Jak przyspieszyć metabolizm, żeby szybciej schudnąć?
Tłusta ryba, pieczony drób czy imbirowe ciasteczka - mimo że zawierają dużo kalorii - pomagają przyspieszyć metabolizm i mogą być sprzymierzeńcem w odchudzaniu! Niektóre potrawy z powodzeniem zastępują drogie farmaceutyki, których zadaniem jest przyspieszenie przemiany materii. Dowiedz się, jak wzbogacić dietę i jaki rodzaj sportu wybrać, by poprawić metabolizm.
Spis treści
- Jak przyspieszyć metabolizm? Uprawiaj sport, ale niezbyt intensywny
- Pieprz, ostra papryka i imbir przyspieszają metabolizm
- Garcinia cambogia przyspiesza metabolizm
- By przyspieszyć metabolizm, jedz produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega
- Białko poprawia metabolizm
- Chcesz przyspieszyć metabolizm? Zadbaj o odpowiednią dawkę witaminy B6 i jodu
- Picie zimnej wody mineralnej poprawia przemianę materii
- Co jeść i w jakich ilościach, aby przyspieszyć metabolizm?
- Jak przyspieszyć metabolizm - przykładowy jadłospis z przepisami
Uważany za jeden z największych na świecie autorytetów w dziedzinie diet odchudzających – prof. J. Castell, amerykański lekarz, twierdzi, że są dwa sposoby na pozbycie się nadwagi. Pierwszy polega na ograniczeniu ilości dostarczanych kalorii, czyli należy mniej jeść. Drugi opiera się na zwiększeniu ilości spalanych kalorii dzięki zażywaniu odpowiednich leków albo wzmożonej aktywności fizycznej.
Większość z nas próbuje odzyskać zgrabną figurę, stosując rygorystyczne diety. Dla wielu osób ograniczanie ilości zjadanych potraw jest wręcz heroicznym wyrzeczeniem. Dużo mniej poświęcenia z naszej strony wymaga „podkręcenie” przemiany materii, tak by nasz organizm zużywał więcej energii. Dlatego warto poznać możliwości, jakie stwarza natura w przyśpieszaniu metabolizmu.
Jak przyspieszyć metabolizm? Uprawiaj sport, ale niezbyt intensywny
Niekwestionowanym liderem w dopingowaniu naszego organizmu do żwawszego spalania tkanki tłuszczowej jest ruch. Myli się jednak ten, kto myśli, że przy pozbywaniu się nadwagi każdy wysiłek fizyczny jest tak samo skuteczny. Medycyna sportowa dokładnie przebadała, co się dzieje w organizmie w trakcie ćwiczeń fizycznych. Specjaliści wiedzą, jaki rodzaj ćwiczeń wyszczupla talię i uda, a jaki sprawia, że sylwetka staje się masywna.
Okazało się na przykład, że znacznie szybciej tracimy na wadze, gdy w ćwiczenia wkładamy wysiłek umiarkowany. I dlatego lekarze mówią, że osoby odchudzające się po serii przysiadów czy wymachów rąk powinny być tylko lekko zasapane. Podnoszenie ciężarów czy forsowny bieg pozostawmy tym, którzy chcą rozbudować masę mięśniową.
Stosunkowo niedawno udowodniono też, że szybciej chudniemy, gdy przerwa między ćwiczeniami wynosi ok. 20 godzin. Poza tym umiarkowany wysiłek fizyczny najlepiej przyśpiesza krążenie krwi i pobudza poszczególne komórki do bardziej efektywnej pracy. Taki stan utrzymuje się po zakończeniu ćwiczeń jeszcze przez wiele godzin.
Co ciekawe, każdy dodatkowy wysiłek organizmu pracującego już na pełnych obrotach nie powoduje proporcjonalnego spalania kalorii. Przeciwnie, spowalnia to spalanie, gdyż organizm mobilizuje się do zwiększonej dawki wysiłku. I jeszcze jedna ważna wskazówka: średnio intensywny wysiłek powinien trwać co najmniej 20 minut. Tyle bowiem czasu trwa czerpanie energii, która jest potrzebna na dodatkowy wysiłek, z zapasów zmagazynowanych w mięśniach i wątrobie. Dopiero po tym czasie organizm sięga po zasoby energetyczne zgromadzone w tkankach tłuszczowych.
Czytaj więcej: Jakie ćwiczenia najlepiej przyspieszą odchudzanie?
Pieprz, ostra papryka i imbir przyspieszają metabolizm
Przyprawy o ostrym smaku, zwłaszcza czarny pieprz - źródło piperyny, i papryczka chili - źródło kapsaicyny, potrafią przyśpieszyć przemianę materii aż o 10 proc. To bardzo dużo, biorąc pod uwagę, że przeciętna kobieta prowadząca spokojny tryb życia zużywa ok. 1800 kcal, owych 10 proc. to 180 kcal. Co to oznacza? Jeżeli zjemy makaron z sosem przyprawionym ostrą papryką i kanapki posmarowane musztardą, możemy pozwolić sobie dodatkowo na 3 kostki czekolady lub mały wafelek.
