Dieta ze wspomaganiem z apteki
Gdy odchudzanie wydaje się nieskuteczne, a na wadze wciąż nie ubywa kilogramów warto wspomóc swoje działanie specjalnymi preparatami, których zadaniem jest aktywacja przemiany materii, przyspieszenie spalania tłuszczu. Co zawierają, jak działają, czy są skuteczne?
Odchudzanie to proces bardzo trudny, mozolny i rozciągnięty w czasie. Jednak okazuje się, że są substancje, które mogą nam pomóc i ułatwić osiągnięcie upragnionej wagi. W aptekach i sklepach spożywczych można kupić wiele środków wspomagających odchudzanie. W każdym z nich obecne są substancje aktywne, których zadaniem jest pobudzenie spalania, przyspieszenie przemian metabolicznych lub zmniejszenie apetytu. Generalnie tego typu specyfiki dzieli się na kilka grup: preparaty zastępujące posiłek, środki ziołowe, preparaty wysokobłonnikowe oraz preparaty zawierające w swym składzie substancje bioaktywne. Przyjrzyjmy się każdej grupie z bliska.
Odchudzające preparaty zastępujące posiłek
Inaczej nazywane dietetycznymi środkami spożywczymi. Ich zadaniem jest zastępowanie jednego lub dwóch posiłków w ciągu dnia. Zwykle są to diety bardzo niskoenergetyczne. Występują w postaci proszku, który rozprowadza się w wodzie do formy koktajlu. Typowo pokrywają zapotrzebowanie na białko, witaminy i składniki mineralne. Przed zastosowaniem konieczne jest przeprowadzenie szczegółowego wywiadu lekarskiego w celu dostosowania rodzaju preparatu do potrzeb indywidualnych pacjenta. Zdecydowanie nie należy używać tych preparatów na własną rękę.
Środki ziołowe odchudzają naturalnie
To preparaty, które w swym składzie zawierają wyciągi i kompleksy ziołowe. Najczęściej posiadają zioła dziurawca, pokrzywy, melisy, nawłoci, mięty pieprzowej, oraz owoc kopru włoskiego, bzu czarnego, głogu, hibiskusa, liść senesu i kruszynę. Mieszanki ziołowe działają moczopędnie, żółciopędnie, przeczyszczająco, a niekiedy zmniejszają wchłanianie składników pokarmowych. Z piciem ziół nie należy jednak przesadzać, ponieważ w nadmiarze wypłukują cenne składniki mineralne i mogą wywołać uszkodzenia błony śluzowej jelit.
Preparaty wysokobłonnikowe wypełniają i hamują apetyt
Inaczej zwane „wypełniaczami” – ich głównym składnikiem jest błonnik pokarmowy. Włókno zawarte w tego typu środkach, pod wpływem wody pęcznieje w żołądku i nasila odczuwanie wrażenia sytości. Błonnik stanowi część nie podlegającą trawieniu przez organizm i dzięki temu przyspiesza wędrówkę pokarmu przez przewód pokarmowy. Ponadto włókno hamuje wchłanianie glukozy i cholesterolu, wymiata z ustroju szkodliwe związki i usuwa toksyny. Zastosowanie takich środków wpływa na zmniejszenie apetytu, a zarazem na zwiększenie przemiany materii. Ostatecznie ograniczenie przyjmowanych pokarmów może skutecznie zapobiegać zbyt szybkiemu powrotowi do masy ciała sprzed rozpoczęcia odchudzania.
