Spis treści
Czy dieta czereśniowa to faktycznie dieta odchudzająca? Czereśnie, mimo że są bardzo słodkie, nie tuczą.
Wprawdzie jak na owoce zawierają sporo kalorii - 63 kcal/100 g (prawie dwa razy więcej niż truskawki), ale też dużą ilość pektyn, które nie tylko wspomagają proces odchudzania, lecz także mają zdolność "wyłapywania" cząsteczek cholesterolu, redukując tym samym jego poziom i zapobiegając chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Ponadto czereśnie są bezpieczne dla osób z cukrzycą, ponieważ mają niski indeks glikemiczny (20).
Dieta czereśniowa - zasady
Dieta czereśniowa, podobnie jak inne diety oparte na dominacji jednego składnika, niesie za sobą ryzyko niedostarczenia organizmowi odpowiednich składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. W związku z tym dietę czereśniową należy stosować nie dłużej niż 4 dni.
Nie popijaj czereśni żadnymi płynami, a w szczególności wodą lub mlekiem. Takie połączenie może doprowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych, np. do biegunki.
Nie spożywaj czereśni przed posiłkiem, zwłaszcza ciężkostrawnym (np. składającym się z mięsa), ponieważ te słodkie owoce dodatkowo utrudniają proces trawienia tego rodzaju potraw.
Należy także pamiętać, że surowe czereśnie dość długo zalegają w żołądku, w związku z tym powinny ich unikać osoby z wrażliwym żołądkiem lub chorobą wrzodową.
Czereśnie - czy są zdrowe?
Jakich składników odżywczych dostarcza dieta czereśniowa?
Czereśnie są nieocenionym źródłem wielu witamin i minerałów, dzięki czemu są pomocne w leczeniu anemii. Niestety, dieta, której jedynymi składnikami są tylko czereśnie, bardzo szybko może doprowadzić m.in. do problemów żołądkowych. Jednak jeśli czereśnie będą dodatkiem do innych, pełnowartościowych produktów, z pewnością korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. Czereśnie zawierają bowiem:
- A, C, K, P zapobiegają anemii, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych;
- witaminy z grupy B leczą schorzenia układu moczowego, m.in. rozpuszczają kamienie w nerkach, zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi, dlatego polecane są osobom z dną moczową, obniżają także poziom "złego" cholesterolu;
- cynk, selen oraz żelazo wzmacniają system immunologiczny organizmu, a tym samym przyczyniają się do zwiększenia odporności na infekcje;
- jod stymuluje produkcję hormonów tarczycy, które wspomagają przemianę materii;
- potas i magnez wzmacniają układ krwionośny;
- fosfor i wapń, które wzmacniają kości i zęby;
- pektyny oczyszczają jelita i regulują funkcjonowanie układu pokarmowego;
- flawonoidy, które neutralizują działanie wolnych rodników i spowalniają proces starzenia;
- kwas elagowy, który chroni przed nowotworami;
- garbniki (m.in. tanina), które są zawarte w ogonkach czereśni stosowane są pod postacią herbatek i naparów w celu leczenia infekcji dróg oddechowych oraz układu moczowego.
Efekty diety czereśniowej
- oczyszczenie organizmu z toksyn,
- oczyszczenie jelita grubego ze złogów i usprawnienie jego perystaltyki,
- wzmocnienie układu odpornościowego,
- jędrna skóra,
- odżywienie cebulek włosowych.
Dieta czereśniowa - śniadanie
Na śniadanie możesz przygotować pożywny i dietetyczny omlet z otrębami owsianymi z dodatkiem czereśni.
Dieta czereśniowa - obiad
Lato to najlepszy czas, by delektować się smakiem dietetycznych, twarogowych knedli z czereśniami. Z tych pysznych owoców można przygotować także zupę z dodatkiem cytryny i goździków. Jeśli jesteś na diecie, możesz spożywać czereśnie w zastępstwie dania obiadowego. Pamiętaj jednak, że taka dieta oczyszczająca nie może trwać dłużej niż 2 dni.
Dieta czereśniowa - kolacja
Na kolację możesz przygotować sałatkę z czereśniami, serem ricotta i chili polaną winegretem czereśniowym.
Wartości odżywcze czereśni (w 100 g)Wartość energetyczna - 63 kcalBiałko ogółem - 1.06 gTłuszcz - 0.20 gWęglowodany - 16.01 g (w tym cukry proste 12.82 g)Błonnik - 2.1 gWitaminyWitamina C – 7.0 mgTiamina – 0.027 mgRyboflawina – 0.033 mgNiacyna - 0.154 mgWitamina B6 - 0.049 mgKwas foliowy - 4 µgWitamina A – 64 IUWitamina E – 0.07 mgWitamina K - 2.1 µgMinerałyWapń – 13 mgŻelazo - 0.36 mg Magnez - 11 mgFosfor - 21 mg Potas - 222 mgCynk - 0.07 mgŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference