Mięso w diecie: jakie mięso jeść, gdy masz miażdżycę, wrzody czy chorą tarczycę
Mięso ma w sobie cenne składniki odżywcze. Jest źródłem białka, witamin i minerałów. Jednak przy niektórych schorzeniach takich jak wrzody żołądka, miażdżyca czy alergia pokarmowa, rodzaj mięsa i sposób jego przyrządzania odgrywa ogromną rolę w powodzeniu leczenia.
Spis treści
- Mięso w diecie: nieżyt żołądka, infekcje z gorączką, w czasie rekonwalescencji
- Mięso w diecie: choroba wrzodowa
- Mięso w diecie - choroby tarczycy
- Mięso w diecie - alergia pokarmowa
- Mięso w diecie - miażdżyca i choroba niedokrwienna serca
Nie każdy rodzaj mięsa ma jednakowy zestaw składników odżywczych. Oprócz tego niektóre mięso są bardziej delikatne i zawierają mniej tłuszczu. Ważny jest również sposób przyrządzenia i doprawienia. Osoby cierpiące na wrzody żołądka powinny się wystrzegać mocno przyprawionego mięsa, zaś chorzy na miażdżycę powinni jeść wyłącznie mięso chude.
Jakie rodzaje mięsa są wskazane przy niektórych chorobach?
Mięso w diecie: nieżyt żołądka, infekcje z gorączką, w czasie rekonwalescencji
Wskazane: cielęcina, chuda wołowina, chude mięso wieprzowe, królik, kura, kurczak, indyk. Zabronione: tłusta wieprzowina, baranina, flaki, dziczyzna, gęś, kaczka, dzikie ptactwo. Najlepszym sposobem przyrządzania jest gotowanie na parze lub pieczenie w folii. Do polecanych potraw mięsnych należą pulpety, potrawki.
Mięso w diecie: choroba wrzodowa
Prócz doboru mięsa (jak wyżej) ważną rolę odgrywają przyprawy. Chodzi o ograniczenie substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Zamiast pieprzu, chrzanu, musztardy, papryki, gorczycy, chili, curry, które są zabronione, poleca się sól ziołową, koper, sok z cytryny, kminek. W ostrym okresie choroby ugotowane mięso powinno być rozdrobnione. Potem włącza się do diety porcje mięsa ugotowanego na parze lub upieczonego w folii.
Mięso w diecie - choroby tarczycy
W chorobach tarczycy szczególnie ważna jest zawartość tłuszczu w mięsie. Polecane są: chude gatunki drobiu (bez skórki), cielęciny, wołowiny i mięsa wieprzowego. Zalecane sposoby przygotowania to gotowanie, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii.
Mięso w diecie - alergia pokarmowa
Alergia na mięso dotyczy głównie małych dzieci. Do mięs, które najczęściej uczulają, należy wołowina, cielęcina i kurczak. Najlepiej tolerowany jest królik, wieprzowina, indyk, struś. Warto wiedzieć, że niekorzystne działanie mogą mieć wszystkie wywary mięsne. Dlatego robiąc zupkę dla dziecka, mięso należy gotować osobno.
Mięso w diecie - miażdżyca i choroba niedokrwienna serca
Przy miażdżycy ważne jest zmniejszenie w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Zaleca się mięso chude – indyk, kurczak, cielęcina, królik, przeciwwskazane są gęsi, kaczki, wieprzowina, podroby. Z drobiu należy usuwać skórkę. Można gotować, dusić, ale bez obsmażania, piec w folii, na grillu, jeśli smażyć, to na patelni beztłuszczowej (np. grillowej).
Czytaj też: Dieta przy miażdżycy
Polecany artykuł: