Sok z dyni na nerki, wątrobę, odporność. Jakie korzyści daje picie soku z dyni? PRZEPIS
Sok z dyni to skarbnica witamin i minerałów. Wspiera pracę wątroby i nerek, działa regenerująco, znakomicie wpływa na odporność, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, jest zalecany w trakcie odchudzania, obniża ciśnienie – a to jeszcze nie wszystkie jego właściwości. Sok z dyni dosyć trudno dostać w sklepie – łatwo można go jednak zrobić w domu. A dlaczego warto pić sok z dyni?
Sok z dyni możemy pić przez cały rok, jednak najlepiej smakuje jesienią, kiedy w sklepach pod dostatkiem jest świeżej dyni. Ma piękny kolor i łagodny, przyjemny smak, który można wzbogacić dodatkiem soku z innych warzyw – np. marchewki – albo odrobiną cynamonu, jabłka czy świeżo startego imbiru.
Warto, ponieważ sok z dyni - podobnie zresztą jak i sama dynia - może być wyjątkowo cennym uzupełnieniem codziennej diety, zwłaszcza w okresie, kiedy układ odpornościowy szczególnie potrzebuje wsparcia. Ale nie tylko właściwości wzmacniające organizm są powodem, dla których po sok z dyni warto sięgać nawet codziennie, zastępując nim jedną z pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw.
Spis treści
Sok z dyni - właściwości odżywcze
Sok z dyni nie jest kaloryczny – szklanka soku z dyni dostarcza około 50 kcal. Podobnie jak dynia, bogaty jest w ważne dla organizmu składniki, wśród których są:
- Witamina C
- Tiamina
- Ryboflawina
- Niacyna
- Witamina B6
- Kwas foliowy
- Beta-karoten
- Witamina E
- Witamina K
- Wapń
- Żelazo
- Magnez
- Fosfor
- Potas
- Sód
- Cynk
Właściwości prozdrowotne soku z dyni
Świeży sok z dyni ma wiele właściwości prozdrowotnych i leczniczych, przez lata wykorzystywanych przede wszystkim w medycynie ludowej.
Sok z dyni:
- wspiera pracę wątroby i sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn
- poprawia pracę nerek, działa moczopędnie
- obniża poziom złego cholesterolu, zapobiegając w ten sposób miażdżycy i jej następstwom takim jak udar mózgu lub zawał serca
- reguluje poziom ciśnienia tętniczego
- może zapobiegać niektórym nowotworom, w tym rakowi żołądka, rakowi piersi, rakowi płuc – zawiera bowiem bardzo dużo przeciwutleniaczy
- poprawia wzrok, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, może spowalniać rozwój zespołu suchego oka i zapewnia prawidłowe widzenie o zmierzchu – to zasługa m.in. zawartego w niej beta-karotenu, który w ludzkim organizmie przekształcany jest w witaminę A
- wspiera odchudzanie, jest bowiem niskokaloryczna, dostarcza również dużych ilości błonnika pokarmowego
- korzystnie działa na układ nerwowy i obniża podatność na stres
- wspiera odporność - ma właściwości przeciwwirusowe, warto go więc pić w sezonie jesienno-zimowych infekcji
- warto go pić przy niedokrwistości ze względu na zawartość żelaza.
Jak przygotować sok z dyni?
Przepis na sok z dyni jest bardzo prosty - zwłaszcza, jeśli masz sokowirówkę lub wyciskarkę do warzyw i owoców, bo wtedy dynię wystarczy obrać, usunąć z niej pestki i wycisnąć sok.
Smakiem soku z dyni możesz się jednak cieszyć również, jeśli nie masz takiego sprzętu. Wówczas wystarczy obrać dynię, pokroić ją na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka i uzupełnić wodą, której ilość powinna być mniej więcej równa wadze dyni, tzn. jeśli wkładasz do garnka 300 g dyni, wlej 300 ml wody. Gotuj dynię, aż zmięknie, następnie poczekaj aż wystygnie, zblenduj i przecedź przez sitko.
Sok z dyni możesz wzbogacić dodatkiem marchewki, jabłek, świeżo startego imbiru, a także limonką, a nawet brzoskwiniami.
Przepis na sok z dyni z jabłkami, imbirem i limonką:
Składniki:
- 1/3 dorodnej dyni
- 2 duże jabłka
- mała łyżeczka startego imbiru
- sok z jednej limonki
Dynię i jabłko obierz ze skórki, pokrój na kawałki i przepuść przez sokowirówkę, następnie dodaj sok z limonki i wiórki imbiru.
Przepis na sok z dyni z jabłkiem i brzoskwiniami
Składniki:
- 1 duża dynia,
- 4 brzoskwinie,
- 1 szklanka musu jabłkowego lub soku z jabłek
- 1 szklanka wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Dynię umyj, obierz i pokrój na małe kawałeczki
- Brzoskwinie umyj, pokrój na kawałki (nie trzeba obierać ze skórki)
- Składniki przepuść przez sokowirówkę lub wyciskarkę
- Sok połącz z sokiem z jabłek lub musem jabłkowym
- Jeśli potrzeba, dolej wody tak, by masa nie była zbyt gęsta
- Przecedź sok przez sitko wprost do butelki
- Jeśli chcesz, by sok postał dłużej, podgrzej go, a następnie przelej do gorących słoików, zakręć je i ustaw do góry dnem, aż ostygną.
Czytaj też: