Jedzenie może leczyć
Przy pomocy jedzenia można nie tylko wzmocnić odporność, ale też zmniejszyć melancholię, przygnębienie i ogólnie negatywne nastawienie do świata. Szykując potrawy, a następnie się nimi zajadając skutecznie poprawisz sobie nastrój i odporność.
Układ immunologiczny jest jak radar, który pierwszy rejestruje wahania nastroju, przemęczenie, spadek witalności. Zazwyczaj z małym spadkiem formy potrafi dać sobie jeszcze radę. Jednak w sezonie jesienno - zimowym mało który organizm jest w stanie wyprodukować dostateczną ilość przeciwciał, przez co nasza odporność spada do zera.
Zanim jednak sięgniesz po "cudowne" pigułki, wyciągi czy syropy zapobiegające przeziębieniu, przyjrzyj się swojej diecie. Prawdopodobnie okaże się, że z czterech posiłków, które zjadasz w ciągu dnia, żaden nie spełnia tzw. zimowych wymogów. Mniej więcej do marca, każdego dnia, w posiłkach powinna pojawić się chociażby odrobina czosnku, kminku i goździków. Priorytetem jest jednak witamina C oraz węglowodany, które zapewnią ci odpowiednią dawkę energii.
Bardzo ważne jest także uregulowanie posiłków. Jedząc 4-5 razy dziennie co 3-4 godziny dostarczasz każdorazowo organizmowi energii niezbędnej do produkcji ciepła. Powinnaś przy tym zjadać co najmniej 2 ciepłe posiłki dziennie.
Na przeziębienie sok z cebuli i kanapka z natką
Przy pomocy jedzenia można nie tylko wzmocnić odporność, ale też zmniejszyć melancholię, przygnębienie i ogólnie negatywne nastawienie do świata. Szykując potrawy, a następnie się nimi zajadając skutecznie poprawisz sobie nastrój.
Szczególnie istotna w diecie jesienno - zimowej jest witamina C, znana ze swojego działania antyoksydacyjnego. Duże ilości witaminy C znajdziesz w brokułach, kalafiorze, papryce czerwonej, pomidorach, grejpfrutach, mandarynkach oraz w kiszonej kapuście. Do zup, sałatek, ale też na kanapki kładź jak najwięcej natki pietruszki. Jeśli nie cierpisz jej smaku, dla oszukania kubków smakowych przyprósz ją pestkami słonecznika. Nie odwracaj się również od naturalnych sposobów na przeziębienie. Sok z cebuli naprawdę nie jest taki paskudny, wystarczy odrobinę go posłodzić. Podobna zasada dotyczy syropu z pigwy - kopalni witaminy C.
Jadłospis warto także uzupełnić o witaminy z grupy B, które mają działanie antydepresyjne i pomagają zwalczyć chandrę. Poza tym są składnikami wielu enzymów, a także biorą udział w powstawaniu krwinek (znajdziemy je w mleku i produktach mlecznych, produktach zbożowych z mąki razowej, orzechach, jajach, zielonych warzywach liściastych).
Cynk i selen na wzmocnienie odporności
Wśród składników mineralnych istotnych dla układu odpornościowego na uwagę zasługują cynk i selen. Pierwiastki te podane w czasie infekcji są w stanie skrócić czas jej trwania nawet o połowę. Odgrywają także ważną rolę w funkcjonowaniu bariery immunologicznej organizmu. Cynk znajdziesz w mięsie, mleku i jego przetworach, produktach zbożowych, nasionach strączkowych, jajach. Źródła selenu to z kolei głownie produkty zbożowe, ryby morskie, otręby i kiełki. I tak np. śniadanie niech bazuje na płatkach owsianych z mlekiem lub jogurtem naturalnym, suszonych owocach oraz szklance soku pomidorowego. Obiad powinien uwzględniać mięso (może być drób, ale też wołowina) i warzywa - surowe i gotowane (także ziemniaki - cenne źródło potasu).
Na rozgrzewkę pikantna herbatka
Na jesienną kolację wskazane jest coś ciepłego, np. ryba w warzywach z dodatkiem ciemnego pieczywa (ma bardzo dużo błonnika). Nie bój się też marchwi, zwłaszcza surowej, cytrusów (sok z cytryny powinno dodawać się niemal do wszystkiego) oraz oliwy (tłuszcze zapewnią nam odpowiednio dużo energii). Ważne są także płyny. Pij jak najwięcej owocowej herbaty z sokiem malinowym lub aroniowym. Jeśli kawa to z dużą ilością mleka i rozgrzewającym kardamonem i imbirem.
Warto także wykorzystać rozgrzewające właściwości goździków, curry, czy chili. Dobrą propozycją na chłodne wieczory również rosół z kury (zawiera cysteinę- aminokwas o działaniu bakteriobójczym). Pamiętaj także o tzw. naturalnych antybiotykach, czyli produktach roślinnych, które wykazują silne działanie bakteriobójcze. W sezonie jesienno - zimowym warto zatem sięgnąć po syrop z cebuli lub czosnku, a także mleko z miodem (mleko zawiera tryptofan- prekursor serotoniny, miód zaś zwiększa jego dostępność dla mózgu).