Dieta zgodna z grupą krwi B. Jakie są zalecenia dietetyczne dla osób z grupą krwi B?
Dieta zgodna z grupą krwi B jest przede wszystkim bogata w białko zwierzęce - jagnięcinę i baraninę (ale nie drób), natomiast z powinny z niej zostać wyeliminowane produkty zbożowe i produkty mleczne. Jakie jeszcze są zalecenia dietetyczne dla osób z grupą krwi B?
Dieta zgodna z grupą krwi B musi uwzględniać podatność osób, które ją mają, na pewne zaburzenia systemu odpornościowego: stwardnienie rozsiane, toczeń i syndrom chronicznego zmęczenia. Jednak staranne przestrzeganie zaleceń zwykle pozwala im zachować dobre zdrowie. Dieta zgodna z grupą krwi B daje duże możliwości. Reprezentuje wszystko to, co najlepsze z królestwa zwierząt i roślin. Do żywności, która może zaburzyć przemiany metaboliczne i przyczynić się do przyrostu wagi, należą przede wszystkim rośliny strączkowe oraz niektóre ziarna i nasiona (gryka, kukurydza). Szkodliwy jest też gluten pochodzący z pszenicy, choć nie tak bardzo jak w przypadku osób z grupą krwi 0. Jednak kiedy pszenicę połączy się z kukurydzą, soczewicą czy orzeszkami ziemnymi, efekt jest tak samo niszczący.
Dieta zgodna z grupą krwi B: produkty zalecane
W diecie osób z grupą krwi B powinny się znaleźć:
- większość warzyw,
- mięso (baranina, dziczyzna),
- kefir,
- twarogi,
- oliwa,
- zielona herbata
Dieta zgodna z grupą krwi B: produkty, których należy unikać
W diecie osób z grupą krwi B nie powinny się znaleźć:
- drób,
- soczewica,
- krewetki,
- większość orzechów,
- siemię lniane,
- oleje roślinne,
- pszenica,
- mąka żytnia,
- dziki ryż,
- pomidory
Dieta zgodna z grupą krwi B: zalety
Spośród diet układanych według grup krwi ta jest najbardziej zrównoważona. Przede wszystkim nie eliminuje składników niezbędnych do prawidłowego żywienia. Dostarcza tych wszystkich produktów, dzięki którym organizm może sprawnie funkcjonować: chude mięso i ryby, nabiał, tłuszcze (głównie roślinne), produkty zbożowe, warzywa i owoce.
Dieta zgodna z grupą krwi B: wady
Problematyczne jest wykluczenie masła oraz jednocześnie orzechów i pestek (np. słonecznika, dyni), które stanowiłyby pewną alternatywę dla masła. O ile u zdrowych dorosłych osób brak masła nie jest żadnym problemem, o tyle w przypadku dzieci do 3. roku życia, kobiet ciężarnych oraz karmiących eksperci ds. żywienia zalecają jego używanie w rozsądnych ilościach. Niepokojące wydaje się także, że dieta całkowicie wyklucza pomidory, które są cennym źródłem likopenu -przeciwutleniacza wzmacniającego system odpornościowy.