W wyścigu o długowieczność bije na głowę DASH i śródziemnomorską. Na czym polega dieta AHEI
Wielu osobom nie chodzi o to, żeby jak najdłużej żyć, tylko, żeby jak najdłużej zachować zdrowie i jasność umysłu. Propozycja uczonych z Harvardu daje pod tym względem najlepsze gwarancje. 30 lat badań dowiodło, że to właśnie ona pozwala optymalnie się starzeć, bez wczesnej demencji i chorób przewlekłych.

- Harvardzka dieta AHEI powstała w oparciu precyzyjny indeks, który uwzględnia wpływ poszczególnych składników na nasze zdrowie, w oparciu o ich jakość i ilość w jadłospisie.
- AHEI znacząco zwiększa szanse na dożycie 70. roku życia w pełnym zdrowiu i utrzymanie dobrej formy w kolejnych latach.
- Badania wykazały, że AHEI przewyższa inne popularne diety, takie jak śródziemnomorska czy DASH, w kontekście zdrowego starzenia się. Dlaczego?
Czym jest dieta AHEI?
AHEI (Alternative Healthy Eating Index) to system oceny jakości diety, opracowany przez naukowców z Harvard School of Public Health. Celem AHEI jest identyfikacja wzorców żywieniowych, które skutecznie redukują ryzyko chorób przewlekłych i promują długowieczność. Indeks ten kładzie nacisk na jakość spożywanych produktów, a nie tylko na ilość poszczególnych składników odżywczych.
Sama dieta AHEI powstała w oparciu o ten indeks. Naukowcy z Harvardu, bazując na wynikach wieloletnich badań, zidentyfikowali kluczowe elementy diety, które mają największy wpływ na zdrowie.
Zasady diety AHEI
Dla osób choćby trochę zorientowanych w zasadach zdrowego żywienia, te obowiązujące w AHEI, nie będą zaskoczeniem.
Dieta AHEI promuje spożywanie:
- dużej ilości warzyw i owoców. Szczególnie zalecane są warzywa, liściaste i owoce o niskim indeksie glikemicznym,
- produktów pełnoziarnistych: pieczywa, kasz i makaronów,
- zdrowych tłuszczów: oliwa z oliwek, awokado, orzechy i nasiona oraz ryby powinny stanowić podstawowe źródło tłuszczu,
- roślin strączkowych: fasola, soczewica, ciecierzyca i groch są ważnym źródłem białka i błonnika w tej diecie,
- umiarkowanej ilości zdrowego białka zwierzęcego - ryby i drób są traktowane jako cenny element żywienia.
Ograniczeniu do minimum podlega:
Czerwone i przetworzone mięso, słodkie napoje i rafinowane węglowodany (produkty z białej mąki), źródła soli i sama sól - im mniej takich produktów w naszej diecie, tym lepiej.
Widzisz znaczące podobieństwo do wielu zdrowych diet? Faktycznie, nie ma tu wielkiego zaskoczenia, a jednak AHEI zapewnia lepsze wyniki niż dieta śródziemnomorska, DASH, MIND i dieta roślinna w kontekście długości i jakości życia.
Przypominamy zasady diety śródziemnomorskiej
Dieta AHEI i dietetyczna konkurencja - jest sukces
Skuteczność diety AHEI została porównana z innymi popularnymi modelami żywieniowymi w badaniu opublikowanym w "Nature Medicine". Badacze z Harvard T.H. Chan School of Public Health, Uniwersytetu Montrealskiego oraz Uniwersytetu Kopenhaskiego przeanalizowali dane z Nurses' Health Study i The Health Professionals Follow-Up Study, obejmujące ponad 105 tysięcy osób w wieku 39-69 lat
Chociaż inne zdrowe diety również przynoszą korzyści, AHEI w analizowanym badaniu wykazała najsilniejszy związek ze zdrowym starzeniem się. Wybór odpowiedniego modelu żywieniowego powinien być jednak zawsze dostosowany do indywidualnych potrzeb i preferencji.
W badaniu porównano dietę AHEI z:
- dietą śródziemnomorską, opartą o zdrowe produkty, ale dopuszczającą choćby spożywanie alkoholu,
- dietą DASH (przeciwnadciśnieniowa),
- dietą MIND - połączenie śródziemnomorskiej i DASH, z naciskiem na produkty korzystne dla mózgu,
- dietą wegańską i wegetarińską,
- dietą niezgodną ze współczesnymi zasadami zdrowego żywienia.
Przestrzeganie każdego ze zdrowych wzorców żywieniowych przynosiło korzyści w kontekście zdrowego starzenia się, w porównaniu do osób odżywiających się w sposób niezgodny z tymi zasadami. Jednak dieta AHEI wyróżniła się pod względem skali wpływu.

AHEI - do siedemdziesiątki i dłużej w dobrym zdrowiu
Z niemal 30-letnich obserwacji wynika, że wybieranie optymalnych propozycji zgodnie z indeksem Harvardu daje 86% prawdopodobieństwo dożycia do 70 roku życia w dobrym zdrowiu.
Osoby stosujące zasady AHEI mają co najmniej dwa razy większe szanse zdrowego starzenia się do 75 roku życia w porównaniu z osobami, których sposób odżywiania najmniej przypominał AHEI.
Dieta śródziemnomorska, DASH czy dieta roślinna także mogą przyczynić się do dłuższego i zdrowszego życia, ale w analizowanym badaniu to AHEI wypadła najkorzystniej w kontekście zdrowego starzenia się.
Dlaczego?
Nasze ustalenia sugerują, że wzorce dietetyczne bogate w żywność pochodzenia roślinnego, z umiarkowanym uwzględnieniem zdrowej żywności pochodzenia zwierzęcego, mogą sprzyjać ogólnemu zdrowemu starzeniu się i pomagać kształtować przyszłe wytyczne dietetyczne. Odkrycia pokazują również, że nie ma diety uniwersalnej. Zdrowe diety można dostosować do indywidualnych potrzeb i preferencji
mówi Anne-Julie Tessier, główna autorka badania.
W kontekście badań nad dietą AHEI "zdrowe starzenie się" było definiowane jako osiągnięcie 70 roku życia bez wystąpienia poważnych chorób przewlekłych, przy jednoczesnym zachowaniu zdrowia poznawczego (sprawność umysłowa, pamięć, koncentracja), zdrowia fizycznego (sprawność ruchowa, siła, energia) i zdrowia psychicznego (dobre samopoczucie, stabilność emocjonalna).