Dieta zgodna z grupą krwi: skuteczne odchudzanie?

2015-01-30 7:08

Dieta zgodna z grupą krwi wciąż dzieli dietetyków i budzi nieco kontrowersji. Większość z nich twierdzi, że takie odżywianie nie ma sensu. Zanim się zatem zdecydujesz na dietę zgodną z grupą krwi, rozważ wszystkie za i przeciw. Na czym tak naprawdę polega dieta zgodna z grupą krwi?

Dieta zgodna z grupą krwi. Czy odchudzanie dietą zgodną z grupą krwi jest skuteczne?
Autor: Photos.com Dieta zgodna z grupą krwi. Czy odchudzanie dietą zgodną z grupą krwi jest skuteczne?

Spis treści

  1. Zalecenia dietetyczne dla osób z grupą krwi AB
  2. Zalecenia dietetyczne dla osób z grupą krwi 0
  3. Zalecenia dietetyczne dla osób z grupą krwi A
  4. Zalecenia dietetyczne z grupą krwi B

Dieta zgodna z grupą krwi opiera się na założeniu, że w grupie krwi zapisany jest najlepszy dla każdego z nas sposób odżywiania, przekazany w genach przez praprzodków. Autorzy diety zgodnej z grupą krwi polecają ją nie tylko jako sposób na schudnięcie, ale jako nowy styl życia. Dieta zgodna z grupą krwi pozwala na spożywanie wielu produktów, nie jest monotonna. Chudniesz wolniej, ale mniejsze jest ryzyko efektu jo-jo. Jednak większość naukowców, uważa że niestety jej skuteczność nie jest potwierdzona, a radykalne obcięcie pewnych produktów może odbić się na zdrowiu.

Zalecenia dietetyczne dla osób z grupą krwi AB

Osoby z grupą krwi AB są genetycznie zaprogramowane do jedzenia mięsa, jednak źle je trawią, dlatego jest ono magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu. Żeby stracić na wadze, należy ograniczyć spożycie mięsa, szczególnie czerwonego, i uzupełniać dietę warzywami oraz tofu.

Zalecane: ryż brązowy, mąka żytnia, napoje mleczne fermentowane, soja, zielona herbata, większość warzyw i owoców, wodorostyNiezalecane: czerwone mięso, nasiona i pestki, kasza gryczana, masło i pełne mleko, banany, pomarańcze

Plusy: Duża różnorodność zalecanych produktów pozwala na komponowanie wartościowych posiłków. Z korzyścią dla zdrowia jest też zalecenie unikania pełnotłustego mleka i jego przetworów (ze względu na nasycone tłuszcze).Minusy: Ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, które jest najlepszym źródłem żelaza, może prowadzić do anemii, zwłaszcza u kobiet mających długie i obfite miesiączki.

Zalecenia dietetyczne dla osób z grupą krwi 0

Organizm osób z grupą krwi 0 potrzebuje białka zwierzęcego i doskonale je trawi. Natomiast przybieraniu na wadze sprzyja przede wszystkim gluten znajdujący się w pszenicy. Osoby z tą grupą krwi mają też tendencję do niedoboru hormonów tarczycy spowodowanego niskim poziomem jodu, co także prowadzi do tycia. Z ich diety powinna zostać wyeliminowana nie tylko większość produktów zbożowych, ale również produkty mleczne.

Zalecane: wodorosty, ryby i owoce morza, sól jodowana, banany, czerwone mięso, kapusta włoska, szpinak, brokuły, papryka czerwonaNiezalecane: ziemniaki, soczewica, brukselka, kalafior, pestki słonecznika, piwo, alkohol wysokoprocentowy

Plusy: Wartościowym i zalecanym źródłem białka zwierzęcego są ryby. Dzięki nim organizm otrzymuje również pewną ilość wapnia, choć nie jest ona w stanie pokryć zapotrzebowania na ten pierwiastek. Zaletą diety jest ponadto konieczność unikania napojów i produktów, które mogłyby pogorszyć przyswajanie wapnia przez organizm (napoje typu cola, mocna czarna herbata, rabarbar, marynaty).Minusy: Wykreślenie z diety nabiału jest co najmniej ryzykowne. Nikt z nas, a zwłaszcza żadna z kobiet, nie może sobie pozwolić na tak poważny deficyt wapnia. Panie są szczególnie narażone na wystąpienie osteoporozy, zwłaszcza w czasie ciąży, kiedy zapotrzebowanie na ten pierwiastek gwałtownie wzrasta. Należy pamiętać, że wapń to nie tylko mleko, ale także jego przetwory – napoje mleczne, sery. Jedynym powodem, dla którego możemy wyeliminować te produkty z diety, jest alergia na białko mlekakrowiego. Podobnie sprawa wygląda z produktami zbożowymi, które są rewelacyjnym źródłem magnezu, cynku, a także żelaza i dobroczynnego błonnika. Błonnik spożywany w odpowiedniej ilości reguluje poziom cholesterolu i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego stężenia glukozy we krwi, a tym samym zapobiega cukrzycy.

