Gruszki - właściwości i wartości odżywcze gruszek. Jakie witaminy zawierają gruszki?
Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu. Dodatkowo gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają gruszki.
Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są doceniane od wieków. Starożytni pili napar z gruszek przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu. Z kolei pieczone owoce były pomocne w dolegliwościach trawiennych, a smażone stosowano na wzmocnienie. Natomiast współcześni naukowcy polecają gruszki na poprawę pracy mózgu i tarczycy. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto na tle innych owoców wyróżniają się zawartością boru - pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek oraz poprawiającego możliwości koncentracji. Bor zapobiega również utracie wapnia z kości, w związku z tym gruszki, ale te dojrzałe, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę.
Spis treści
- Gruszki mogą zapobiec udarowi i obniżyć ciśnienie krwi
- Gruszki na zaparcia i biegunki
- Czy gruszki są ciężkostrawne?
- Gruszki a odchudzanie. Ile kalorii mają gruszki?
- Gruszki a cukrzyca
- Gruszki dla kobiet w ciąży
- Gruszki - zastosowanie w kosmetyce
Gruszki mogą zapobiec udarowi i obniżyć ciśnienie krwi
Jedzenie gruszek znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu - tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Wageningen w Holandii. Zbadali oni związek koloru miąższu owoców i warzyw z ich wpływem na ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Okazało się, że przed wystąpieniem tej choroby najlepiej chronią owoce i warzywa z białym miąższem. Jak przekonują naukowcy, u osób, których dieta obfituje w tego typu produkty, ryzyko wystąpienia incydentu mózgowo-naczyniowego zmniejsza się o ponad 50 proc. Nie mogą jednak znaleźć odpowiedzi na pytanie, dlaczego owoce i warzywa z białym miąższem odznaczają się takimi właściwościami. Linda Oude Grieg, autorka badań, przypuszcza, że może za to odpowiadać wysoka zawartość błonnika.
Ponadto gruszki mogą zapobiec rozwojowi nadciśnienia. Ze wszystkich pierwiastków mineralnych najwięcej zawierają właśnie obniżającego ciśnienie krwi potasu (aż 116 mg/100 g). Pierwiastek ten hamuje agregację (zlepianie się) płytek krwi, ograniczając tworzenie się skrzepów. Dzięki temu naczynia krwionośne są bardziej drożne, a co za tym idzie - krew krąży swobodniej i ciśnienie spada. Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu przez nerki, który przyczynia się do rozwoju nie tylko nadciśnienia, lecz także innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Poza tym potas wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego – w tym mięśnia sercowego.
Wartości odżywcze gruszek (w 100 g)Wartość energetyczna - 57 kcalBiałko ogółem - 0.36 gTłuszcz - 0.14 gWęglowodany - 15.23 g (w tym cukry proste 9.75)Błonnik - 3.1 gWitaminyWitamina C – 4.3 mgTiamina – 0.012 mgRyboflawina – 0.026 mgNiacyna - 0.161 mgWitamina B6 - 0.029 mgKwas foliowy - 7 µgWitamina A – 1 IUWitamina E – 0.12 mgWitamina K - 4.4 µgMinerałyWapń – 9 mgŻelazo - 0.18 mg Magnez - 7 mgFosfor - 12 mg Potas - 116 mgSód – 1 mg Cynk - 0.10 mgŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Gruszki na zaparcia i biegunki
Gruszki są polecane osobom, które zmagają się z zaparciami lub biegunką. W tym pierwszym przypadku należy sięgnąć po miękkie i dojrzałe gruszki, ponieważ pobudzają trawienie. Jednak uwaga: spożywanie ich w większych ilościach może nawet wywołać biegunkę. Z kolei osoby, które mają problemy właśnie z biegunką, powinny spróbować odmian cierpkich i mało soczystych, zawierających dużo przeciwbiegunkowych garbników.
Czy gruszki są ciężkostrawne?
Wbrew powszechnej opinii, gruszki nie są ciężkostrawne, dlatego mogą je jeść nawet osoby z wrażliwym żołądkiem. Zalegające długo w przewodzie pokarmowym są dzikie owoce gruszek, które zawierają dużo tzw. komórek kamiennych ze ścianami wysyconymi krzemionką lub węglanem wapnia. To one tworzą twarde skupiska w miąższu gruszki. Obecne odmiany gruszek posiadają śladową ilość tych komórek, przez co ich miąższ jest miękki i soczysty. Ponadto gruszki w większości składają się głównie z wody, dlatego krótko zalegają w żołądku i go nie obciążają. Jeśli jednak po zjedzeniu gruszki obserwujesz niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego, spróbuj zjeść je w postaci startej. Warto wiedzieć, że gruszki w formie musu można podawać już dzieciom po 6. miesiącu życia.
Gruszki mogą powodować alergię! Objawy uczulenia na gruszki
Gruszki mogą powodować alergię, chociaż rzadko się do tego przyczyniają. Uczulenie na gruszki najczęściej jest wynikiem reakcji krzyżowej między pyłkami drzew a białkami pokarmowymi. Z tego powodu zwykle pojawia się u osób uczulonych już na pyłki (głównie brzozy). Alergia na gruszki najczęściej występuje pod postacią zespołu alergii jamy ustnej (OAS), który początkowo objawia się nieżytem nosa, a później pokrzywką kontaktową w miejscu dotknięcia owocu, głównie na palcach i wargach.
Gruszki a odchudzanie. Ile kalorii mają gruszki?
W 100 g gruszek znajduje się tylko 57 kcal. Ponadto w większości (84 proc.) składają się z wody, a dodatkowo zawierają sporo pektyn - rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pod wpływem wody zwiększa swoją objętość i na długi czas wypełnia żołądek, dając uczucie sytości, co jest bardzo pożądane w trakcie kuracji odchudzającej.
Gruszki a cukrzyca
Gruszki zalicza się do grupy owoców o zawartości 5–10 proc. węglowodanów, a ich indeks glikemiczny = 30. W związku z tym nie stanowią one dużego obciążenia dla trzustki i bez obaw mogą po nie sięgać osoby chore na cukrzycę.
Gruszki dla kobiet w ciąży
Kobiety w ciąży powinny uzupełnić swój jadłospis o te jesienne owoce, ponieważ zawierają one potrzebny do prawidłowego rozwoju dziecka kwas foliowy (7 ug/100 g). Witamina B9 może zapobiec wystąpieniu ciężkich wad rozwojowych u płodu (np. rozszczep kręgosłupa). Warto wiedzieć, że kobieta ciężarna powinna spożywać dziennie minimum 400 mikrogramów kwasu foliowego.
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Gruszki - odmiany na przetwory i nie tylko
Najpopularniejszą odmianą gruszek jest klapsa. Ma bardzo soczysty i słodki miąższ, podobnie jak inna dobrze znana odmiana - konferencja, a także Triumf Packhama. Tego typu gruszki najlepiej jeść na surowo. Ewentualnie mogą być one składnikiem deserów i kompotów. Jednak typowo deserowymi odmianami są Carola i Concorde. Można z nich przyrządzić najsłynniejszy deser z gruszek - tzw. Piękną Helenę. Przygotowuje się go z lekko podgotowanych w syropie gruszek i serwuje z lodami lub polewa gęstym sosem z gorzkiej czekolady.
Na przetwory - dżemy, konfitury i pikle - nadają się inne odmiany, np. lukasówka, która odznacza się oryginalnym, bo lekko winnym, smakiem lub mniej soczysta od klapsy komisówka. Dobrym wyborem są także przypominająca bardziej jabłko grusza azjatycka oraz odmiana generał Leclerc. Z kolei do zamarynowania w occie najlepiej wybrać charakteryzującą się słodko-kwaśnym miąższem Paryżankę. Gruszki można także ususzyć - w tym wypadku dobrze sprawdzi się odmiana Bonkreta Williamsa, która owocuje latem.
Gruszki - co można z nich zrobić?
Z gruszek można przyrządzić nie tylko przetwory i desery. Te jesienne owoce są również idealnym dodatkiem do potraw mięsnych, którym dodaje lekkiego aromatu i słodkiego smaku. Gruszki mogą być nadzieniem np. pieczonej kaczki, filetów z kurczaka lub karkówki. Sprawdzą się również jako składnik sałatek, nie tylko tych owocowych. Idealnie komponują się także z orzechami i serem pleśniowym typu gorgonzola czy roquefort.
Najbogatsza w cenne składniki jest skórka gruszek, dlatego owoce najlepiej jeść nieobrane. Wystarczy tylko dokładnie umyć je w ciepłej wodzie, a potem w zimnej. Jeśli jednak musisz je obrać ze skórki, pamiętaj, aby zrobić to jak najcieniej.
Lepiej kupować gruszki twardsze niż miękkie, ponieważ w miarę dojrzewania rośnie w nich zawartość cukrów, a maleje ilość kwasów owocowych i pektyn.
Nie należy kupować żółtych, przejrzałych gruszek. Szczególnie należy wystrzegać się tych z brązowymi plamami, które są wywołane przez rakotwórcze mikotoksyny.
Pamiętajmy też, by nie zjadać pestek gruszek, gdyż zawierają one amigdalinę, która pod wpływem kwasów żołądkowych zamienia się w toksyczny cyjanowodór.
Gruszki to jedne z niewielu owoców, które nie nadają się do zamrożenia.
Gruszki, głównie ze względu na swój „kobiecy” kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków. Polane gorącą czekoladą z pewnością rozbudzą zmysły.
Gruszki - przepisy Anny Starmach na dania z gruszkami
Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN
Polecany artykuł:
Gruszki - zastosowanie w kosmetyce
Ekstrakt z gruszek wykorzystywany jest do produkcji szamponów do włosów. Zawarta w nim glukoza sprawia, że włosy są elastyczne, dzięki czemu zapobiega się m.in. rozdwajaniu końcówek. Wyciąg z tego owocu wykorzystywany jest także w leczeniu dermatoz, egzem i trądziku. Gruszkę można przeznaczyć również do pielęgnacji cery tłustej. Wystarczy utrzeć świeżą gruszkę, dodać do niej kilka łyżek miodu, oliwy z oliwek i wymieszać. Tak przygotowaną maseczkę należy nałożyć na twarz i zmyć po 20 minutach.