Sok z pigwy (syrop z pigwy) na odporność, przeziębienie, grypę. Właściwości i przepis
Sok z pigwy wzmacnia organizm i wspiera odporność dużo skuteczniej, niż niejeden suplement diety, ale nie są to jedyne jego zalety: łagodzi kaszel, przyspiesza powrót do zdrowia w przypadku przeziębienia i grypy, pomaga również w problemach trawiennych. Właściwości soku z pigwy warto wykorzystywać szczególnie w chłodne miesiące roku. A jak zrobić sok z pigwy?
Sok z pigwy ma charakterystyczny, cierpki smak, nieco podobny do cytryny, którego jednak nie sposób poczuć, jedząc owoce pigwy – w postaci nieprzetworzonej nie nadają się one bowiem do jedzenia. Sama pigwa natomiast jest znakomitym surowcem kulinarnym: można z niej robić dżemy, marmoladę, nalewkę – no i właśnie sok, chociaż z racji dodatku cukru powinien on nosić raczej miano „syropu z pigwy”.
Sok z pigwy od lat jest cenionym dodatkiem do herbaty. Można go również pić po rozcieńczeniu z wodą, albo dodawać do niektórych deserów. Zobacz, dlaczego warto.
Spis treści
- Sok z pigwy – właściwości odżywcze i prozdrowotne
- Sok z pigwy (syrop z pigwy) – przepis
- Sok z pigwy z sokownika
Sok z pigwy – właściwości odżywcze i prozdrowotne
Sok z pigwy jest źródłem cennych i ważnych dla zdrowia substancji odżywczych takich jak:
- witamina C
- witaminy z grupy B
- garbniki
- pektyny
- żelazo
- wapń
- potas
- miedź
- magnez
- fosfor
Dzięki nim sok z pigwy ma szereg właściwości prozdrowotnych, a większość z nich docenimy zwłaszcza jesienią i zimą.
Sok z pigwy:
- wspiera odporność
- pomaga szybciej zwalczyć przeziębienie, grypę, infekcje układu oddechowego
- łagodzi suchy kaszel
- pomaga lepiej znieść zmęczenie związane z jesiennym przesileniem
- przyspiesza przemianę materii
- pomaga przy niestrawności
- łagodzi zgagę i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Sok z pigwy (syrop z pigwy) – przepis
Przepis na sok z pigwy w wersji podstawowej jest bardzo prosty.
Składniki:
- 1 kg pigwy (zważonej po usunięciu gniazd nasiennych i pestek)
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
- umyj owoce pigwy, pokrój na cztery części, usuń gniazda nasienne i pestki, następnie pokrój w kostkę
- ułóż w dużym słoiku warstwami, każdą warstwę przesypując warstwą cukru dotąd, aż słoik się wypełni
- odstaw na dwa-trzy dni, co jakiś czas potrząsając słoikiem, by cukier dokładniej wymieszał się z owocami.
- po tym czasie sok będzie gotowy: można zużywać go na bieżąco (trzymając słój w lodówce) albo przelać do butelek lub słoiczków (sam lub z owocami) i przez dziesięć minut pasteryzować.
Sok z pigwy z sokownika
Sok z pigwy możesz też zrobić w sokowniku.
Składniki:
- 1 kg cukru
- 2 kg owoców pigwy
Przygotowanie:
- umyj owoce pigwy, pokrój na cztery części, usuń gniazda nasienne i pestki
- owoce włóż do górnej części sokownika, zasyp cukrem
- dolną część sokownika wypełnij wodą wg instrukcji producenta
- podgrzewaj sokownik, co jakiś czas spuszczając sok do butelek – dolewaj wody na bieżąco, by sokownik się nie spalił.