Witaminy i minerały, których może ci brakować, gdy jesteś w okresie menopauzy
Bywają w życiu kobiety takie okresy, gdy zapotrzebowanie jej organizmu na pewne substancje odżywcze wzrasta. Jak należy się odżywiać w okresie menopauzy, żeby dostarczyć odpowiednią ilość witamin i minerałów, niezbędnych do zachowania zdrowia?
Menopauza: może brakować ci wapnia
Głównym składnikiem, na którego niedobór jesteś teraz narażona, jest wapń. W tym okresie dochodzi bowiem do dużego ubytku masy kostnej, nawet ok. 5 proc. rocznie, a to zwiększa ryzyko osteoporozy. Aby jej zapobiegać, a także skutecznie ją leczyć, twoje menu powinno obfitować w wapń.
miesięcznik "Zdrowie"Witamina D zwiększa przyswajalność wapnia
Pamiętaj jednak, że nawet odpowiednie spożycie produktów bogatych w ten pierwiastek nie wystarczy, jeśli w diecie zabraknie witaminy D3, ponieważ zwiększa ona przyswajalność wapnia. Możesz też sięgnąć po suplementy zawierające oba te składniki. Wapń jest ważny jeszcze z innego powodu – jest niezbędny do skurczu serca, a wraz z potasem reguluje ciśnienie krwi.
Menopauza: wybieraj produkty o wysokiej zawartości magnezu i potasu
Jeśli do wapnia i witaminy D dołączy potas i magnez, twoje serce będzie biło regularnie. To istotne, bo po pięćdziesiątce zwiększa się zagrożenie chorobami serca.
Źródła witamin i minerałów, których może brakować ci w okresie menopauzy
Najlepsze źródła wapnia i witaminy D znajdziesz w mleku i jego przetworach takich jak żółty ser, jogurt i kefir, zaś witaminę D3 – w tłustych rybach morskich, żółtku jajek, tranie.
Najwięcej potasu jest w bananach, pomidorach i ziemniakach, a magnezu – w kakao, orzechach i gorzkiej czekoladzie.