Wskazówki dla wegetarian: 12 rad dla tych, którzy nie chcą jeść MIĘSA
Wegetarianizm to nie tylko dieta eliminująca mięso, to także zdrowy styl życia, który opiera się na swoistej filozofii, moralności i poglądach dotyczących żywienia. Dieta wegetariańska jest zdrowa, pod warunkiem że wiesz, jak prawidłowo komponować jadłospis. Oto 12 rad, dla tych, którzy nie chcą jeść mięsa.
Spis treści
- 1. Pamiętaj, żeby urozmaicać posiłki
- 2. Wybieraj produkty zbożowe z grubego przemiału
- 3. Codziennie zjadaj ok. 80 dag warzyw i owoców
- 4. Jadaj nasiona roślin strączkowych
- 5. Nie przesadzaj z jedzeniem soi
- 6. Pogryzaj w ciągu dnia pestki i orzechy
- 7. Używaj tłuszczów roślinnych
- 8. Jedz nabiał
- 9. Parz domowe ziołowe herbatki
- 10. Pij przynajmniej 2-3 litry wody dziennie
- 11. Bez soli i cukru
- 12. Kupuj produkty ekologiczne
Aby zostać prawdziwym wegetarianinem, nie wystarczy wyeliminować mięso z diety. Trzeba również nauczyć się nowego stylu życia. Pomoże w tym przestrzeganie poniższych zasad.
Jeśli nie chcesz jeść mięsa:
1. Pamiętaj, żeby urozmaicać posiłki
Oprócz owoców i warzyw jedz produkty zbożowe, mleczne i wysokobiałkowe. Każdy dostarcza innych składników odżywczych. Urozmaicając dietę, zmniejszysz niebezpieczeństwo, że eliminując mięso z diety, czegoś ci zabraknie. W miesięcznym jadłospisie zdrowego człowieka powinno się znaleźć ok. 60 różnych artykułów.
2. Wybieraj produkty zbożowe z grubego przemiału
Jedz razowe pieczywo z dodatkiem soi, orzechów lub słonecznika, ciemny ryż, kaszę jaglaną i gryczaną, białą mąkę zastąp tą z grubego przemiału. Dodawaj do potraw kiełki, zarodki i otręby pszenne. Możesz też jeść je same.
3. Codziennie zjadaj ok. 80 dag warzyw i owoców
Najlepiej na surowo. Surówki przyrządzaj tuż przed spożyciem. Pij świeże soki. Pamiętaj, że obróbka termiczna niszczy witaminy. Gotuj więc warzywa i owoce, najlepiej w skórce, na parze albo w małej ilości wody i jak najkrócej. Nie obieraj warzyw, tylko je oskrobuj.
Czytaj też: Dieta wegetariańska - sposób na dobre i długie życie
4. Jadaj nasiona roślin strączkowych
Bób, groch, ciecierzyca (czyli cieciorka, zwana także włoskim grochem), soja, soczewica i wszystkie odmiany fasoli zawierają dużo białka oraz niezbędne składniki mineralne, witaminy z grupy B, a także cenny błonnik.
5. Nie przesadzaj z jedzeniem soi
Stosuj ją zamiennie z jajkami i innymi warzywami strączkowymi. Jedz z dużą ilością sałatek, warzyw i owoców, żeby zapewnić organizmowi właściwe proporcje białka i węglowodanów. Wybieraj produkty fermentowane, ponieważ są lepiej trawione niż nasiona.
Czytaj też: Soja - właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie
6. Pogryzaj w ciągu dnia pestki i orzechy
Ziarna słonecznika, dyni, sezamu, orzechy i migdały są źródłem witamin, w tym z grupy B, oraz mikroelementów, np. cynku, wapnia, żelaza. Orzechy włoskie dostarczają też dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych.
7. Używaj tłuszczów roślinnych
Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i prowitaminę A. Kupuj oleje tłoczone na zimno. Kukurydziany, słonecznikowy i sojowy łatwo się utleniają w czasie smażenia i tracą swoje właściwości. Smaż na oleju rzepakowym i oliwie. Wszystkich używaj na surowo.
8. Jedz nabiał
Mleko jest doskonałym źródłem wapnia, a jego przefermentowane produkty także przyjaznych dla przewodu pokarmowego pałeczek kwasu mlekowego. Zjadaj przynajmniej 4 jajka w tygodniu od kur biegających po podwórku, pod warunkiem że nie masz podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi.
9. Parz domowe ziołowe herbatki
Przygotuj je z liści malin, poziomek, jeżyn, czarnej porzeczki, kwiatów czarnego bzu, akacji, owoców dzikiej róży, czarnej jagody i jarzębiny, odpowiednio ususzonych i połączonych w ulubione kompozycje. Z herbat tradycyjnych wybieraj zielone i białe – są mniej przetworzone.
10. Pij przynajmniej 2-3 litry wody dziennie
Jest potrzebna do wszystkich przemian metabolicznych, rozpuszcza sole mineralne i witaminy, oczyszcza organizm z toksyn, reguluje temperaturę. Nawilża skórę, zapobiegając jej starzeniu.
Czytaj też: Wegetarianizm - czy dieta wegetariańska jest bezpieczna dla kobiet w ciąży, dzieci i młodzieży?
11. Bez soli i cukru
Sól występuje w większości produktów. Dlatego nie ma potrzeby dosalania potraw. Używaj ziół, warzyw przyprawowych, wodorostów. A jeśli nie możesz się obyć bez słonego smaku, wybierz sól ziołową lub morską. Zamiast cukru wykorzystuj miód, syrop klonowy, melasę.
12. Kupuj produkty ekologiczne
Staraj się kupować żywność z upraw biodynamicznych, owoce i warzywa niepryskane, hodowane na nawozach naturalnych. Zaopatruj się w sklepach ze zdrową żywnością, bezpośrednio u rolników. Wybieraj żywność bez polepszaczy i środków konserwujących.
Czytaj też: Rośliny strączkowe: właściwości, przepisy. Warzywa strączkowe a odchudzanie
miesięcznik "Zdrowie"