Zalecenia dietetyczne dla osób z grupą krwi A

Sposób żywienia dla osób z grupą krwi A całkowicie wyklucza mięso i jego produkty, bo pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia u nich metabolizm i w organizmie gromadzą się zapasy tłuszczu. Nabiał również jest słabo trawiony i prowokuje niekorzystne reakcje insulinowe, które też osłabiają tempo przemiany materii. Oprócz tego produkty mleczne zawierają nasycone tłuszcze, które szczególnie w przypadku osób z tą grupą krwi upośledzają serce, prowadzą do otyłości i cukrzycy. Dla tych typowych wegetarian ważne jest, by pożywienie było w jak najbardziej naturalnej postaci: świeże, czyste i organiczne. Taka dieta ma zapewnić szybki spadek masy ciała, wzmocnić system odpornościowy i zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorób.

Zalecane: oliwa, większość warzyw (łącznie ze strączkowymi), ananasy, śliwki, wiśnieNiezalecane: mięso, nabiał, krewetki, niektóre ryby, papryka czerwona, ziemniaki, napoje gazowane, piwo

Plusy: Dieta jest bogata w warzywa strączkowe (np. soja), które mogą być alternatywą dla niskiego spożycia mięsa. Może to być dobra dieta, pod warunkiem że będzie skonsultowana ze specjalistą. Chodzi bowiem o to, by nie przyczyniała się do powstania chorób na skutek niedoboru żelaza (anemia), wapnia (w późniejszym wieku osteoporoza), białka (osłabienie, częste przeziębienia), witamin z grupy B (zaburzenia ze strony układu nerwowego, zmiany skórne itp.).Minusy: Wykluczenie mięsa naraża organizm na niedobory białka, żelaza i witaminy B12. Będzie to skutkowało czym innym, niż zakładali autorzy diety. Dlaczego? Bo komórki odpornościowe organizmu to białko! Jeżeli go zabraknie, nie ma szans na wzmocnienie odporności. Ponadto wykluczamy z diety żelazo hemowe (zwierzęce), co może spowodować anemię. Wprawdzie w produktach roślinnych występuje żelazo tzw. niehemowe, jednak jest ono znacznie gorzej przyswajane przez organizm. Kolejną niekorzystną rzeczą jest wykluczenie produktów mlecznych, które są źródłem m.in. dobroczynnych szczepów bakterii wzmacniających odporność.

Zalecenia dietetyczne z grupą krwi B

Osoby z tą grupą krwi wydają się bardziej podatne na pewne zaburzenia systemu odpornościowego, takie jak stwardnienie rozsiane, toczeń i syndrom chronicznego zmęczenia. Jednak staranne przestrzeganie zaleceń zwykle pozwala im zachować dobre zdrowie. Ta dieta daje duże możliwości. Reprezentuje wszystko to, co „najlepszez królestwa zwierząt i roślin”. Do żywności, która może zaburzyć przemiany metaboliczne i przyczynić się do przyrostu wagi, należą przede wszystkim rośliny strączkowe orazniektóre ziarna i nasiona (gryka, kukurydza). Szkodliwy jest też gluten pochodzący z pszenicy, choć nie tak bardzo jak w przypadku osób z grupą krwi 0. Jednak kiedypszenicę połączy się z kukurydzą, soczewicą czy orzeszkami ziemnymi, efekt jest tak samo niszczący.

Zalecane: większość warzyw, mięso (baranina, dziczyzna), kefir, twarogi, oliwa, zielona herbataNiezalecane: drób, soczewica, krewetki, większość orzechów, siemię lniane, oleje roślinne, pszenica, mąka żytnia, dziki ryż, pomidory

Plusy: Spośród diet układanych według grup krwi ta jest najbardziej zrównoważona. Przede wszystkim nie eliminuje składników niezbędnych do prawidłowego żywienia. Dostarcza tych wszystkich produktów, dzięki którym organizm może sprawnie funkcjonować: chude mięso i ryby, nabiał, tłuszcze (głównie roślinne), produkty zbożowe, warzywa i owoce. Minusy: Problematyczne jest wykluczenie masła oraz jednocześnie orzechów i pestek (np. słonecznika, dyni), które stanowiłyby pewną alternatywę dla masła. O ile u zdrowych dorosłych osób brak masła nie jest żadnym problemem, o tyle w przypadku dzieci do 3. roku życia, kobiet ciężarnych oraz karmiących eksperci ds. żywienia zalecają jego używanie w rozsądnych ilościach. Niepokojące wydaje się także, że dieta całkowicie wyklucza pomidory, które są cennym źródłem likopenu – przeciwutleniacza wzmacniającego system odpornościowy.

Nie eksperymentuj ze swoim zdrowiem. Zanim zastosujesz jakąkolwiek dietę, skonsultuj ją z dietetykiem lub lekarzem.

miesięcznik "Zdrowie"