Kapsułka z substancją bioaktywną
Kolejna grupa to preparaty zawierające w swym składzie substancje bioaktywne o udowodnionym wpływie na metabolizm. Jedną z nich jest kwas hydroksycytrynowy (HCA), który wpływa na metabolizm tłuszczu i węglowodanów pomagając zmniejszyć tempo zamiany węglowodanów w tkankę tłuszczową. Polecany osobom, które tyją nie tylko na skutek spożywania produktów z dużą zawartością tłuszczu zwierzęcego, ale głównie w wyniku jedzenia białego pieczywa, makaronów, ciast, a nawet dużych ilości owoców. Kolejną substancją aktywną jest hydroksymetylomaślan (HMB). To substancja bioaktywna o działaniu zbliżonym do witamin. Naturalnie jest wytwarzany w organizmie człowieka jako substancja ochronna, łagodząca skutki stresu związanego z wysiłkiem fizycznym, głodowaniem, chorobami gorączkowymi i urazami ciała. HMB ogranicza rozpad białek ustrojowych, nasila spalanie tłuszczów, obniża poziom cholesterolu i wspomaga układ odpornościowy. Zapotrzebowanie na HMB rośnie w warunkach wzmożonej aktywności fizycznej, jego suplementacja prowadzi do poprawy zdolności wysiłkowych.
Chitosan i chrom wiążą wodę
Chitosan to naturalna substancja balastowa izolowana z pancerzyków morskich skorupiaków: krabów, kryla i krewetek. Nie ulega on trawieniu. Rozpuszczając się w żołądku wiąże wiele cząsteczek wody i tworzy żel absorpcyjny wyłapujący i wiążący cząsteczki tłuszczów, węglowodanów, cholesterolu, szkodliwe metale, związki azotowe, drobnoustroje chorobotwórcze, kwasy żołądkowe. Dzięki właściwościom żelującym i absorpcyjnym chitosan pęcznieje w żołądku i zmniejsza apetyt, obniża całkowitą kaloryczność posiłków. Uwaga! Podczas suplementacji chitosanem należy pić duże ilości płynów oraz przyjmować preparaty witaminowe z wit. A, D, E, ponieważ są one wiązane przez żel chitosanu. Chrom pomaga insulinie transportować glukozę z krwi do komórek ciała, dzięki czemu usprawnia procesy spalanie cukru. Zapobiega powstawaniu niedocukrzenia krwi, utrzymując cukier na stałym poziomie. Łagodzi napady wilczego głodu, obniża chęć pojadania między posiłkami, a nawet niweluje apetyt na słodycze. Przywraca wrażliwość tkanki mięśniowej na insulinę, poprawia sprawność mięśni i przyspiesza spalanie tłuszczu zapasowego w mięśniach. Chrom nie jest magazynowany w organizmie i przypuszcza się, że jego deficyt może być jednym z czynników ryzyka cukrzycy i niedokrwiennej choroby serca.
L – karnityna - gwiazda wśród składników odchudzających
L–karnityna odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania, usprawnia i przyspiesza procesy metabolizmu tłuszczów w organizmie. Jest niezbędna do transportu kwasów tłuszczowych do mitochondriów – swoistych fabryk komórkowych organizmu. W mitochondriach kwasy tłuszczowe ulegają utlenieniu (spaleniu) i dzięki temu wytwarzana jest energia niezbędna do realizacji funkcji życiowych ustroju. Poprzez lepsze wykorzystanie energii zawartej w pożywieniu pomaga osobom odchudzającym się w dostosowaniu do zmiany diety i zredukowaniu ilości kalorii dostarczanych w posiłkach. Odchudzanie przy niedostatku karnitynowym nie przynosi spodziewanych efektów, gdyż uniemożliwia utlenianie kwasów tłuszczowych. L–karnityna poprawia wydolność tlenową i wytrzymałość mięśniową, ogranicza katabolizm (rozpad) mięśniowy. Okazuje się jednak, że L–karnityna działa nie na każdego, jednak sumplementacja nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Inozytol, cholina pomagają spalić tłuszcz
Obie substancje wchodzą w skład lecytyny. Cholina wykazuje silne właściwości emulgujące i wraz z inozytolem bierze udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Substancje te hamują odkładanie się cholesterolu w ścianach tętnic i umożliwiają szybkie usuwanie kwasów tłuszczowych z wątroby, zapobiegając jej stłuszczeniu.