Japończycy od dawna wiedzą, że takie same właściwości odchudzające jak ostry pieprz ma imbir. Zaliczany jest do pokarmów rozgrzewających i przyśpieszających przemianę materii. Małe, kruche ciasteczka z dodatkiem imbiru uważane są za idealny deser dla kobiet dbających o linię. Naukowcy wyizolowali jeden ze składników imbiru, gingerol, który przyśpiesza spalanie tłuszczu zmagazynowanego na brzuchu i w organach wewnętrznych.
Właśnie ten rodzaj tkanki tłuszczowej jest najbardziej niebezpieczny dla naszego zdrowia. Dlatego w wielu laboratoriach farmaceutycznych próbowano wypreparować gingerol. Zadanie okazało się bardzo trudne, ponieważ działa on najskuteczniej tylko wtedy, gdy towarzyszą mu inne substancje zawarte w imbirze. Dlatego zjadanie potraw suto doprawionych imbirem jest skuteczniejsze niż łykanie tabletek.
Dowiedz się więcej: Naturalne termogeniki, które przyspieszają spalanie tłuszczu
Garcinia cambogia przyspiesza metabolizm
Garcinia cambogia to mały, żółty owoc, który wchodzi w skład przyprawy curry, obficie używanej w kuchni indyjskiej. Naukowcy odkryli, że jeden ze składników tej rośliny, kwas hydroksycytrynowy (HCA), wyjątkowo skutecznie zwalcza nadmiar tkanki tłuszczowej. Pełni on funkcję inhibitora lipogenezy, który w niezwykły sposób zwiększa przemianę materii i działa na ośrodek głodu w mózgu, powodując zmniejszenie apetytu. HCA jest składnikiem wielu suplementów wspomagających odchudzanie.
Czytaj więcej: Garcinia cambogia - właściwości odchudzające suplementów z HCA
By przyspieszyć metabolizm, jedz produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega
W latach 60. na zjeździe bariatrów, dietetyków i kardiologów poświęconym dietom odchudzającym wybuchł skandal. Jego bohaterem był kardiolog, który przedstawił wyniki swoich badań nad wpływem tłuszczu na zdrowie. Twierdził, że niektóre rodzaje tłuszczów, np. zawartych w rybach, nie tylko służą układowi krwionośnemu, ale także przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Jego wystąpienie wywołało oburzenie; do tamtej pory uważano bowiem, że każdy rodzaj tłuszczu zjadany w nadmiarze szkodzi zdrowiu i figurze.
Tymczasem badania przeprowadzone na grupie 100 studentów wykazały błędność tego poglądu. Udowodniono to w prosty sposób. Wszyscy młodzi ludzie dostawali dziennie tę samą ilość kalorii, ale połowa z nich jadła tłuste ryby, pozostali – tłuste mięsa. Pierwsza grupa po 3 miesiącach takiej diety straciła na wadze ok. 1 kg, podczas gdy druga grupa żywiona mięsem przytyła 2 kg. Po bliższym przyjrzeniu się składnikom diety udało się ustalić, co przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Chodzi o kwasy tłuszczowe z rodziny omega. Wiele lat upłynęło od opisanego zjazdu, zanim dietetycy i lekarze na całym świecie uznali, że tłuszcze zawarte w rybach z zimnych mórz (dziki łosoś, halibut, tuńczyk, sardynka, śledź) i niektóre rośliny (siemię lniane, awokado) pobudzają enzymy rozkładające złogi tłuszczu w tkankach podskórnych, a także w naczyniach krwionośnych. Ten specjalny rodzaj tłuszczów nazywanych omega-3, -6 i -9 działa także na układ nerwowy, skórę, włosy. Zatem jedząc ryby czy sałatki z awokado, możemy odzyskać zgrabną sylwetkę, opóźnić powstawanie zmarszczek, a także wzmocnić włosy.
Czytaj więcej: Jak działają kwasy tłuszczowe omega-3, -6, -9 i jakie są ich najlepsze źródła?
