Idealny jadłospis dla profilaktyki OSTEOPOROZY
2012-02-03
13:30
Odpowiednia dieta odgrywa olbrzymią rolę w profilaktyce osteoporozy. Jeżeli nie chcesz na starość mieć dziurawych kości, o strukturze bardziej przypominającej ser szwajcarski - już dziś weź się za siebie. Przede wszystkim zmień dietę na bardziej zróżnicowaną, pożegnaj się z używkami i zacznij się ruszać. Oto wskazówki, jak skomponować swój codzienny jadłospis, by zapobiec osteoporozie.
Niezdrowy tryb życia, zła dieta i brak ruchu powodują, że problemy z gęstością kości mają już nie tylko seniorzy, ale także ludzie młodzi. Podajemy przykładowy jadłospis, który pomoże przeciwdziałać osteoporozie.
Przeczytaj także:
Produkty, które zalecamy, by przeciwdziałać osteoporozie
- mleko i jego przetwory
- owoce, rośliny strączkowe, warzywa, szczególnie kapustne: kapusta, brokuły, brukselka, jarmuż
- ryby morskie (zwłaszcza jedzone ze szkieletem sardynki, szprotki)
- orzechy, migdały, nasiona sezamu, maku i słonecznika
- kasza gryczana i jaglana
- przetwory zbożowe
- oliwa, olej lniany i rzepakowy
Przykładowy dzienny jadłospis dla profilaktyki osteoporozy
» Śniadanie
- koktajl mleczno-owocowy ze szklanki mleka, połowy banana, pomarańczy i garści mrożonych owoców jagodowych (truskawki, maliny, jagody)
- kromka chleba z siemieniem lnianym cienko posmarowana masłem
» II śniadanie
- pucharek kremu z sera twarogowego z 2 biszkoptami
- szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
» Obiad
- talerz (250 g) barszczu czerwonego z ziemniakami
- dorsz z czosnkiem pieczony w folii
- 2 ziemniaki gotowane na parze
- surówka z 1/4 selera i małego jabłka z garścią posiekanych orzechów włoskich i 6 łyżkami kefiru
» Podwieczorek
- garść migdałów
- szklanka jogurtu naturalnego
» Kolacja
- sałatka z ryżu i warzyw zrobiona z 3 łyżek ugotowanego ryżu, 3 łyżek zielonego groszku, jajka ugotowanego na twardo, 1/2 strąka papryki, doprawiona sosem jogurtowo-musztardowym i posypana łyżką natki
Produkty, które nie są wskazane przy problemach z osteoporozą
- mięso i wędliny, napoje gazowane typu cola – zawierają sporo fosforu, który w nadmiarze powoduje zwiększone wydalanie wapnia z organizmu wraz z moczem
- sól kuchenna – pobudza wydalanie wapnia z moczem, co prowadzi do jego utraty z kości i sprawia, że są one bardziej kruche
- tłuszcze nasycone (pochodzenia zwierzęcego) – smalec, masło, słonina, tłuste gatunki mięs, zwłaszcza wieprzowina – nadmiar tłuszczu zwiększa wydalanie wapnia z organizmu i obniża jego przyswajanie z przewodu pokarmowego, ponadto nasycone tłuszcze mogą wiązać wapń i witaminę D
- olej słonecznikowy, sojowy i ku- kurydziany – mają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, które spożywane w nadmiarze wzmagają wytwarzanie prozapalnych cytokin, niekorzystnie wpływających na stan kości
- alkohol – zwiększa wydalanie wapnia i magnezu z moczem, zmniejsza też ilość osteoblastów, powodując utratę masy kostnej i częstsze złamania kości
- naturalna kawa, mocna herbata, czekolada, kakao, napoje typu cola lub energetyzujące – zawierają kofeinę, która powoduje utratę wapnia z kości, zwiększając ryzyko osteoporozy, ponadto zaburza działanie hormonów wpływających na metabolizm kostny i hamuje mineralizację kości.
miesięcznik "Zdrowie"