Dieta makrobiotyczna George'a Oshawy: na czym polega? Jakie są jej efekty? Ile można schudnąć na diecie makrobiotycznej?
Dieta makrobiotyczna została opracowana w 1911 r., jednak zasady, na których się opiera, wywodzą się ze starożytnej chińskiej medycyny. Celem diety makrobiotycznej jest bowiem zachowanie równowagi między pierwiastkiem Yin i Yang, co sprawia, że dieta makrobiotyczna to nie tylko dieta odchudzająca. Na czym polega dieta makrobiotyczna? Jakie są je efekty? Ile można schudnąć na diecie makrobiotycznej? Czy dieta makrobiotyczna jest dobra na raka?
![Dieta makrobiotyczna](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-ESQ2-i1gp-HdLA_dieta-makrobiotyczna-664x442.jpg)
Spis treści
- Dieta makrobiotyczna: dla kogo jest przeznaczona? Kto nie może jej stosować?
- Dieta makrobiotyczna: zasady. Na czym polega dieta George'a Oshawy?
- Dieta makrobiotyczna: jadłospis. Co można jeść, będąc na diecie makrobiotycznej?
- Dieta makrobiotyczna: efekty
- Dieta makrobiotyczna: czy jest zdrowa?
- Czy dieta makrobiotyczna jest dobra na raka?
Dieta makrobiotyczna to dieta niskobiałkowa, której celem jest nie tylko spalenie tkanki tłuszczowej, lecz także oczyszczenie organizmu z toksyn, a tym samym doprowadzenie do równowagi wewnętrznej organizmu. Dieta makrobiotyczna jest bowiem inspirowana filozofią wschodu. Według George'a Oshawy - autora diety - zachowanie harmonii między pierwiastkiem Yin i Yang można uzyskać poprzez odpowiednie łączenie pokarmów, np. zboża + warzywa, ryby + sałaty, drób + owoce.
Dieta makrobiotyczna: dla kogo jest przeznaczona? Kto nie może jej stosować?
Dietę makrobiotyczną można stosować maksymalnie 2 miesiące, w związku z tym w tym czasie z nadmiarem kilogramów mogą uporać się nawet osoby zmagające się z lekką nadwagą.
Diety makrobiotycznej nie powinny stosować osoby cierpiące na osteoporozę, choroby serca, nadczynność tarczycy, kamicę nerkową oraz kobiety w ciąży, w okresie menopauzy, a także dzieci i młodzież w okresie wzrostu.
Dieta makrobiotyczna: zasady. Na czym polega dieta George'a Oshawy?
Podstawę diety makrobiotycznej stanowią produkty nieprzetworzone i niekonserwowane. Na szczycie listy produktów pochodzenia naturalnego znajdują się te przygotowane na bazie pełnych, niełuskanych ziaren zbóż. Zgodnie z zaleceniami chińskiej medycyny, powinny one stanowić 40-55 procent dziennego jadłospisu. Z kolei warzywa to 25-35 procent, a owoce, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe 5-10 procent dziennej racji pokarmowej.
Dieta makrobiotyczna nie jest restrykcyjną formą odchudzania. W jej menu mogą znaleźć się tłuszcze, ale tylko roślinne. Należy je spożywać w ilości ok. 1 łyżki dziennie. Niedozwolone są tłuszcze zwierzęce.
Ponadto z jadłospisu należy wykreślić produkty takie jak:
- mięso
- jaja
- nabiał (w tym masło, sery, śmietanę, lody, słodzone jogurty, mleko)
- cukier i produkty go zawierające
- owoce tropikalne i południowe, a także soki na ich bazie
- kawa i czarna herbata
Dodatkowo należy wyeliminować także produkty konserwowane, mrożone, rafinowane, oczyszczane, ekstrakty, barwione sztucznie, aromatyzowane. Niedozwolone są także ostre przyprawy, ocet spirytusowy oraz silne napoje alkoholowe.
Ważne jest również to, w jaki sposób spożywa się posiłki, a powinno się je jeść wolno i dokładnie przeżuwać. Napoje należy pić w małych ilościach, minimum 15-20 minut po posiłku, nigdy w trakcie. Ostatni posiłek powinien być zjedzony nie później niż 3 godziny przed snem.
Dieta makrobiotyczna: jadłospis. Co można jeść, będąc na diecie makrobiotycznej?
Podstawę diety makrobiotycznej powinny stanowić pełne, niełuskane ziarna pszenicy, żyta, owsa, kaszy jaglanej i jęczmiennej, kukurydzy, gryki i ryżu.
W menu powinny się znaleźć także owoce świeże i suszone, warzywa i rośliny strączkowe. Najlepiej, żeby były to warzywa rosnące w naszej strefie klimatycznej (należy jednak unikać ziemniaków, pomidorów i bakłażana). Warzywa najlepiej spożywać surowe, jednak mogą być również blanszowane, gotowane na parze, w wodzie, duszone.
Z roślin strączkowych dozwolone są fasola, ciecierzyca, soczewica, groch zielony i żółty, soja. Dopuszcza się również spożywanie produktów takich jak sos sojowy, sushi i tofu.
Z napojów dozwolone są głównie: woda źródlana, kawa zbożowa, kawa z prażonego jęczmienia, napary ziołowe.
Raz w tygodniu można sobie pozwolić na ryby i owoce morza, orzechy, nasiona i naturalne przekąski.
Dieta makrobiotyczna: efekty
W ciągu 10-14 dni stosowania diety makrobiotycznej można zrzucić 3-4 kg, a także oczyścić organizm z toksyn. Ponadto dieta jest bogata w błonnik, dzięki czemu reguluje pracę układu pokarmowego.
Dieta makrobiotyczna: czy jest zdrowa?
Wykluczenie z diety makrobiotycznej produktów pochodzenia zwierzęcego może doprowadzić do niedoboru pełnowartościowego białka, witaminy B12, żelaza i wapnia, a co za tym idzie – do anemii, zmęczenia i osłabienia.
Czy dieta makrobiotyczna jest dobra na raka?
Dieta makrobiotyczna nie jest, jak się powszechnie uważa, lekarstwem na raka. Może jednak wspomóc walkę z chorobą.