Dieta lekkostrawna na cały tydzień. Sprawdź, co jeść, by odciążyć żołądek

2025-07-03 14:15

Dieta lekkostrawna to sposób żywienia zalecany przede wszystkim w czasie rekonwalescencji, po zabiegach operacyjnych, w przypadku problemów z układem pokarmowym oraz u osób starszych. Jadłospis opiera się na potrawach łagodnych dla żołądka, lekkich, o niewielkiej objętości. Poznaj przykładowe menu na 7 dni.

Dieta lekkostrawna na cały tydzień. Sprawdź, co jeść, by odciążyć żołądek
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Dieta lekkostrawna - dzień 1
  2. Dieta lekkostrawna - dzień 2
  3. Dieta lekkostrawna - dzień 3
  4. Dieta lekkostrawna - dzień 4
  5. Dieta lekkostrawna - dzień 5
  6. Dieta lekkostrawna - dzień 6
  7. Dieta lekkostrawna - dzień 7

Dieta lekkostrawna to dieta lecznicza, której jadłospis jest zalecany w wielu przypadkach, m.in. w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, w owrzodzeniach żołądka, dwunastnicy, zapaleniu jelit, przy biegunkach, w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych, u osób w podeszłym wieku. Jadłospis w diecie lekkostrawnej zawiera m.in. chude mięso i wędliny, chude produkty mleczne, pieczywo pszenne, biały ryż, drobne makarony itp. Potrawy są gotowanie na parze, w wodzie, duszone lub pieczone w folii.

Poradnik Zdrowie: Kiedy iść do dietetyka?
Poradnik Zdrowie Google News

Dieta lekkostrawna - dzień 1

Śniadanie - bułka pszenna posmarowana masłem z 2 plastrami dobrej jakościowo wędliny drobiowej, sałatą i pomidorem bez skórki,

Drugie śniadanie - pieczone jabłko,

Obiad - gotowany na parze pstrąg 250g, gotowane młode marchewki polane łyżeczką masła, gotowany ziemniak 150-200g,

Podwieczorek - jogurt naturalny 200g,

Kolacja - zupa krem z cukinii:

Składniki:

  • 0,5 l wody,
  • pół szklanki mleka 2%,
  • 3 duże cukinie,
  • korzeń pietruszki,
  • 1/3 korzenia selera,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • pół małej cebuli,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Wrzucić obrane i pokrojone warzywa oraz natkę pietruszki do gotującej się wody.
  2. Gotować 25 min. Gdy warzywa będą miękkie dolać mleko, doprawić i blendować.

Dieta lekkostrawna - dzień 2

Śniadanie - 2-3 jajka gotowane na miękko, 2 pomidory bez skórki polane 1 łyżką oliwy z oliwek,

Drugie śniadanie - twaróg 100g z 1 łyżką jogurtu naturalnego i 1 łyżeczką miodu,

Obiad - gulasz wołowy podany z kaszą jaglaną:

Składniki:

  • 150 g mięsa wołowego,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • ½ łyżeczki mielonego kminku,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 listki laurowe,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę (mieloną lub w kawałkach) dusić na oleju z listkami laurowymi, podlać wodą.
  2. Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki i kroić na pół plasterki. Wrzucić do mięsa.
  3. Dodać kurkumę, tymianek, mielony kminek, zamieszać.
  4. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i w miarę potrzeby innymi przyprawami.
  5. Na talerzu posypać natką pietruszki.

Podwieczorek - 2 nektarynki bez skórki,

Kolacja - duszony na wodzie szpinak z 100 g gotowanej piersi kurczaka z dodatkiem kaszy jaglanej.

Dieta lekkostrawna - dzień 3

Śniadanie - płatki ryżowe (5 łyżek) ugotowane na mleku (szklanka) z dodatkiem borówek,

Drugie śniadanie - 2 kromki chleba graham posmarowane masłem z 2 plastrami dobrej jakościowo wędliny drobiowej, sałatą i pomidorem bez skórki,

Obiad - indyk 200 g pieczony w folii z obraną cukinią polany przed podaniem 1 łyżką oliwy z oliwek,

Podwieczorek - 1-2 szklanki maślanki,

Kolacja - 5 łyżek komosy ryżowej dusić z połową obranej cukinii i połową puszki pomidorów na łyżce oleju kokosowego, dodać bazylię, zioła prowansalskie, szczyptę soli.

    Dieta lekkostrawna - dzień 4

    Śniadanie - jajecznica z 3 jajek przygotowana na parze lub na beztłuszczowej patelni z 3 plastrami dobrej jakościowo wędliny i garścią młodego szpinaku,

    Drugie śniadanie - kilka biszkoptów, dojrzała gruszka bez skórki,

    Obiad - zupa krem z pieczonych warzyw z pulpecikami:

    Składniki:

    • 400 g mięsa mielonego drobiowego lub cielęcego,
    • 1 jajko,
    • mały bakłażan lub cukinia,
    • 3 pomidory,
    • 2 czerwone papryki,
    • 1 mała cebula,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 2 łyżki oliwy,
    • 1 łyżeczka świeżych listków oregano,
    • sól,
    • pieprz.

