Nadczynność przytarczyc - dieta w nadczynności przytarczyc
Dieta w nadczynności przytarczyc to dieta, która zakłada odpowiednie spożycie fosforu, wapnia i witaminy D. Nadczynność przytarczyc to bowiem sytuacja, gdy przytarczyce produkują za dużo hormonu zwanego parathormonem, który wraz z kalcytoniną – hormonem wydzielanym przez tarczycę i witaminą D3 ma zasadniczy wpływ na regulację poziomu tego pierwiastka: pobieranie wapnia z pożywienia, magazynowanie i ewentualne wydalanie.
Spis treści
Dieta w nadczynności przytarczyc to dieta, która zakłada odpowiednie spożycie fosforu, wapnia i witaminy D. Nadczynność przytarczyc to bowiem sytuacja, gdy nieprawidłowo działające gruczoły wydzielania wewnętrznego – przytarczyce – niejako nadmiarowo wykonują swoją funkcję – produkują za dużo hormonu zwanego parathormonem (w skrócie PTH), który wraz z kalcytoniną – hormonem wydzielanym przez tarczycę i witaminą D3 - ma zasadniczy wpływ na regulację poziomu tego pierwiastka: pobieranie wapnia z pożywienia, magazynowanie i ewentualne wydalanie.
PTH powoduje wzmożone wchłanianie związków wapnia ze spożytego pokarmu, hamuje wydalanie go przez nerki z moczem i powoduje uwalnianie z kości, które są jego największym składem. Nadczynność przytarczyc oznacza nadprodukcję parathormonu, a ten z kolei podniesienie się poziomu stężenia wapnia we krwi, czyli hiperkalcemię.
Dieta w nadczynności przytarczyc
W nadczynności przytarczyc dochodzi do odwapnienia kości, wzrostu stężenia wapnia i fosforanów w osoczu. Słabo rozpuszczalne sole wapniowe, tworząc już przy małych stężeniach w moczu roztwory nasycone, są przyczyną rozwoju kamicy nerkowej. W związku z tym:
- należy ograniczyć spożycie fosforu do 800–1000 mg/dobę. Można to osiągnąć przede wszystkim przez ograniczenie spożycia białka w diecie, ponieważ 1 g białka dostarcza około 12–16 mg fosforu
Tabela produktów bogatych w fosfor, które należy ograniczyć:
Produkty mleczne | mleko, sery żółte i topione, lody, jogurty |
Mięso i ryby | podroby (wątróbka, nerki), drobne ryby zjadane z ościami |
Warzywa | warzywa strączkowe (fasola, groch, soja) |
Produkty zbożowe | produkty z pełnego ziarna (kasza, pieczywo razowe) |
Inne | jaja, orzechy, migdały, czekolada, pestki słonecznika, mak, grzyby, sezam |
- ważne jest uzupełnianie niedoborów witaminy D. Witaminę D można znaleźć przede wszystkim w rybach morskich, wątrobie i olejach roślinnych
- trzeba też pić dużo wody, by zapobiec powstawaniu kamieni nerkowych.
- polecane jest również zwiększenie aktywności fizycznej, aby utrzymać stopień mineralizacji kości
Aby takie postępowanie było skuteczne, niezbędna jest współpraca z dietetykiem przeszkolonym w zakresie chorób nerek.
Polecany artykuł: