Sok z pigwy (syrop z pigwy) na odporność, przeziębienie, grypę. Właściwości i przepis

2020-10-20 10:32

Sok z pigwy wzmacnia organizm i wspiera odporność dużo skuteczniej, niż niejeden suplement diety, ale nie są to jedyne jego zalety: łagodzi kaszel, przyspiesza powrót do zdrowia w przypadku przeziębienia i grypy, pomaga również w problemach trawiennych. Właściwości soku z pigwy warto wykorzystywać szczególnie w chłodne miesiące roku. A jak zrobić sok z pigwy?

Sok z pigwy (syrop z pigwy) na odporność i przeziębienie. Właściwości i przepis
Autor: Getty Images
Nalewki domowe

Sok z pigwy ma charakterystyczny, cierpki smak, nieco podobny do cytryny, którego jednak nie sposób poczuć, jedząc owoce pigwy – w postaci nieprzetworzonej nie nadają się one bowiem do jedzenia. Sama pigwa natomiast jest znakomitym surowcem kulinarnym:  można z niej robić dżemy, marmoladę, nalewkę – no i właśnie sok, chociaż z racji dodatku cukru powinien on nosić raczej miano „syropu z pigwy”.

Sok z pigwy od lat jest cenionym dodatkiem do herbaty. Można go również pić po rozcieńczeniu z wodą, albo dodawać do niektórych deserów. Zobacz, dlaczego warto.

Spis treści

  1. Sok z pigwy – właściwości odżywcze i prozdrowotne
  2. Sok z pigwy (syrop z pigwy) – przepis
  3. Sok z pigwy z sokownika

Sok z pigwy – właściwości odżywcze i prozdrowotne

Sok z pigwy jest źródłem cennych i ważnych dla zdrowia substancji odżywczych takich jak: 

Dzięki nim sok z pigwy ma szereg właściwości prozdrowotnych, a większość z nich docenimy zwłaszcza jesienią i zimą. 

Sok z pigwy:

Sok z pigwy (syrop z pigwy) – przepis

Przepis na sok z pigwy w wersji podstawowej jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 1 kg pigwy (zważonej po usunięciu gniazd nasiennych i pestek)
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

  • umyj owoce pigwy, pokrój na cztery części, usuń gniazda nasienne i pestki, następnie pokrój w kostkę
  • ułóż w dużym słoiku warstwami, każdą warstwę przesypując warstwą cukru dotąd, aż słoik się wypełni
  • odstaw na dwa-trzy dni, co jakiś czas potrząsając słoikiem, by cukier dokładniej wymieszał się z owocami.
  • po tym czasie sok będzie gotowy:  można zużywać go na bieżąco (trzymając słój w lodówce) albo przelać do butelek lub słoiczków (sam lub z owocami) i przez dziesięć minut pasteryzować.

Sok z pigwy z sokownika

Sok z pigwy możesz też zrobić w sokowniku.

Składniki:

  • 1 kg cukru
  • 2 kg owoców pigwy

Przygotowanie:

  • umyj owoce pigwy, pokrój na cztery części, usuń gniazda nasienne i pestki 
  • owoce włóż do górnej części sokownika, zasyp cukrem
  • dolną część sokownika wypełnij wodą wg instrukcji producenta
  • podgrzewaj sokownik, co jakiś czas spuszczając sok do butelek – dolewaj wody na bieżąco, by sokownik się nie spalił.  
Sonda
Robisz domowe syropy na zimę?