Pigwa nie tylko na przeziębienie. Właściwości lecznicze i odżywcze pigwy
Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Jakie jeszcze właściwości lecznicze i odżywcze ma pigwa?
Spis treści
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) jest uprawiana jako roślina ozdobna w sadach, przydomowych ogródkach, parkach i działkach. Owoce pigwy dojrzewają jesienią - we wrześniu i październiku. Są żółte, duże i kształtem przypominają małe gruszki lub jabłka, dlatego często nazywa się je "owocami jabłkowymi". Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można z nich przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. Ze względu na wygląd, pigwa pospolita często jest mylona z pigwowcem japońskim (Chaenomeles japonica), jednak owoce pigwowca są wyraźnie mniejsze, twardsze i kwaśniejsze niż owoce pigwy, ale jednocześnie bardziej aromatyczne. To właśnie ich kwaskowy smak można odnaleźć w klasycznej nalewce zwanej pigwówką. Jednak w kuchni oba rodzaje owoców można stosować zamiennie i wytwarzać na ich bazie liczne przetwory.
Pigwa na grypę i przeziębienie
Pigwa prócz cukrów i kwasów organicznych zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C (15 mg w 100 g), która wzmacnia układ odpornościowy. W okresie jesienno-zimowych zachorowań organizm wspomagają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B. Ponadto owoce pigwy zawierają wiele związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu. Dlatego współczesna fitoterapia poleca spożywanie owoców pigwy w postaci soku z dodatkiem miodu przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie i jesiennym przesileniu.
Wartości odżywcze pigwy (w 100 g)Wartość energetyczna - 57 kcalBiałko ogółem - 0.40 gTłuszcz - 0.10 gWęglowodany - 15.30 gBłonnik - 1.9 gWitaminyWitamina C – 15.0 mgTiamina – 0.020 mgRyboflawina – 0.030 mgNiacyna - 0.200 mgWitamina B6 - 0.040 mgKwas foliowy - 3 µgWitamina A – 40 IUMinerałyWapń – 11 mgŻelazo - 0.70 mg Magnez - 8 mgFosfor - 17 mg Potas - 197 mgSód – 4 mg Cynk - 0.04 mgŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Pigwa na dolegliwości ze strony układu pokarmowego
Surowcem leczniczym są również nasiona pigwy. Macerat lub napar z nasion pigwy złagodzi niestrawności, a także pomoże pozbyć się zgagi i refluksu. Są zalecane również przy nadmiernej fermentacji jelitowej i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, uszkodzeniach śluzówki żołądka.
Zarówno owoce, jak i nasiona pobudzają trawienie oraz wpierają przemianę materii, dlatego często polecane są jako suplement diety odchudzającej. Wzmacniają również wątrobę, dlatego mogą je spożywać osoby zażywające leki.
Z kolei pestki pigwy, które również mają wiele właściwości zdrowotnych (w tradycyjnej medycynie ludowej to lek na poprawę apetytu), można przygotować nalewkę zwaną pestkówką lub wyciąg z nich dodać do herbaty.
Czytaj też: Przetwory z pigwy – kiedy zbierać owoce pigwy, co można zrobić z owoców pigwy
Lecznicza nalewka z pigwy - przepis na pigwówkę
Jak zrobić nalewkę z pigwy? Umyj 2 kg dojrzałych owoców pigwy. Nie obieraj, tylko razem ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie włóż do słoja, zasyp 1 kg cukru i przykryj papierem pergaminowym. Po tygodniu do słoja wlej wolno 0,5 l spirytusu. Potem zamknij słój i przez miesiąc maceruj owoce. Następnie odcedź nalew przez grubo złożoną gazę i odciśnij owocową masę. Nalew wymieszaj z 0,5 litra wódki 40 proc. i odstaw na co najmniej dwa miesiące.
Przepis na sok z pigwy na przeziębienie
Umyj 1 kg owoców pigwy i każdy z nich przekrój na 4 części (nie obierając ich ze skórki). Potem wydrąż pestki i pokój pigwę w cienkie plasterki. Następnie układaj je warstwami w dużym słoju, każdą z nich przesypując cukrem (w sumie należy zużyć 0,5 kg). Zamknij słoik i odstaw w ciepłe miejsce na około 4-5 dni, mieszając jego zawartość raz dziennie. Wytworzony syrop przelej do słoików i pasteryzuj około 10 minut. Sok jest gotowy do spożycia.
W tradycyjnej medycynie ludowej w celu zwalczenia przeziębienia czy grypy do szklanki soku z pigwy dodaje się 1-2 łyżeczki miodu pszczelego.
Konfitura z pigwy do herbaty - PRZEPIS
Konfitura z pigwy dodana do herbaty zadziała podobnie do cytryny - rozjaśni i zmieni jej smak na bardziej kwaskowaty, za to dostarczy znacznie więcej składników odżywczych.
Jak zrobić konfiturę z pigwy? Umyj 1,5 kg owoców pigwy, obierz ze skórki, pokrój w ósemki. Następnie wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki (możesz także zetrzeć je na tarce jarzynowej). Całość wrzuć do garnka z zagotowaną wodą i gotuj do miękkości (ok. 30-40 minut), od czasu do czasu mieszając. Odcedź owoce i przełóż na patelnię. Następnie zasyp je cukrem (ok. 4 szklankami) i łyżeczką cynamonu i podsmażaj, aż staną się bardzo gęste i przybiorą ciemno pomarańczową barwę (ok. 30 minut). Przyrządzoną w ten sposób konfiturę można spożyć od razu lub przechowywać zapasteryzowaną w słoikach.
Polecany artykuł: