Dieta Andersona: przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie niełączenia Andersona
Dieta Andersona zawiera przepisy kulinarne, które, zdaniem dietetyka, pozwolą nie tylko schudnąć, lecz także poprawić ogólny stan zdrowia. Przepisy, jakie oferuje dieta Andersona są bardzo różnorodne, ponieważ jedynym ograniczeniem w ich komponowaniu jest zasada niełączenia produktów węglowodanowych i białkowych. Zobacz przykładowe przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w diecie Andersona.
Spis treści
- Dieta Andersona: przepis na ostrą zupę pomidorową z owocami morza
- Dieta Andersona: przepis na łososia w warzywach na ostro
- Dieta Andersona: przepis na spaghetti neapolitańskie
Przepisy kulinarne, jakie oferuje dieta Andersona zostały podporządkowane podstawowej zasadzie: nie można łączyć produktów białkowych z węglowodanowymi. Sprawdź, jak wyglądają przykładowe przepisy, które pozwolą ci skomponować jadłospis w diecie niełączenia Andersona.
Dieta Andersona: przepis na ostrą zupę pomidorową z owocami morza
Składniki:
- 500 g mieszanki owoców morza
- puszka krojonych pomidorów
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 papryczki chili
- świeża natka pietruszki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
1. Na nieprzywierającą patelnię wrzuć pokrojone ząbki czosnku oraz papryczkę chili i smaż do czasu, aż czosnek się zarumieni. Następnie dodaj pomidory, przypraw solą, pieprzem i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut.2. Rozmrożoną mieszankę owoców morza opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć je na patelnię razem z posiekaną natką i bulionem. Razem gotuj przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj kukurydzę i przypraw do smaku pieprzem.3. Gotową zupę podawaj się z natką pietruszki.
Dieta Andersona: przepis na łososia w warzywach na ostro
Składniki:
- 300 g łososia
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 średnie marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 2 czerwone cebule
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz ziołowy: do smaku
- kilka listków bazylii
Przygotowanie:
1. Umytego i osuszonego bakłażana pokrój w grubą kostkę. Następnie połóż na sicie i odstaw na pół godziny, po czym odciśnij.2. Umyte warzywa pokrój na średniej wielkości kostkę, z wyjątkiem cebuli, którą należy drobno posiekać. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na nieprzywierającą patelnię wrzuć przyprawy i czosnek. Smaż, uważając, żeby się nie przypaliły. Następnie dodaj cebulę, mieszając i chwilę podsmażając. Potem dorzuć pokrojoną marchewkę. Całość podsmażaj ok. 5 min.3. Na drugą patelnię wrzuć bakłażana, cukinię i paprykę. Obsmażaj ok. 2 minut. Podsmażone warzywa przełóż na patelnię z cebulą. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 min. Dodaj pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Całość przykryj i duś ok. 10 min.4. W międzyczasie przygotuj łososia: umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Następnie smaż z obu stronach do czasu, aż się zarumieni.5. Uduszone warzywa przełóż na talerz. Na ich wierzch połóż kawałek łososia. Możesz go udekorować bazylią.
Dieta Andersona: przepis na spaghetti neapolitańskie
Składniki:
- 40 dag makaronu spaghetti
- 4 średnie dojrzałe pomidory
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, sól, pieprz
- 3 łyżki startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron al dente, a następnie odcedź.2. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelnię w powłoką nieprzywierającą wrzuć pomidory, rozmaryn i czosnek. Całość duś pod przykryciem przez ok 5 min.3. Na koniec dopraw solą i pieprzem, dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Danie posyp startym parmezanem.