    Sposób przygotowania:

    1. Warzywa umyć. Bakłażany nakłuć widelcem.
    2. Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia, skropić oliwą.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i piec warzywa pod przykryciem ok. 30 minut. W tym czasie zagotować 0,7 litra wody.
    4. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawić. Uformować małe kuleczki i wrzucić na wrzątek.
    5. Warzywa wyjąć z piekarnika.
    6. Ostudzić i obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne.
    7. Obrane warzywa zmiksować. Dodać do bulionu z pulpecikami.
    8. Przyprawić oregano  oraz solą i pieprzem.

    Podwieczorek - gotowana młoda fasolka szparagowa polana 1 łyżką masła,

    Kolacja - bułka pszenna posmarowana masłem z dobrą jakościowo wędliną, sałatą i pomidorem bez skórki.

    Dieta lekkostrawna - dzień 5

    Śniadanie - zupa mleczna z zacierkami,

    Drugie śniadanie - gotowana na wodzie kasza manna polana domowym sokiem z malin,

    Obiad - marchwiowe kotleciki podane z kaszą kuskus:

    Składniki:

    • 300 g mielonego mięsa wołowego,
    • tarte 2 duże surowe marchewki,
    • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego lub mąki z lnu,
    • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
    • 3 łyżki otrębów pszennych lub gryczanych,
    • cząber,
    • tymianek,
    • sól i pieprz,
    • 1 łyżka oleju rzepakowego.

    Sposób przygotowania:

    1. Wszystkie składniki, połączyć i uformować kotleciki.
    2. Posmarować patelnię olejem oraz 3-4 łyżkami wody i rozgrzać. Wtedy ułożyć kotleciki.
    3. Dusić około 20-25 min.

    Podwieczorek - sok warzywny jednodniowy o dowolnym smaku,

    Kolacja - szpinak duszony na wodzie ze wbitym jajkiem i kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego wymieszany z kaszą kuskus.

    Kalkulator BMI

    kobieta
    mężczyzna
    dziecko
    BMI dziecka
    Normy BMI stosujemy dla dorosłych.
    Do sprawdzenia prawidłowej wagi (a także wzrostu i obwodu głowy) dzieci do lat 18 używane są siatki centylowe, określające czy dziecko rośnie proporcjonalnie do wieku.

    Dieta lekkostrawna - dzień 6

    Śniadanie - omlet z 1 jajka i 2 białek oraz 1 łyżki mąki pszennej przygotowany na beztłuszczowej patelni (ewentualnie posmarowanej 1 łyżeczką masła klarowanego) z garścią młodego szpinaku i 3 plastrami dobrej jakościowo wędliny,

    Drugie śniadanie - jogurt naturalny 200 g, brzoskwinia bez skórki,

    Obiad - 200 g pieczonego ze świeżym tymiankiem pstrąga, gotowany ziemniak 150-200 g, gotowana marchewka z młodym groszkiem,

    Podwieczorek - sucharki maczane w mleku,

    Kolacja - krem z dyni z mlekiem kokosowym:

    Składniki:

    • 500 g dyni,
    • 2 korzenie pietruszki,
    • 100 ml mleczka kokosowego,
    • 1 łyżka oleju kokosowego,
    • przyprawy: ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz.

    Sposób przygotowania:

    1. Umyć i pokroić pietruszkę.
    2. W garnku na oleju ogrzać ziele, dodać pietruszkę, dynię i dusić 10 min.
    3. Do garnka wlać wodę (600-700 ml), gotować 20 min, dodając 5 min przed końcem mleko kokosowe. Zblendować, dodać przyprawy.

    Dieta lekkostrawna - dzień 7

    Śniadanie - 2-3 jajka na miękko, ugotowana młoda fasolka szparagowa polana 1 łyżką oliwy z oliwek,

    Drugie śniadanie - bułka pszenna posmarowana masłem z dobrą jakościowo wędliną, sałatą i pomidorem bez skórki,

    Obiad - pulpety w sosie pomidorowym podane z białym ryżem

    Składniki:

    • 300 g mięsa drobiowego mielonego,
    • 1 małe jajko,
    • natka pietruszki,
    • koperek,
    • przecier pomidorowy 300-400 ml,
    • szczypta soli i pieprzu. 

    Sposób przygotowania:

    1. Doprawić mięso.
    2. Dodać zieleninę i jajko.
    3. Wymieszać i uformować małe pulpety.
    4. Zagotować 200 ml wody i dodać przecier pomidorowy. Mieszać i doprawić.
    5. Włożyć pulpety i dusić ok. 30 minut.

    Podwieczorek - koktajl: szklanka maślanki + dojrzały banan,

    Kolacja - 100 g gotowanej piersi kurczaka, puree z mocno rozgotowanego brokułu i 1 łyżki masła.

    Polecany artykuł:

    Dieta lekkostrawna: zasady
    Dlaczego nie chudnę?
    Pytanie 1 z 10
    Jak często się ważysz lub mierzysz?
    odchudzanie
    Drogowskazy
    Polskie innowacje czyli "We did it in Poland". DROGOWSKAZY
    Mediateka.pl
    Sponsor podcastu:
    Media Expert i Mediaexpert.pl