Zrównoważona dieta. 10 substancji, których często brakuje w codziennym jadłospisie
Braki pewnych substancji w diecie widoczne są w kondycji organizmu. Łamliwe paznokcie, problemy z kośćmi i stawami, podwyższony cholesterol to oznaki niedoborów witamin i innych substancji. Monitoruj w diecie ilość witaminy D , magnezu, wapnia, błonnika, kwasu OMEGA-3, luteiny, kwasu foliowego i probiotyków.
Spis treści
- 1. Witamina D
- 2. Magnez
- 3. Wapń
- 4. Błonnik
- 5. Kwasy omega-3
- 6. Luteina
- 7. Wyciąg z żurawiny
- 8. Kwas foliowy
- 9. Probiotyki
- 10. Kwas gammalinolenowy
Oto substancje o udokumentowanym wpływie na zdrowie, których może brakować w naszej diecie.
1. Witamina D
Ważna jest nie tylko dla układu kostnego, ale i sercowo-naczyniowego. Komu polecana: wszystkim Polakom w sezonie jesienno-zimowym; osoby po 65. roku życia powinny przyjmować ją cały rok.
2. Magnez
Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krążenia. Komu polecany: osobom pijącym dużo kawy, żyjącym w stresie, stosującym mało zróżnicowaną dietę ubogą w orzechy, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste.
3. Wapń
Jest potrzebny przede wszystkim do budowy i utrzymania w zdrowiu kości i zębów. Komu polecany: osobom, które jadają mało produktów mlecznych, są uczulone na białko mleka krowiego, kobietom po menopauzie.
4. Błonnik
Rozpuszczalny sprzyja przede wszystkim utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, nierozpuszczalny normalizuje funkcje układu pokarmowego. Komu polecany: osobom, które jadają za mało warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych.
5. Kwasy omega-3
Wpływają korzystnie na układ krążenia, nerwowy, stawy, odporność. Komu polecane: wszystkim, którzy nie jadają ryb morskich 2 razy w tygodniu, kobietom w ciąży i karmiącym piersią (kwas DHEA), osobom z podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia, nadciśnieniem tętniczym, reumatoidalnym zapaleniem stawów.
6. Luteina
Jak żaden inny antyoksydant chroni plamkę żółtą przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Komu polecana: osobom, u których w rodzinie występowało zwyrodnienie plamki żółtej (AMD), i seniorom.
7. Wyciąg z żurawiny
Zawiera proantocyjanidyny, które zapobiegają przywieraniu bakterii do dróg moczowych. Komu polecany: kobietom ze skłonnością do zapalenia dolnych dróg moczowych.
8. Kwas foliowy
Zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu. Korzystnie wpływa na układy nerwowy i krążenia. Komu polecany: kobietom w ciąży lub planującym macierzyństwo, osobom jadającym za mało warzyw zielonolistnych i produktów pełnoziarnistych, osobom z wysokim stężeniem homocysteiny.
9. Probiotyki
Normalizują florę bakteryjną w układzie pokarmowym i w pochwie. Komu polecane: osobom zażywającym antybiotyki, kobietom ze skłonnościami do grzybicy lub bakteryjnego zapalenia pochwy, dzieciom z alergią pokarmową.
10. Kwas gammalinolenowy
Zawierają go oleje z ogórecznika i wiesiołka. Reguluje gospodarkę lipidową, sprzyja zachowaniu sprawności stawów. Komu polecany: osobom starszym, u których często występuje niedobór tego kwasu.
miesięcznik "Zdrowie"