Białko poprawia metabolizm
W prawidłowo skomponowanej diecie nie może zabraknąć chudego mięsa i nabiału. Dietetycy uważają, że zwiększona ilość białka w codziennym menu może zadziałać jak iskra – rozpalić przemianę materii do najwyższych temperatur. A wszystko za sprawą hormonów. Białko wzmaga produkcję hormonu wzrostu, który zwiększa zapotrzebowanie organizmu na energię nawet o 15 proc. Wydawałoby się więc, że to bardzo dobra wiadomość dla miłośników pieczonych kurcząt i szynki. Niestety, dieta białkowa obarczona jest wieloma wadami. Powoduje zakwaszenie organizmu, nie zapewnia pełnego pokrycia zapotrzebowania organizmu na witaminy i mikroelementy. Powoduje także kłopoty z wypróżnianiem. Dlatego dietę ze zwiększoną ilością białka można stosować najwyżej przez miesiąc. Dietetycy radzą jednak mniej drastyczną dietę białkowo-jarzynową, która co prawda w mniejszym stopniu „podkręca” przemianę materii, ale można ją stosować dłużej bez szkody dla zdrowia. W sumie po kilku miesiącach codziennego zjadania dużych ilości chudego mięsa i warzyw utrata wagi będzie większa niż po miesiącu ryzykownej diety wysokobiałkowej.
Czytaj więcej: Dieta wysokobiałkowa, czyli jak schudnąć jedząc białko [jadłospis na 7 dni]
Chcesz przyspieszyć metabolizm? Zadbaj o odpowiednią dawkę witaminy B6 i jodu
Nasze babki zamieszkujące na Wileńszczyźnie na kilka tygodni przed karnawałem pijały codziennie kwas chlebowy. Po takiej smacznej kuracji były szczuplejsze o kilka kilogramów i z dumą obnosiły smukłą kibić na wielkich balach i zwykłych potańcówkach. Co sprawiało, że kwas chlebowy stawał się skutecznym środkiem odchudzającym? Sprawcą są dwa główne składniki tego napoju – drożdże i chleb razowy. Są one jednymi z najbogatszych źródeł witaminy B6 (pirydoksyny). To ona ma niezwykłą właściwość uaktywniania energii zamkniętej w komórkach tłuszczowych. Jest też ważnym składnikiem koenzymów biorących udział w przemianach białek, aminokwasów i tłuszczów. Nie bez znaczenia jest również fakt, że kwas chlebowy nasycony był gazem, który po wypiciu wypełniał żołądek, tłumiąc apetyt. Dziś nikt nie przygotowuje sycącego kwasu chlebowego. Możemy jednak wykorzystywać odchudzające działanie witaminy B6. Znajduje się ona w awokado, otrębach, soi, mące z pełnego przemiału.
Czytaj więcej: Za co odpowiada witamina B6 (pirydoksyna)?
Jod to pierwiastek niezbędny do syntezy tyroksyny, hormonu produkowanego przez tarczycę. Gdy jest go za mało, przemiana materii widocznie zwalnia. Nawet niewielkie (mieszczące się w granicach normy) wahania w ilości wydzielanej tyroksyny mogą spowodować duże kłopoty z utrzymaniem prawidłowej wagi. Kto w czasie urlopu nad morzem, gdzie w powietrzu unosi się jod, chudnie parę kilogramów, może należeć do grona osób z niedoczynnością tarczycy. Pomóc może codzienne zjadanie potraw bogatych w jod (rzeżucha, ryby morskie, suszone glony).
Picie zimnej wody mineralnej poprawia przemianę materii
Zimna woda mineralna to tajna broń osób zmagających się z nadwagą. Woda przyśpiesza bowiem przemianę materii. Powinna ona być zimna. Im ma niższą temperaturę, tym więcej energii zużyje organizm do podgrzania jej do ciepłoty naszego ciała.
Czytaj też:
- Picie wody przed posiłkiem pomaga schudnąć!
- Zielone koktajle: przepisy na koktajle ze spiruliną i zielonymi liśćmi
Co jeść i w jakich ilościach, aby przyspieszyć metabolizm?
- Przyprawy: ostra musztarda, wszystkie odmiany ostrej papryczki, chrzan, pieprz, imbir świeży i suszony. Rozsmakuj się też w mieszance curry. Dosypuj ją do sosów i duszonych warzyw.
- Ryby: optymalna ilość to 150 g filetów z ryby jadanych co 2–3 dni. Ale nie należy przesadzać: jedzenie ogromnych porcji śledzi w oliwie spowoduje przybranie na wadze, mimo że dostarczymy dobroczynnych kwasów omega-3 w wystarczającej ilości.
- Białko: trzeba jeść ok. 1,5 g białka dziennie na każdy kilogram wagi ciała. W praktyce oznacza to, że kobieta o wadze 70 kg powinna codziennie zjeść 40 dag chudego mięsa (np. piersi z kurczaka, ale bez skórki), a do tego ok. 80 dag różnych warzyw (bez ziemniaków) oraz 50 dag owoców. Po takim menu można spodziewać się znacznego spadku wagi, większego niż wskazywałaby ilość zjedzonych kalorii.
