Nalewka z propolisu - na ból gardła i afty. Jak zrobić nalewkę z propolisu?
Nalewka z propolisu to absolutny zdrowotny przebój. Liczne właściwości zdrowotne nalewki z propolisu sprawiają, że warto mieć ją w domu. Pomaga na ból gardła, leczy afty, ale to nie wszystko. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne ma nalewka z propolisu!
Nalewka z propolisu, czyli inaczej kitu pszczelego, to świetny produkt spożywczy będący silnym antybiotykiem. Nalewkę z propolisu uzyskamy po zmieszaniu kitu pszczelego z alkoholem właśnie. Dlaczego nie z wodą? Bowiem propolis jest mieszaniną żywic drzew iglastych i wydzieliny pszczół, przez co nie rozpuszcza się w wodzie.
W propolisie znajdziemy całe mnóstwo olejków eterycznych, enzymów, pyłek pszczeli oraz inne składniki odżywcze, które świetnie działają na nasz organizm.
Spis treści
- Nalewka z propolisu - zastosowanie
- Nalewka z propolisu - przepis
- Nalewka z propolisu - witaminy i minerały
- Nalewka z propolisu - przeciwwskazania
Nalewka z propolisu - zastosowanie
Nalewka z propolisu ma bardzo silne właściwości antybakteryjne. Tak naprawdę nie powinno się jej pić "na zapas" i przez długi okres czasu. Najlepiej sprawdzi się do płukania gardła czy jego pędzlowania. Pomaga na ból gardła oraz infekcje jamy ustnej - także na afty, grzybicę jamy ustnej i parodontozę.
Nalewka z propolisu sprawdzi się także jako środek do przemywania ran, oparzeń oraz pomoc przy stłuczeniach oraz jako środek przeciwgrzybiczy, jeśli zmagamy się z grzybicą skóry. W przypadku grzybicy należy przemywać skórę nalewką rozcieńczoną z wodą w proporcji 1 do 50. Natomiast jeśli stosujemy nalewkę na rany wystarczy 1 ml nalewki wlany do 100 ml przegotowanej wody.
Nalewka z propolisu na ból gardła - sposób podania
Na łyżeczkę z cukrem należy zakropić do 30 kropli nalewki. Tak otrzymaną papkę trzymamy w ustach do rozpuszczenia.
Nalewka z propolisu na afty
Tutaj nalewkę stosujemy miejscowo - na patyczek nalewamy kilka kropli, a następnie smarujemy nią afty - zabieg należy powtarzać do 3 razy dziennie.
Nalewka z propolisu - na problemy z układem pokarmowym i infekcje bakteryjne
Nalewka z propolisu jest stosowana przede wszystkim jako środek pomocniczy w leczeniu infekcji układu oddechowego. Może być stosowany przy przeziębieniu, grypie, anginie. Działa ona przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Jednak pomaga także przy:
- stanach zapalnych żołądka,
- problemach z wątrobą,
- chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- infekcjach wywołanych gronkowcem złocistym,
- infekcjach bakteriami E.coli i Klebsiella pneumoniae.
Nalewka z propolisu - przepis
Na nalewkę z propolisu potrzeba:
- 30 g propolisu (kitu pszczelego),
- 80 g wody,
- 200 g spirytusu 96%.
Dlaczego nie wystarczy sama woda? Jak już wspominaliśmy żywica będąca składową propolisu nie rozpuszcza się w wodzie!
Przygotowanie nalewki z propolisu:
- Propolis zalewa się mieszanką wody i spirytusu.
- Odstawia się całość w ciemne i ciepłe miejsce.
- Przynajmniej raz dziennie należy miksturą wstrząsnąć.
- Po upływie 3 tygodni nalewkę przesącza się przez gazę, przelewa do butelki z ciemnego szkła.
- Przechowuje się w ciemnym miejscu.
Nalewka z propolisu - witaminy i minerały
W składzie propolisu (kitu pszczelego) znajdują się witaminy z grupy B, witamina A, witamina C, witamina D, witamina E, cynk, potas, żelazo, miedź, krzem, wapń, mangan, chrom i magnez.
Propolis jest także źródłem flawonoidów roślinnych, które należą do naturalnych przeciwutleniaczy.
Nalewka z propolisu - przeciwwskazania
Należy pamiętać, że nalewka z propolisu jest produktem alkoholowym, a to oznacza, że nie mogą jej pić dzieci i kobiety w ciąży czy karmiące piersią. Nie powinna być także stosowana długotrwale.