Diety kilkudniowe – dieta warzywna, dieta zegarowa, dieta kapuściana
Dieta kilkudniowa rzeczywiście pomoże ci błyskawicznie stracić parę centymetrów w pasie. Musisz jednak pamiętać, że w ciągu weekendu czy tygodnia stosowania diety nie pozbędziesz się tkanki tłuszczowej, a tylko nadmiaru wody. Zatem efekt odchudzający diety kilkudniowej – czy to kapuścianej, czy zegarowej czy jakiejkolwiek innej – jest wątpliwy.
Spis treści
Dieta warzywna – 3 kg w 4 dni
Jej podstawą jest warzywny koktajl, który pijemy przed każdym posiłkiem. Poza tym można jeść warzywa, ryż, pieczywo pełnoziarniste, chudy ser. Dieta warzywna przede wszystkim oczyszcza organizm. Spadek wagi spowodowany jest głównie ubytkiem wody.Przepis na koktajl w diecie warzywnej
- 3 marchewki
- pół selera
- małą cebulkę
- i 5 pomidorów obierasz ze skórki, drobno kroisz i miksujesz. Dopełniasz wodą mineralną do objętości litra, schładzasz. Koktajl pijesz na pół godziny przed każdym posiłkiem i gdy czujesz głód.
Przykładowe menu
- śniadanie: 100 g chudego białego sera z pęczkiem rzodkiewek
- II śniadanie: 2 jabłka i pomarańcza
- obiad: szklanka ryżu uprażonego na łyżce oliwy z dodatkiem pomidora, papryki lub innych warzyw (cukini, kabaczka, pieczarek)
- kolacja: mała główka sałaty z ogórkiem, cebulką i natką oraz 2 grzanki
Dieta zegarowa – 3 kg w 3 dni
Dieta zegarowa trwa krótko, ale trzeba rygorystycznie przestrzegać godzin posiłków. Podczas stosowania tej diety jemy tylko to, co jest podane w menu i pijemy dużo wody. Nie używamy cukru i soli. Menu na każdy dzień
- godzina 7.00 - szklanka zielonej lub czerwonej herbaty
- godzina 9.00 - jajko na twardo i filiżanka kawy
- godzina 11.00 - 10 dag chudego twarogu
- godzina 13.00 - 20 dag gotowanego chudego mięsa lub ryby
- godzina 15.00 - 20 dag owoców (banan, jabłko, śliwki, grejpfrut)
- godzina 17.00 - jajko na twardo, szklanka czarnej herbaty
- godzina 19.00 - szklanka soku pomidorowego, czerwonego barszczu (z kartonu) lub czerwonego wytrawnego wina
Dieta kapuściana – 4-5 kg w 7 dni
Podstawowym daniem jest zupa warzywna - jemy ją bez ograniczeń - zawsze wtedy, gdy jesteśmy głodni. Wypijamy co najmniej 8 szklanek wody dziennie. W diecie kapuścianej zabronione są: alkohol, słodzone napoje, słodycze, cukier, tłuszcze zwierzęce. Przepis na zupę kapuścianą
1,5 kapusty włoskiej, 5 obranych pomidorów lub 1/2 litra przecieru, zielona i czerwona papryka, 3 duże cebule, 2-3 gałązki selera naciowego, 3 litry wody, kostka bulionu warzywnego, kilka listków laurowych oraz kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, pół łyżeczki kminku, łyżeczka majeranku. Kapustę poszatkować, dodać przyprawy, kostkę bulionową, wlać wodę, gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut. Dodać pokrojone pozostałe warzywa i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Gorącą zupę przelać do słoików, zakręcić, a gdy wystygnie, przechowywać w lodówce. Menu na każdy dzień
- dzień - zupa + surowe owoce z wykluczeniem czereśni, bananów i awokado (ok. 70 dag w kilku małych porcjach)
- dzień - zupa + warzywa prócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków (ok. 1 kg w kilku porcjach)
- dzień - zupa + owoce z wykluczeniem czereśni, bananów i awokado (ok. 1/2 kg) + warzywa oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków (ok. 70 dag)
- dzień - zupa + 2 szklanki odtłuszczonego mleka + 3 banany
- dzień - zupa + pierś kurczaka (ok. 25 dag) grillowana bez tłuszczu lub gotowana + pomidory (ok. 1/2 kg)
- dzień - zupa + filet z mintaja (ok. 25 dag), duszony z połową łyżeczki oleju + zielone warzywa: brukselka, cukinia, sałata, świeże ogórki (ok. 1/2 kg)
- dzień - zupa + warzywa oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków (ok. 1/2 kg) + gotowany brązowy ryż (ok. 1 szklanki)