- Witamina B6: organizm potrzebuje jej dziennie ok. 2 mg, czyli należy zjeść 250 g łososia lub 2 szklanki gotowanej soi. Aby witamina zadziałała jako zapłon przy spalaniu tkanki tłuszczowej, potrzeba jej minimum 3 mg. Dlatego czasami warto – oprócz jadania produktów bogatych w witaminę B6 – łykać jej syntetyczny odpowiednik.
- Jod: używaj soli jodowanej, a dodatkowo w dni, kiedy nie jesz ryb morskich, do zup i sałatek dodawaj łyżkę siekanej rzeżuchy lub suszonych glonów.
- Woda: każdego dnia wypijaj co najmniej 3 szklanki wody oziębionej kostkami lodu. Pij ją między posiłkami – wtedy, gdy żołądek jest pusty.
Jak przyspieszyć metabolizm - przykładowy jadłospis z przepisami
Śniadanie: 200 kcal
PIEKIELNA KANAPKA: ● kromka ciemnego pieczywa (bez masła) ● 50 g łososia wędzonego ● łyżka musztardy ● łyżka tartego imbiru ● kilka plasterków ogórka
Pieczywo posmaruj musztardą, ułóż płaty łososia, obłóż imbirem i ogórkiem.
Drugie śniadanie: 100 kcal
DIP Z AWOKADO: ● 1/2 awokado ● sok z 1/2 cytryny ● 1/2 pomidora ● mała cebula ● łyżka posiekanego koperku ● 1/4 selera korzeniowego ● sól, pieprz
Miąższ awokado rozgnieć widelcem, dodaj pomidor i cebulę pokrojone w drobną kostkę, dosyp koper, wlej sok z cytryny. Wymieszaj i dopraw do smaku. Seler pokrój w bardzo cienkie plasterki i podziel na trójkąty. Dip przełóż do miseczki, obok ułóż seler. Kawałki selera jedz maczane w dipie.
Obiad: 120 kcal – warzywa, 200 kcal – pierś kurczaka
WARZYWA W SOSIE CURRY: ● pomidor ● cebula ● 3 pieczarki ● 1/2 szklanki różyczek brokułów ● 1/2 czerwonej papryki ● łyżka curry ● 1/2 szklanki jogurtu ● łyżka oliwy ● sól, pieprz
Cebulę drobno pokrój, brokuły gotuj 8–10 minut. Pomidory i paprykę pokrój w równe kawałki. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj curry i pozostałe warzywa, duś 2 minuty, wlej jogurt i dopraw do smaku.
PIERŚ Z KURCZAKA NA OSTRO: ● 100 g piersi kurczaka ● 1/2 łyżki oliwy ● 2 łyżki otrąb ● łyżka tartego chrzanu ● mały kubek gęstego jogurtu ● łyżka soku z cytryny ● sól, pieprz
Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i chrzanem. Mięso podziel na małe kawałki, dopraw solą i pieprzem, włóż do jogurtu, odstaw na 20 minut. Brytfannę posmaruj oliwą. Kawałki mięsa maczaj w otrębach i układaj w przygotowanym naczyniu. Piecz 25 minut, aż mięso pokryje się apetyczną rumianą skorupką.
Podwieczorek: 200 kcal
KORECZKI ŚLEDZIOWE: ● filet śledziowy ● spora szczypta pieprzu kajeńskiego ● pomidor ● ogórek ● kromka ciemnego pieczywa
Wymoczony filet śledziowy obficie posyp pieprzem, podziel na 4 dzwonka. Kromkę chleba opiecz na rumiano, podziel na 4 części. Warzywa pokrój w plasterki. Na chlebie ułóż plastry pomidora, dzwonka ryby, plastry ogórka. Całość zepnij wykałaczką.
Kolacja: 200 kcal
PLACUSZKI BABUNI: ● jajko ● 2 łyżki mąki ● 1–2 dag drożdży ● łyżeczka oliwy ● śmietana i owoce do przybrania ● sól
Drożdże rozetrzyj z odrobiną wody. Jajko roztrzep z mąką, dodaj tyle wody, by otrzymać konsystencję gęstej śmietany, wlej rozczyn drożdżowy, dodaj szczyptę soli. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut. Na patelnię z rozgrzaną oliwą kładź porcje ciasta i pod przykryciem usmaż placki. Podaj np. polane odrobiną śmietany i posypane owocami. Uwaga: w oryginalnym przepisie jest wyjątkowo dużo drożdży (10 dag), gdyż są najbogatszym źródłem witaminy B6. Placuszki ładnie wyrosną, gdy dodasz nawet 1 dag drożdży.
W codziennym menu osób, które zmagają się z nadwagą, powinny znaleźć się dwa produkty:
- awokado, gdyż zawiera dwa dopalacze przemiany materii (kwasy omega-3 i witamina B6)
- łosoś, który ma ich aż cztery (kwasy omega-3, witamina B6, jod, białko)
miesięcznik "Zdrowie"