszczenia jelit lewatywą. Potem pije się miksturę złożoną z: 250 mln oliwy z oliwek, soku z 2 grejpfrutów, 750 ml wody i 4 łyżeczek soli gorzkiej. Kuracja trwa 2 dni i ma niestety swoje efekty uboczne w postaci silnej biegunki. Ta metoda jest mocno kontrowersyjna. Jej przeciwnicy wskazują, że oliwa jednak obciąża wątrobę zamiast wspierać jej pracę. A biegunka może doprowadzić np. do odwodnienia organizmu. Przed zastosowaniem tak drastycznego oczyszczania na pewno warto skonsultować to ze swoim lekarzem.
Jak prawidłowo skomponować dietę oczyszczającą wątrobę? Specjaliści ds. żywienia w chorobie podpowiadają tutaj: Dieta odtruwająca wątrobę. Oczyszczanie i detoksykacja wątroby
Dobrze wiedzieć także: