Dieta lekkostrawna - jadłospis na 7 dni
Dieta lekkostrawna to dieta lecznicza, której jadłospis jest zalecany w wielu chorobach, szczególnie w schorzeniach jelit, po operacjach czy zatruciach, a także dla ludzi starszych. Dieta lekkostrawna dostarcza produkty nieobciążające żołądka, o małej objętości. Sprawdź, jak wygląda przykładowy tygodniowy (na 7 dni) jadłospis w diecie lekkostrawnej i wypróbuj dietetyczne przepisy.
Spis treści
- Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 1
- Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 2
- Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 3
- Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 4
- Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 5
- Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 6
- Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 7
Dieta lekkostrawna to dieta lecznicza, której jadłospis jest zalecany w wielu przypadkach, m.in. w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, w owrzodzeniach żołądka, dwunastnicy, zapaleniu jelit, przy biegunkach, w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych, u osób w podeszłym wieku. Jadłospis w diecie lekkostrawnej zawiera m.in. chude mięso i wędliny, chude produkty mleczne, pieczywo pszenne, biały ryż, drobne makarony itp. Potrawy są gotowanie na parze, w wodzie, duszone lub pieczone w folii.
Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 1
Śniadanie - bułka pszenna posmarowana masłem z 2 plastrami dobrej jakościowo wędliny drobiowej, sałatą i pomidorem bez skórki
Drugie śniadanie - pieczone jabłko
Obiad - gotowany na parze pstrąg 250g, gotowane młode marchewki polane łyżeczką masła, gotowany ziemniak 150-200g
Podwieczorek - jogurt naturalny 200g
Kolacja - zupa krem z cukinii:
Skład:
- 0,5 l wody,
- pół szklanki mleka 2%,
- 3 duże cukinie,
- korzeń pietruszki,
- 1/3 korzenia selera,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- pół małej cebuli,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Wrzucić obrane i pokrojone warzywa oraz natkę pietruszki do gotującej się wody.
- Gotować 25 min. Gdy warzywa będą miękkie dolać mleko, doprawić i blendować.
Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 2
Śniadanie - 2-3 jajka gotowane na miękko, 2 pomidory bez skórki polane 1 łyżką oliwy z oliwek
Drugie śniadanie - twaróg 100g z 1 łyżką jogurtu naturalnego i 1 łyżeczką miodu
Obiad - gulasz wołowy podany z kaszą jaglaną
Skład:
- 150 g mięsa wołowego,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- ½ łyżeczki mielonego kminku,
- łyżeczka tymianku,
- sól,
- pieprz,
- 3 listki laurowe,
- natka pietruszki,
- 2 łyżki oleju kokosowego.
Sposób przygotowania:
- Wołowinę (mieloną lub w kawałkach) dusić na oleju z listkami laurowymi, podlać wodą.
- Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki i kroić na pół plasterki. Wrzucić do mięsa.
- Dodać kurkumę, tymianek, mielony kminek, zamieszać.
- Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i w miarę potrzeby innymi przyprawami.
- Na talerzu posypać natką pietruszki.
Podwieczorek - 2 nektarynki bez skórki
Kolacja - duszony na wodzie szpinak z 100 g gotowanej piersi kurczaka z dodatkiem kaszy jaglanej
Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 3
Śniadanie - płatki ryżowe (5 łyżek) ugotowane na mleku (szklanka) z dodatkiem borówek
Drugie śniadanie - 2 kromki chleba graham posmarowane masłem z 2 plastrami dobrej jakościowo wędliny drobiowej, sałatą i pomidorem bez skórki
Obiad - indyk 200 g pieczony w folii z obraną cukinią polany przed podaniem 1 łyżką oliwy z oliwek
Podwieczorek - 1-2 szklanki maślanki
Kolacja - 5 łyżek komosy ryżowej dusić z połową obranej cukinii i połową puszki pomidorów na łyżce oleju kokosowego, dodać bazylię, zioła prowansalskie, szczyptę soli
Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 4
Śniadanie - jajecznica z 3 jajek przygotowana na parze lub na beztłuszczowej patelni z 3 plastrami dobrej jakościowo wędliny i garścią młodego szpinaku
Drugie śniadanie - kilka biszkoptów, dojrzała gruszka bez skórki
Obiad - zupa krem z pieczonych warzyw z pulpecikami
Skład:
- 400 g mięsa mielonego drobiowego lub cielęcego,
- 1 jajko,
- mały bakłażan lub cukinia,
- 3 pomidory,
- 2 czerwone papryki,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka świeżych listków oregano,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyć. Bakłażany nakłuć widelcem.
- Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia, skropić oliwą.
- Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i piec warzywa pod przykryciem ok. 30 minut. W tym czasie zagotować 0,7 litra wody.
- Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawić. Uformować małe kuleczki i wrzucić na wrzątek.
- Warzywa wyjąć z piekarnika.
- Ostudzić i obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne.
- Obrane warzywa zmiksować. Dodać do bulionu z pulpecikami.
- Przyprawić oregano oraz solą i pieprzem.
Podwieczorek - gotowana młoda fasolka szparagowa polana 1 łyżką masła
Kolacja - bułka pszenna posmarowana masłem z dobrą jakościowo wędliną, sałatą i pomidorem bez skórki
Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 5
Śniadanie - zupa mleczna z zacierkami
Drugie śniadanie - gotowana na wodzie kasza manna polana domowym sokiem z malin
Obiad - marchwiowe kotleciki podane z kaszą kuskus
Skład:
- 300 g mielonego mięsa wołowego,
- tarte 2 duże surowe marchewki,
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego lub mąki z lnu,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 3 łyżki otrębów pszennych lub gryczanych,
- cząber,
- tymianek,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki, połączyć i uformować kotleciki.
- Posmarować patelnię olejem oraz 3-4 łyżkami wody i rozgrzać. Wtedy ułożyć kotleciki.
- Dusić około 20-25 min.
Podwieczorek - sok warzywny jednodniowy o dowolnym smaku
Kolacja - szpinak duszony na wodzie ze wbitym jajkiem i kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego wymieszany z kaszą kuskus
Kalkulator BMI
Do sprawdzenia prawidłowej wagi (a także wzrostu i obwodu głowy) dzieci do lat 18 używane są siatki centylowe, określające czy dziecko rośnie proporcjonalnie do wieku.
Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 6
Śniadanie - omlet z 1 jajka i 2 białek oraz 1 łyżki mąki pszennej przygotowany na beztłuszczowej patelni (ewentualnie posmarowanej 1 łyżeczką masła klarowanego) z garścią młodego szpinaku i 3 plastrami dobrej jakościowo wędliny
Drugie śniadanie - jogurt naturalny 200 g, brzoskwinia bez skórki
Obiad - 200 g pieczonego ze świeżym tymiankiem pstrąga, gotowany ziemniak 150-200 g, gotowana marchewka z młodym groszkiem
Podwieczorek - sucharki maczane w mleku
Kolacja - krem z dyni z mlekiem kokosowym
Skład:
- 500 g dyni,
- 2 korzenie pietruszki,
- 100 ml mleczka kokosowego,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- przyprawy: ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Umyć i pokroić pietruszkę.
- W garnku na oleju ogrzać ziele, dodać pietruszkę, dynię i dusić 10 min.
- Do garnka wlać wodę (600-700 ml), gotować 20 min, dodając 5 min przed końcem mleko kokosowe. Zblendować, dodać przyprawy.
Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 7
Śniadanie - 2-3 jajka na miękko, ugotowana młoda fasolka szparagowa polana 1 łyżką oliwy z oliwek
Drugie śniadanie - bułka pszenna posmarowana masłem z dobrą jakościowo wędliną, sałatą i pomidorem bez skórki
Obiad - pulpety w sosie pomidorowym podane z białym ryżem
Skład:
- 300 g mięsa drobiowego mielonego,
- 1 małe jajko,
- natka pietruszki,
- koperek,
- przecier pomidorowy 300-400 ml,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Doprawić mięso.
- Dodać zieleninę i jajko.
- Wymieszać i uformować małe pulpety.
- Zagotować 200 ml wody i dodać przecier pomidorowy. Mieszać i doprawić.
- Włożyć pulpety i dusić ok. 30 minut.
Podwieczorek - koktajl: szklanka maślanki + dojrzały banan
Kolacja - 100 g gotowanej piersi kurczaka, puree z mocno rozgotowanego brokułu i 1 łyżki masła
Polecany artykuł:
Polecany artykuł: