Jedzenie dobre dla cery. Co jeść, żeby mieć piękną i jędrną skórę?

2014-01-15 10:51

Co jeść, żeby cera cera był zdrowa? Sposób odżywiania ma ogromne znaczenie dla urody. Nie da się zachować zdrowej i gładkiej skóry, jeśli od wewnątrz nie dostarczy się jej wszystkich potrzebnych składników. Jakie witaminy, minerały i składniki są niezbędne, żeby mieć piękną i jędrną skórę?

Jedzenie dobre dla cery. Co jeść, żeby mieć piękną i jędrną skórę?
Autor: Photos.com Jedzenie dobre dla cery. Co jeść, żeby mieć piękną i jędrną skórę?

Jedzenie dobre dla cery zawiera antyoksydanty

To cała grupa różnych związków, witamin i polifenoli. Wymiatają wolne rodniki, chronią skórę przed promieniowaniem UV, działają przeciwzapalnie. Jednym z najsilniejszych antyoksydantów jest resweratrol.

Antyoksydanty w jedzeniu: resweratrol znajduje się w czerwonym winie, skórkach winogron i orzeszkach ziemnych. Bombami przeciwutleniającymi są: zielona herbata, kawa, kakao, czosnek, jagody acai.

Jedzenie na zmarszczki i poprawę elastyczności skóry: krzem i cynk

Oba przeciwdziałają zwiotczeniom, zapobiegają zmarszczkom i poprawiają elastyczność skóry. Pierwszy przeciwdziała cellulitowi i wzmacnia naczynka krwionośne.

Krzem w jedzeniu: znajdziesz go w daktylach, bananach, kaszy gryczanej, owocach morza. Cynk neutralizuje wolne rodniki i wspomaga produkcję kolagenu.

Cynk w jedzeniu: jest w orzechach, rybach, owocach morza, mięsie, fasoli i produktach pełnoziarnistych.

Jedzenie na ujędrnienie skóry: witaminy z grupy B

Przeciwdziałają procesowi glikacji (więcej na ten temat w ramce obok), ujędrniają i uelastyczniają skórę, hamują procesy zapalne.

Witaminy z grupy B w jedzeniu: aby nie zabrakło ci tych witamin, włącz do diety pestki dyni, słonecznika, sezam, orzechy brazylijskie, warzywa strączkowe, awokado, łososia, drożdże, mleko, jajka.

Jedzenie na spowolnienie starzenia się skóry: witamina A

Dotlenia skórę, spowalnia starzenie, wzmacnia włókna kolagenu i elastyny.

Witamina A w jedzeniu w postaci dobrze przyswajanego retinolu zawarta jest w jajkach, maśle, wątróbce. W postaci beta-karotenu (który w organizmie jest przekształcany w retinol) – w żółtych, pomarańczowych i czerwonych owocach i warzywach (marchew, pomidor, morele, papryka) i w zielonych warzywach (sałata, szpinak, brokuły).

Witamina C zawarta w jedzeniu wspomaga produkcję kolagenu

Jest niezbędna do produkcji kolagenu, ma właściwości antyutleniające.

Witamina C w jedzeniu: papryka, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, szpinak, brukselka, kalafior, cytrusy.

Koenzym Q10 ma właściwości antyoksydacyjne

To świetny antyoksydant. Jest produkowany przez organizm, ale z czasem wytwarza się go coraz mniej. Dlatego trzeba uzupełniać go dietą. Warto spożywać go w towarzystwie tłuszczu.

Produkty bogate w koenzym Q10: ryby, podroby, produkty pełnoziarniste, oleje, otręby, brokuły, szpinak.

Witamina E zawarta w jedzeniu ujędrnia skórę

Przeciwdziała procesom zapalnym, chroni włókna kolagenowe, łagodzi skutki działania promieni UV, ujędrnia i uelastycznia skórę. Aby dostarczyć jej skórze, jedz jagody, orzechy, migdały, oleje, kapustę, tłuste ryby.

Nienasycone kwasy tłuszczowe w jedzeniu nawilżają skórę

Odpowiadają za dobre nawilżenie skóry i ograniczają negatywny wpływ toksyn.

Nienasycone kwasy tłuszczowe w jedzeniu: szukaj ich w tłustych rybach morskich, orzechach i pestkach (np. dyni), olejach, awokado.

miesięcznik "Zdrowie"