Najlepsza dieta dla mózgu – więcej węglowodanów, tłuszczów i witamin

Podobno od złego jedzenia nasz mózg może się skurczyć. Aby prawidłowo funkcjonował, musi być odpowiednio dożywiany.

Podobno od złego jedzenia nasz mózg może się skurczyć. Aby prawidłowo  funkcjonował, musi być odpowiednio dożywiany.

i

Autor: Photos.com/ Archiwum prywatne Podobno od złego jedzenia nasz mózg może się skurczyć. Aby prawidłowo funkcjonował, musi być odpowiednio dożywiany.

Mózg człowieka do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniej diety bogatej w węglowodany, proteiny, tłuszcze oraz witaminy A, C, E i wszystkich z grupy B. Zbyt długie przerwy w dopływie energii powodują osłabienie koncentracji i logicznego myślenia.

Koniec z jedzeniem przetworzonym

Zbyt duża ilość tłuszczów trans w diecie może spowodować, iż nasz mózg się skurczy, a wszelkiego rodzaju testy związane z pamięcią i sprawnością umysłową, zdecydowanie nie wypadną najlepiej. Margaryna, chipsy, frytki, zupy w proszku czy fast foody to najgorsza z możliwych diet dla mózgu. Im więcej „złych” tłuszczów, tym większe kłopoty z koncentracją i logicznym myśleniem. Co gorsza – taka dieta zwiększa ryzyko zachorowania na Alzheimera.

Glukoza – tylko mądrze serwowana

Glukoza przenika do krwi i daje neuronom energetycznego kopa. Pamiętajmy jednak o tym, by nie dostarczać jej zbyt gwałtownie. Batonik zamiast śniadania spowoduje, że poziom cukru we krwi wprawdzie szybko wzrośnie, ale jeszcze szybciej opadnie, a my znowu poczujemy ochotę na „coś słodkiego”. Najlepszym sposobem na zwiększenie zaopatrzenia w glukozę jest spożywanie słodkich napojów na pół godziny przed pożądanym wzrostem aktywności umysłowej. Taka forma jest bardzo łatwo przyswajalna i szybko trafia do naszej krwi.

Białe pieczywo powoduje zaburzenia koncentracji

Wszelkiego rodzaju białe pieczywo – bułki, chałki, drożdżówki, a także makaron czy ryż mają wysoki indeks glikemiczny, który powoduje nagłe skoki glukozy – a więc  nieregularne dostawy paliwa do mózgu. Stąd już tylko mały krok do zaburzeń koncentracji i spowolnienia procesów racjonalnego myślenia. O wiele zdrowsze są węglowodany złożone, bogate w błonnik – ciemny ryż, kasze, owsianka czy warzywa strączkowe, których trawienie trwa długo, a energia uwalnia się stopniowo.

Idealna dieta dla mózgu

Co zatem jeść, aby być mądrym? Przede wszystkim ryby, które są bogate w kwasy omega 3, a jak udowodniono - brak tego kwasu przyczynia się do powstawania depresji. Z kolei orzechy pobudzają pracę mózgu. Z tych samych powodów warto też jeść ciemne pieczywo z nasionami oraz kasze. Pamiętajmy też o jajkach, gdyż są one bogate w tzw. prekursory acetycholiny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m.in. za zapamiętywanie słów. Dopamina powoduje, że jesteśmy czujni i skupieni, a jednocześnie pełni energii. Postawmy więc na rośliny strączkowe, mięso (duszone lub gotowane) i owoce morza. Uważajmy na kawę – bo choć kofeina poprawia myślenie, to blokuje również przyswajanie żelaza - pierwiastka istotnego dla wydolności mózgu. Poza tym bardzo szybko wypłukuje magnez, który zwiększa zdolność do zapamiętywania informacji.

Ostatni posiłek – 2 godziny przed snem

Pamiętajmy, że po posiłku nasz żołądek jest zmuszony do trawienia, w które zaangażowane jest również serce, wątroba oraz nerki. To wszystko powoduje, że nasz mózg nie może spokojnie odpocząć. Tymczasem podczas snu w naszym mózgu dokonuje się tzw. konsolidacja śladów pamięciowych. Informacje, które zostały do mózgu wprowadzone podczas dnia – nocą są kodowane i zapisywane. Dlatego też nasz sen powinien być spokojny i niczym nie zakłócony. Ostatni posiłek zjedzmy najpóźniej dwie godziny przed położeniem się spać.