Dieta dobrych kalorii dla osób z dużą nadwagą
Dieta dobrych kalorii jest zbilansowana i dostarcza dużo witamin i mikroelementów. Można ją stosować nawet dłużej niż miesiąc, bo jest zdrowa. Szczególnie polecana jest osobom z otyłością. Wymaga niestety sporej wiedzy - co jest wskazane, a czego nie wolno jeść.
Dieta dobrych kalorii polega na jedzeniu produktów zawierających tzw. dobre kalorie i unikaniu złych kalorii. Dobre kalorie to takie, które hamują tworzenie tłuszczu i likwidują uczucie głodu. Powinny mieć niski indeks glikemiczny. Złe kalorie to te, które przyśpieszają odkładanie się tkanki tłuszczowej. Warto też wyeliminować połączenia produktów powodujących wytwarzanie nadmiaru tłuszczu, czyli połączenia białka zwierzęcego (mięso, produkty mleczne) z węglowodanami (produkty zbożowe, takie jak pieczywo, ryż, kasze). Poza kilkoma punktami dieta jest racjonalna, przy rozsądnym podejściu może być stosowana przez zdrowe dorosłe osoby.
Plusy diety dobrych kalorii:
Choć ma niewiele ograniczeń, to jest niezwykle skuteczna. Jest szczególnie polecana osobom z dużą nadwagą. Autor diety przekonuje, że im większa otyłość, tym szybciej się chudnie. Co ważne, nie poznamy uczucia głodu i co za tym idzie – zdenerwowania, które często towarzyszy dietom.
Dobre kalorie to głównie chude produkty nabiałowe, mięso i ryby, jak również pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce o niższej kaloryczności (jabłka, wiśnie, truskawki, cytrusy, brzoskwinie, morele, agrest, porzeczki). Wykluczone są tłuste produkty mleczne, białe pieczywo, płatki śniadaniowe, banany, awokado, owoce suszone, orzechy i pestki. Z menu należy skreślić cukier i słodycze.
Nie eksperymentuj ze swoim zdrowiem. Zanim zastosujesz jakąkolwiek dietę, skonsultuj ją z dietetykiem lub lekarzem.
Minusy diety dobrych kalorii:
Jak każda dieta alternatywna, także i ta ma pewne zasady, co do których można mieć wątpliwości. Przede wszystkim wymagane jest maksymalne ograniczenie białka pochodzenia zwierzęcego przez co najmniej 2 tygodnie stosowania diety. Jako podstawowy składnik budulcowy organizmu służy do prawidłowego rozwoju (budowy hormonów, enzymów, tkanek, systemu odpornościowego itp.). Ponadto mięso dostarcza wielu składników mineralnych (np. żelaza) i witamin z grupy B. Żelazo zapobiega wystąpieniu anemii, a witaminy z grupy B wpływają na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego oraz prawidłową budowę krwinek czerwonych. To jedno założenie całkowicie dyskwalifikuje dietę jako odpowiednią dla kobiet w ciąży i karmiących. Dużym minusem diety jest też eliminacja orzechów i pestek, które są bardzo dobrym źródłem (zaraz po olejach) kwasów tłuszczowych nienasyconych. Kwasy te wpływają przede wszystkim na prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego, są niezbędne do prawidłowego wzrostu, a także mają dobroczynny wpływ na organizm: obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają miażdżycy, zawałom, udarom i wpływają na odporność organizmu.
Dieta wymaga podawania preparatów witaminowo-mineralnych, ze szczególnym uwzględnieniem witaminy A, C, E, magnezu, potasu, miedzi i chromu. Na dłuższą metę ten punkt jest nie do przyjęcia. Pamiętajmy, że prawidłowo skomponowana dieta nie powinna wymagać przyjmowania takich preparatów.