Sok z dyni na nerki, wątrobę, odporność. Jakie korzyści daje picie soku z dyni? PRZEPIS

2020-10-07 8:05

Sok z dyni to skarbnica witamin i minerałów. Wspiera pracę wątroby i nerek, działa regenerująco, znakomicie wpływa na odporność, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, jest zalecany w trakcie odchudzania, obniża ciśnienie – a to jeszcze nie wszystkie jego właściwości. Sok z dyni dosyć trudno dostać w sklepie – łatwo można go jednak zrobić w domu. A dlaczego warto pić sok z dyni?

Sok z dyni
Autor: Getty Images
Sok z dyni
Autor: Getty Images

Sok z dyni możemy pić przez cały rok, jednak najlepiej smakuje jesienią, kiedy w sklepach pod dostatkiem jest świeżej dyni. Ma piękny kolor i łagodny, przyjemny smak, który można wzbogacić dodatkiem soku z innych warzyw – np. marchewki – albo odrobiną cynamonu, jabłka czy świeżo startego imbiru. 

Warto, ponieważ sok z dyni - podobnie zresztą jak i sama dynia - może być wyjątkowo cennym uzupełnieniem codziennej diety, zwłaszcza w okresie, kiedy układ odpornościowy szczególnie potrzebuje wsparcia. Ale nie tylko właściwości wzmacniające organizm są powodem, dla których po sok z dyni warto sięgać nawet codziennie, zastępując nim jedną z pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw. 

Spis treści

  1. Sok z dyni - właściwości odżywcze
  2. Właściwości prozdrowotne soku z dyni
  3. Jak przygotować sok z dyni?

Sok z dyni - właściwości odżywcze

Sok z dyni nie jest kaloryczny – szklanka soku z dyni dostarcza około 50 kcal. Podobnie jak dynia, bogaty jest w ważne dla organizmu składniki, wśród których są:

Właściwości prozdrowotne soku z dyni

Świeży sok z dyni ma wiele właściwości prozdrowotnych i leczniczych, przez lata wykorzystywanych przede wszystkim w medycynie ludowej.

Sok z dyni:

Jak przygotować sok z dyni?

Przepis na sok z dyni jest bardzo prosty - zwłaszcza, jeśli masz sokowirówkę lub wyciskarkę do warzyw i owoców, bo wtedy dynię wystarczy obrać, usunąć z niej pestki i wycisnąć sok.

Smakiem soku z dyni możesz się jednak cieszyć również, jeśli nie masz takiego sprzętu. Wówczas  wystarczy obrać dynię, pokroić ją na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka i uzupełnić wodą, której ilość powinna być mniej więcej równa wadze dyni, tzn. jeśli wkładasz do garnka 300 g dyni, wlej 300 ml wody. Gotuj dynię, aż zmięknie, następnie poczekaj aż wystygnie, zblenduj i przecedź przez sitko.

Sok z dyni możesz wzbogacić dodatkiem marchewki, jabłek, świeżo startego imbiru, a także limonką, a nawet brzoskwiniami.

Przepis na sok z dyni z jabłkami, imbirem i limonką:

Składniki:

  • 1/3 dorodnej dyni
  • 2 duże jabłka
  • mała łyżeczka startego imbiru
  • sok z jednej limonki

Dynię i jabłko obierz ze skórki, pokrój na kawałki i przepuść przez sokowirówkę, następnie dodaj sok z limonki i wiórki imbiru.

Przepis na sok z dyni z jabłkiem i brzoskwiniami

Składniki:

  • 1 duża dynia,
  • 4 brzoskwinie,
  • 1 szklanka musu jabłkowego lub soku z jabłek
  • 1 szklanka wody (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Dynię umyj, obierz i pokrój na małe kawałeczki
  2. Brzoskwinie umyj, pokrój na kawałki (nie trzeba obierać ze skórki)
  3. Składniki przepuść przez sokowirówkę lub wyciskarkę
  4. Sok połącz z sokiem z jabłek lub musem jabłkowym
  5. Jeśli potrzeba, dolej wody tak, by masa nie była zbyt gęsta
  6. Przecedź sok przez sitko wprost do butelki
  7. Jeśli chcesz, by sok postał dłużej, podgrzej go, a następnie przelej do gorących słoików, zakręć je i ustaw do góry dnem, aż ostygną.

Czytaj też: