Dieta Andersona: przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie niełączenia Andersona

2013-11-04 10:58

Dieta Andersona zawiera przepisy kulinarne, które, zdaniem dietetyka, pozwolą nie tylko schudnąć, lecz także poprawić ogólny stan zdrowia. Przepisy, jakie oferuje dieta Andersona są bardzo różnorodne, ponieważ jedynym ograniczeniem w ich komponowaniu jest zasada niełączenia produktów węglowodanowych i białkowych. Zobacz przykładowe przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w diecie Andersona.

Dieta Andersona: przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie niełączenia Andersona
Autor: Photos.com Dieta Andersona zawiera przepisy kulinarne, które, zdaniem dietetyka, pozwolą nie tylko schudnąć, lecz także poprawić ogólny stan zdrowia. Przepisy, jakie oferuje dieta Andersona są bardzo różnorodne, ponieważ jedynym ograniczeniem w ich komponowaniu jest zasada niełączenia produktów węglowodanowych i białkowych. Zobacz przykładowe przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w diecie Andersona.

Spis treści

  1. Dieta Andersona: przepis na ostrą zupę pomidorową z owocami morza
  2. Dieta Andersona: przepis na łososia w warzywach na ostro
  3. Dieta Andersona: przepis na spaghetti neapolitańskie

Przepisy kulinarne, jakie oferuje dieta Andersona zostały podporządkowane podstawowej zasadzie: nie można łączyć produktów białkowych z węglowodanowymi. Sprawdź, jak wyglądają przykładowe przepisy, które pozwolą ci skomponować jadłospis w diecie niełączenia Andersona.

Dieta Andersona: przepis na ostrą zupę pomidorową z owocami morza

Składniki:

  • 500 g mieszanki owoców morza
  • puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 papryczki chili
  • świeża natka pietruszki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

1. Na nieprzywierającą patelnię wrzuć pokrojone ząbki czosnku oraz papryczkę chili i smaż do czasu, aż czosnek się zarumieni. Następnie dodaj pomidory, przypraw solą, pieprzem i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut.2. Rozmrożoną mieszankę owoców morza opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć je na patelnię razem z posiekaną natką i bulionem. Razem gotuj przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj kukurydzę i przypraw do smaku pieprzem.3. Gotową zupę podawaj się z natką pietruszki.

Dieta Andersona: przepis na łososia w warzywach na ostro

Składniki:

  • 300 g łososia
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2  średnie marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz ziołowy: do smaku
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie:

1. Umytego i osuszonego bakłażana pokrój w grubą kostkę. Następnie połóż na sicie i odstaw na pół godziny, po czym odciśnij.2. Umyte warzywa pokrój na średniej wielkości kostkę, z wyjątkiem cebuli, którą należy drobno posiekać. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na nieprzywierającą patelnię wrzuć przyprawy i czosnek. Smaż, uważając, żeby się nie przypaliły. Następnie dodaj cebulę, mieszając i chwilę podsmażając. Potem dorzuć pokrojoną marchewkę. Całość podsmażaj ok. 5 min.3. Na drugą patelnię wrzuć bakłażana, cukinię i paprykę. Obsmażaj ok. 2 minut. Podsmażone warzywa przełóż na patelnię z cebulą. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 min. Dodaj pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Całość przykryj i duś ok. 10 min.4. W międzyczasie przygotuj łososia: umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Następnie smaż z obu stronach do czasu, aż się zarumieni.5. Uduszone warzywa przełóż na talerz. Na ich wierzch połóż kawałek łososia. Możesz go udekorować bazylią.

Dieta Andersona: przepis na spaghetti neapolitańskie

Składniki:

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 4 średnie dojrzałe pomidory
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, sól, pieprz
  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron al dente, a następnie odcedź.2. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelnię w powłoką nieprzywierającą wrzuć pomidory, rozmaryn i czosnek. Całość duś pod przykryciem przez ok 5 min.3. Na koniec dopraw solą i pieprzem, dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Danie posyp startym parmezanem.