Dieta jogurtowa: zasady, jadłospis, efekty
Dieta jogurtowa to dwutygodniowa dieta odchudzająca, dzięki której możesz schudnąć do 6 kilogramów w 14 dni. Podstawą tej diety odchudzającej są jogurty zawierające żywe kultury bakterii: naturalne i owocowe, odtłuszczone i o normalnej zawartości tłuszczu.
Spis treści
- Dieta jogurtowa: zasady
- Dieta jogurtowa: jadłospis
- Dieta jogurtowa: zalety
- Dieta jogurtowa: wady
- Efekt jojo – jak go uniknąć
Dieta jogurtowa to dwutygodniowa dieta odchudzająca, której podstawą są produkty mleczne: jogurty i kefiry. Maślanka nie jest polecana ze względu na większą niż w jogurtach i kefirach zawartość tłuszczu i węglowodanów. Dieta jogurtowa pozwala spożywać kefiry i jogurty nie tylko w ramach głównych posiłków, ale również jako przekąski.
Dieta jogurtowa: zasady
Dieta jogurtowa opiera się na jogurtach i kefirach, czyli fermentowanych produktach mlecznych, które mają liczne właściwości zdrowotne.
Oprócz licznych witamin i składników mineralnych, jogurty są bogate w bakterie probiotyczne (probiotyki), które mają liczne właściwości zdrowotne, m.in. wspomagają odporność i pracę układu pokarmowego. Przy zakupie jogurtów należy zwracać uwagę na ilość dobroczynnej mikroflory, ich świeżość i datę przydatności do spożycia (im bliżej do przeterminowania, tym mniej bakterii probiotycznych w jogurcie) oraz na to czy wieczko nie jest wypukłe (gdy jest, oznacza to rozwój szkodliwej mikroflory).1
W procesie fermentacji jogurtu powstaje kwas mlekowy, który przyspiesza również perystaltykę jelit przez wydzielanie śliny i pobudzenie wydzielania soków trawiennych.2 Przeciwdziała także biegunkom, wpływa pozytywnie na mikroflorę przewodu pokarmowego, zmniejsza objawy nietolerancji laktozy, wspomaga system odpornościowy i zapobiega występowaniu osteoporozy przez zwiększone przyswajanie wapnia i fosforu.1
Będąc na diecie jogurtowej najlepiej sięgać po jogurty naturalne, zawierające jako cukier naturalną laktozę, i niewzbogacane żadnymi sztucznymi substancjami. Nie poleca się jogurtów owocowych dostępnych w sklepach, ponieważ w większości przypadków ich smak, zapach i kolor nie wynika z zawartości owoców, lecz barwników (sztucznych lub prawdziwych) oraz aromatów identycznych z naturalnymi. Natomiast słodycz tych jogurtów zawdzięczamy głównie dodatkom cukru lub słodzików.
W jadłospisie diety jogurtowej znajduje się także kefir, który, chociaż ma mniejszą wartość odżywczą niż jogurt, to również pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit oraz na wydzielanie żółci i soków trawiennych.1
Dieta jogurtowa, poza jogurtami i kefirami, pozwala jeść niemal wszystko. Na twoim talerzu dozwolone są wszelkie owoce: nawet banany czy winogrona. Warzywa też możesz jeść wszystkie. Jadłospis w diecie jogurtowej powinien uwzględniać także muesli, płatki owsiane i kukurydziane, pieczywo pełnoziarniste oraz chude mięso. Należy wypijać przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie.
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci z łatwością schudnąć, jeść zdrowo i smacznie, a przy tym uniknąć pułapek "cudownych" diet odchudzających. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się świetnie dobranym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!
Dieta jogurtowa: jadłospis
Dzień 1
- Śniadanie: szklanka jogurtu, 2 kromki chleba razowego z jajkiem na twardo i pomidorem
- II śniadanie: jogurt, jabłko
- Obiad: pieczona pierś indyka (200 g), ryż z warzywami gotowanymi na parze (100 g), szklanka kefiru
- Kolacja: chudy serek wiejski (50 g) ze szczypiorkiem i dużym pomidorem
Dieta jogurtowa wyklucza przede wszystkim czerwone mięso i tłuste ryby.
Dzień 2
- Śniadanie: jogurt naturalny z 3 łyżkami płatków owsianych, pomarańcza
- II śniadanie: jogurt naturalny, kiwi
- obiad: duszony filet dorsza, kasza gryczana, brokuły gotowane na parze, szklanka jogurtu naturalnego
- kolacja: pieczywo chrupkie z chudą wędliną, pomidor, kefir
Dieta jogurtowa: zalety
Dwutygodniowa dieta odchudzająca, której podstawą są jogurty i kefiry, jest przez wielu specjalistów uznawana za jedną z najzdrowszych i najskuteczniejszych. Dzięki zróżnicowaniu produktów dozwolonych jest bogata w składniki odżywcze (szczególnie w witaminy, fosfor i wapń oraz łatwe do przyswojenia białko). Tylko niewielki odsetek osób, które stosowały dietę jogurtową skarży się na efekt jo-jo.
CZYTAJ TEŻ:
- Dieta dr. Perricone, czyli dieta probiotyczna
- Dieta białkowa czyli skuteczna dieta odchudzająca. Co pozwala jeść dieta białkowa?
- DIETA OXY - na czym polega nowa dieta białkowa? Ile można schudnąć na diecie OXY?
Dieta jogurtowa: wady
Dieta jogurtowa ma jedną dużą wadę - nie jest dietą tanią, i wadę nieco mniejszą - może być monotonna. Jeśli chodzi o koszty - możesz pocieszać się, że to tylko dwa tygodnie, a z monotonią możesz wygrać, jeśli tylko poświęcisz chwilę czasu na planowanie codziennego menu - poza jogurtem masz całkiem sporo produktów do wyboru.
Dieta jogurtowa nie jest polecana osobom, które mają problemy z metabolizmem białka oraz skarżą się na dolegliwości wynikające z niewłaściwej pracy nerek. Nawet jeśli nie należysz do żadnej z tych grup, skonsultuj decyzję rozpoczęcia diety jogurtowej ze swoim lekarzem, który oceni czy twój organizm dobrze zniesie taką dawkę białka.
Efekt jojo – jak go uniknąć
Udało ci się schudnąć? Brawo! Jednak to nie koniec drogi to szczupłej sylwetki. Tak samo wymagające jak dieta jest utrzymanie osiągniętej wagi. Jak nie dopuścić do efektu jojo. W jaki sposób odżywiać się po diecie? Posłuchajcie dietetyka i coacha zdrowia Elżbiety Lange.
Źródło:
1. Mojka K., Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych, "Problemy Higieny i Epidemiologii" 2013, 94(4): 722-729