Spis treści
Przepisy kulinarne, jakie oferuje dieta Andersona zostały podporządkowane podstawowej zasadzie: nie można łączyć produktów białkowych z węglowodanowymi. Sprawdź, jak wyglądają przykładowe przepisy, które pozwolą ci skomponować jadłospis w diecie niełączenia Andersona.
Dieta Andersona: przepis na ostrą zupę pomidorową z owocami morza
Składniki:
- 500 g mieszanki owoców morza
- puszka krojonych pomidorów
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 papryczki chili
- świeża natka pietruszki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
1. Na nieprzywierającą patelnię wrzuć pokrojone ząbki czosnku oraz papryczkę chili i smaż do czasu, aż czosnek się zarumieni. Następnie dodaj pomidory, przypraw solą, pieprzem i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut.2. Rozmrożoną mieszankę owoców morza opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć je na patelnię razem z posiekaną natką i bulionem. Razem gotuj przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj kukurydzę i przypraw do smaku pieprzem.3. Gotową zupę podawaj się z natką pietruszki.
Dieta Andersona: przepis na łososia w warzywach na ostro
Składniki:
- 300 g łososia
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 średnie marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 2 czerwone cebule
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz ziołowy: do smaku
- kilka listków bazylii
Przygotowanie:
1. Umytego i osuszonego bakłażana pokrój w grubą kostkę. Następnie połóż na sicie i odstaw na pół godziny, po czym odciśnij.2. Umyte warzywa pokrój na średniej wielkości kostkę, z wyjątkiem cebuli, którą należy drobno posiekać. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na nieprzywierającą patelnię wrzuć przyprawy i czosnek. Smaż, uważając, żeby się nie przypaliły. Następnie dodaj cebulę, mieszając i chwilę podsmażając. Potem dorzuć pokrojoną marchewkę. Całość podsmażaj ok. 5 min.3. Na drugą patelnię wrzuć bakłażana, cukinię i paprykę. Obsmażaj ok. 2 minut. Podsmażone warzywa przełóż na patelnię z cebulą. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 min. Dodaj pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Całość przykryj i duś ok. 10 min.4. W międzyczasie przygotuj łososia: umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Następnie smaż z obu stronach do czasu, aż się zarumieni.5. Uduszone warzywa przełóż na talerz. Na ich wierzch połóż kawałek łososia. Możesz go udekorować bazylią.
Dieta Andersona: przepis na spaghetti neapolitańskie
Składniki:
- 40 dag makaronu spaghetti
- 4 średnie dojrzałe pomidory
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, sól, pieprz
- 3 łyżki startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron al dente, a następnie odcedź.2. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelnię w powłoką nieprzywierającą wrzuć pomidory, rozmaryn i czosnek. Całość duś pod przykryciem przez ok 5 min.3. Na koniec dopraw solą i pieprzem, dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Danie posyp startym parmezanem.